Venkelsoep

Ronnie de Winter • 15 september 2019

Hoe je meer gezondheidswinst bereikt

 Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën en is een goede bron van mineralen. De zaadjes van de venkelplant bevorderen de spijsvertering, gaan de vorming van darmgassen tegen en helpen tegen een opgeblazen gevoel.

Ook hebben de zaadjes een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Je kunt van venkelzaadjes ook thee trekken. Venkel thee heeft een kalmerende werking.


Venkelsoep als lunch

Ingrediënten:
  • 1 grote venkel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • verse peterselie
  • 1 el olijfolie, roomboter of ghee
  • 1 groentebouillonblokje (peterselie)
  • peper
  • zout
  • bloem
  • kuzu
  • zure room/haverroom
  • ca. 0,5 liter water

Bereidingswijze:
  • Maak de venkel, de ui, de knoflook en de peterselie schoon en snijd ze klein.
  • Verwarm de pan.
  • Verhit de olie, roomboter of ghee in de pan en bak de gesnipperde ui en de kleingesneden knoflook tot ze glazig zien.
  • Voeg de bloem toe en laat het vet de bloem opnemen.
  • Voeg dan beetje bij beetje wat water toe, roer goed zodat er een gebonden saus ontstaat.
  • Voeg dan het groentebouillon blokje toe en de in stukken gesneden venkel. Roer nog even en voeg dan het water toe.
  • Roer goed, voeg wat peper en zout toe en breng de soep aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de soep ca 10- 15 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep.
  • Is de soep nog niet gebonden genoeg, voeg dan de in water opgeloste kuzu toe.
  • Maak de soep op smaak met peper, zout,de fijngesneden peterselie, wat fijngesneden loof van de venkel en de room.
Lekker met wat geroosterd brood. Rooster het brood daartoe 10 minutenin een voorverwarmde op op 150 graden. ( eventueel besmeerd met kruidenboter of knoflookolie). Je kunt het geroosterde brood desgewenst ook in kleine blokjes snijden en ze als croutons erbij serveren.

Geroosterd brood is beter te verteren dan ongeroosterd brood en minder verzurend. Ook bevat het minder fytinezuur, een antinutriënt die granen, noten, rauwe chocola en koffie bevat en waar we vaak te veel van binnen krijgen.

Meer info over venkel

Andere gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More