Venkelsoep
Ronnie de Winter • 15 september 2019
Hoe je meer gezondheidswinst bereikt
Venkel
is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën en is een goede bron van mineralen. De zaadjes van de venkelplant bevorderen de spijsvertering, gaan de vorming van darmgassen tegen en helpen tegen een opgeblazen gevoel.
Ook hebben de zaadjes een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Je kunt van venkelzaadjes ook thee trekken. Venkel thee heeft een kalmerende werking.
Venkelsoep als lunch
Ingrediënten:
- 1 grote venkel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- verse peterselie
- 1 el olijfolie, roomboter of ghee
- 1 groentebouillonblokje (peterselie)
- peper
- zout
- bloem
- kuzu
- zure room/haverroom
- ca. 0,5 liter water
Bereidingswijze:
- Maak de venkel, de ui, de knoflook en de peterselie schoon en snijd ze klein.
- Verwarm de pan.
- Verhit de olie, roomboter of ghee in de pan en bak de gesnipperde ui en de kleingesneden knoflook tot ze glazig zien.
- Voeg de bloem toe en laat het vet de bloem opnemen.
- Voeg dan beetje bij beetje wat water toe, roer goed zodat er een gebonden saus ontstaat.
- Voeg dan het groentebouillon blokje toe en de in stukken gesneden venkel. Roer nog even en voeg dan het water toe.
- Roer goed, voeg wat peper en zout toe en breng de soep aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de soep ca 10- 15 minuten zachtjes koken.
- Pureer de soep.
- Is de soep nog niet gebonden genoeg, voeg dan de in water opgeloste kuzu toe.
- Maak de soep op smaak met peper, zout,de fijngesneden peterselie, wat fijngesneden loof van de venkel en de room.
Lekker met wat geroosterd brood. Rooster het brood daartoe 10 minutenin een voorverwarmde op op 150 graden. ( eventueel besmeerd met kruidenboter of knoflookolie). Je kunt het geroosterde brood desgewenst ook in kleine blokjes snijden en ze als croutons erbij serveren.
Geroosterd brood is beter te verteren dan ongeroosterd brood en minder verzurend. Ook bevat het minder fytinezuur, een antinutriënt die granen, noten, rauwe chocola en koffie bevat en waar we vaak te veel van binnen krijgen.
Meer info over venkel
Andere gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P