Venkelsoep

Ronnie de Winter • 15 september 2019

Hoe je meer gezondheidswinst bereikt

 Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën en is een goede bron van mineralen. De zaadjes van de venkelplant bevorderen de spijsvertering, gaan de vorming van darmgassen tegen en helpen tegen een opgeblazen gevoel.

Ook hebben de zaadjes een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Je kunt van venkelzaadjes ook thee trekken. Venkel thee heeft een kalmerende werking.


Venkelsoep als lunch

Ingrediënten:
  • 1 grote venkel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • verse peterselie
  • 1 el olijfolie, roomboter of ghee
  • 1 groentebouillonblokje (peterselie)
  • peper
  • zout
  • bloem
  • kuzu
  • zure room/haverroom
  • ca. 0,5 liter water

Bereidingswijze:
  • Maak de venkel, de ui, de knoflook en de peterselie schoon en snijd ze klein.
  • Verwarm de pan.
  • Verhit de olie, roomboter of ghee in de pan en bak de gesnipperde ui en de kleingesneden knoflook tot ze glazig zien.
  • Voeg de bloem toe en laat het vet de bloem opnemen.
  • Voeg dan beetje bij beetje wat water toe, roer goed zodat er een gebonden saus ontstaat.
  • Voeg dan het groentebouillon blokje toe en de in stukken gesneden venkel. Roer nog even en voeg dan het water toe.
  • Roer goed, voeg wat peper en zout toe en breng de soep aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de soep ca 10- 15 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep.
  • Is de soep nog niet gebonden genoeg, voeg dan de in water opgeloste kuzu toe.
  • Maak de soep op smaak met peper, zout,de fijngesneden peterselie, wat fijngesneden loof van de venkel en de room.
Lekker met wat geroosterd brood. Rooster het brood daartoe 10 minutenin een voorverwarmde op op 150 graden. ( eventueel besmeerd met kruidenboter of knoflookolie). Je kunt het geroosterde brood desgewenst ook in kleine blokjes snijden en ze als croutons erbij serveren.

Geroosterd brood is beter te verteren dan ongeroosterd brood en minder verzurend. Ook bevat het minder fytinezuur, een antinutriënt die granen, noten, rauwe chocola en koffie bevat en waar we vaak te veel van binnen krijgen.

Meer info over venkel

Andere gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More