Aubergines en tomaten uit de oven

Ronnie de Winter • 22 september 2019

familie van de nachtschade

De prachtige, donkerpaarse kleur van de aubergine vertelt me dat ook de aubergine rijk is aan antioxidanten. De paarse kleur wordt veroorzaakt door de fytonutriënt anthhocyaan, die tot de flavoïden behoort. Deze stof kleurt ook de rode kool. De aubergine behoort tot de familie van de nachtschade evenals de tomaat , paprika en aardappel. Het vrucht vlees van de aubergine kleurt gauw bruin en om dit te voorkomen leg je de gesneden aubergine blokjes  ca een 1/2 uur tot een uur in een schaal water met zout. De bittere smaak van aubergine verzacht hierdoor en de aubergine is sneller gaar.

Aubergine neemt veel olie op bij het bakken, houd daar rekening mee als je haar bereidt.

Ik gebruik aubergine graag in een stoofgerecht. Ze is dan in 15 minuten heerlijk zacht en gaar en met haar vleesachtige structuur doet het gerecht denken aan een stoofvleesgerecht. En de aubergine heeft maar heel weinig olie nodig in een stoofgerecht.

Paprika, tomaat, ui en knoflook en aubergine vormen een goede combinatie. De eitwitbron die hier lekker bij smaakt, is kabeljauw of haloumi of tofu. De Italiaanse kruiden, basilicum, oregano, tijm en manjoraan maken een aubergine gerecht af.

Aubergines en tomaten uit de oven

Ingrediënten:

•    2 aubergines
•    4 vlees tomaten, of 6 tomaten
•    2 el. extra vierge olijfolie
•    4 takjes verse oregano
•    verse basilicum

Bereidingswijze:

•    Was de aubergines en snijd ze inplakken. Laat ze een uurtje in zout water liggen om ze de bittere smaak te verminderen. Spoel ze daarna goed af en dep ze droog.
•    Verwarm de oven voor op 140 graden
•    Was de tomaten en snijd ze in plakjes
•    Bak de aubergine plakken in gedeelten in de olie lichtbruin en laat ze zacht worden.
•    Leg de plakken aubergine en de tomaat om en om in een ovenschaal. Bestrooi ze met de oregano en een deel van de basilicum en zet het geheel ca 10 - 20 minuten in de oven tot ook de tomaten warm en zacht zijn.

Stoofschotel met aubergine


Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • 5 pruimtomaatjes
  • 1 ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el tomaten puree
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl paprika poeder
  • 1 tl marjoraan


Bereidingswijze:

  • Was de aubergine, snijd de steelaanzet er af en snijd hem in blokjes. Doe de blokjes in een schaal met water en zout en laat het een uurtje staan.
  • Giet de blokjes af in een vergiet en spoel ze na met schoon water.
  • Pel de knoflook en de ui en snijd ze fijn.
  • Was de tomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
  • Maak de paprika schoon verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
  • Fruit hier in  de ui en de tomaatjes.
  • Voeg de aubergine blokjes toe en roer even goed door.
  • Voeg de paprikastukje toe en roer nogmaals goed door.
  • Voeg het paprikapoeder en wat water toe en breng het zachtjes aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat het een kwartiertje zachtjes pruttelen tot de aubergine gaar is.
  • Voeg dan de tomatenpuree en de majoraan toe en warm het nog even door.
  • Breng op smaak met peper en zout.


Lekker met een witvis zoals kabeljauw.

Andere gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More