Venkelsoep

Ronnie de Winter • 15 september 2019

Hoe je meer gezondheidswinst bereikt

 Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën en is een goede bron van mineralen. De zaadjes van de venkelplant bevorderen de spijsvertering, gaan de vorming van darmgassen tegen en helpen tegen een opgeblazen gevoel.

Ook hebben de zaadjes een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Je kunt van venkelzaadjes ook thee trekken. Venkel thee heeft een kalmerende werking.


Venkelsoep als lunch

Ingrediënten:
  • 1 grote venkel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • verse peterselie
  • 1 el olijfolie, roomboter of ghee
  • 1 groentebouillonblokje (peterselie)
  • peper
  • zout
  • bloem
  • kuzu
  • zure room/haverroom
  • ca. 0,5 liter water

Bereidingswijze:
  • Maak de venkel, de ui, de knoflook en de peterselie schoon en snijd ze klein.
  • Verwarm de pan.
  • Verhit de olie, roomboter of ghee in de pan en bak de gesnipperde ui en de kleingesneden knoflook tot ze glazig zien.
  • Voeg de bloem toe en laat het vet de bloem opnemen.
  • Voeg dan beetje bij beetje wat water toe, roer goed zodat er een gebonden saus ontstaat.
  • Voeg dan het groentebouillon blokje toe en de in stukken gesneden venkel. Roer nog even en voeg dan het water toe.
  • Roer goed, voeg wat peper en zout toe en breng de soep aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de soep ca 10- 15 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep.
  • Is de soep nog niet gebonden genoeg, voeg dan de in water opgeloste kuzu toe.
  • Maak de soep op smaak met peper, zout,de fijngesneden peterselie, wat fijngesneden loof van de venkel en de room.
Lekker met wat geroosterd brood. Rooster het brood daartoe 10 minutenin een voorverwarmde op op 150 graden. ( eventueel besmeerd met kruidenboter of knoflookolie). Je kunt het geroosterde brood desgewenst ook in kleine blokjes snijden en ze als croutons erbij serveren.

Geroosterd brood is beter te verteren dan ongeroosterd brood en minder verzurend. Ook bevat het minder fytinezuur, een antinutriënt die granen, noten, rauwe chocola en koffie bevat en waar we vaak te veel van binnen krijgen.

Meer info over venkel

Andere gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More