Aubergines en tomaten uit de oven
familie van de nachtschade
De prachtige, donkerpaarse kleur van de aubergine vertelt me dat ook de aubergine rijk is aan antioxidanten. De paarse kleur wordt veroorzaakt door de fytonutriënt anthhocyaan, die tot de flavoïden behoort. Deze stof kleurt ook de rode kool. De aubergine behoort tot de familie van de nachtschade evenals de tomaat , paprika en aardappel. Het vrucht vlees van de aubergine kleurt gauw bruin en om dit te voorkomen leg je de gesneden aubergine blokjes ca een 1/2 uur tot een uur in een schaal water met zout. De bittere smaak van aubergine verzacht hierdoor en de aubergine is sneller gaar.
Aubergine neemt veel olie op bij het bakken, houd daar rekening mee als je haar bereidt.
Ik gebruik aubergine graag in een stoofgerecht. Ze is dan in 15 minuten heerlijk zacht en gaar en met haar vleesachtige structuur doet het gerecht denken aan een stoofvleesgerecht. En de aubergine heeft maar heel weinig olie nodig in een stoofgerecht.
Paprika, tomaat, ui en knoflook en aubergine vormen een goede combinatie. De eitwitbron die hier lekker bij smaakt, is kabeljauw of haloumi of tofu. De Italiaanse kruiden, basilicum, oregano, tijm en manjoraan maken een aubergine gerecht af.
• 2 aubergines
• 4 vlees tomaten, of 6 tomaten
• 2 el. extra vierge olijfolie
• 4 takjes verse oregano
• verse basilicum
Bereidingswijze:
• Was de aubergines en snijd ze inplakken. Laat ze een uurtje in zout water liggen om ze de bittere smaak te verminderen. Spoel ze daarna goed af en dep ze droog.
• Verwarm de oven voor op 140 graden
• Was de tomaten en snijd ze in plakjes
• Bak de aubergine plakken in gedeelten in de olie lichtbruin en laat ze zacht worden.
• Leg de plakken aubergine en de tomaat om en om in een ovenschaal. Bestrooi ze met de oregano en een deel van de basilicum en zet het geheel ca 10 - 20 minuten in de oven tot ook de tomaten warm en zacht zijn.
Stoofschotel met aubergine
Ingrediënten:
- 1 aubergine
- 5 pruimtomaatjes
- 1 ui
- 1 rode puntpaprika
- 1 teentje knoflook
- 2 el tomaten puree
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 tl paprika poeder
- 1 tl marjoraan
Bereidingswijze:
- Was de aubergine, snijd de steelaanzet er af en snijd hem in blokjes. Doe de blokjes in een schaal met water en zout en laat het een uurtje staan.
- Giet de blokjes af in een vergiet en spoel ze na met schoon water.
- Pel de knoflook en de ui en snijd ze fijn.
- Was de tomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
- Maak de paprika schoon verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine blokjes.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
- Fruit hier in de ui en de tomaatjes.
- Voeg de aubergine blokjes toe en roer even goed door.
- Voeg de paprikastukje toe en roer nogmaals goed door.
- Voeg het paprikapoeder en wat water toe en breng het zachtjes aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat het een kwartiertje zachtjes pruttelen tot de aubergine gaar is.
- Voeg dan de tomatenpuree en de majoraan toe en warm het nog even door.
- Breng op smaak met peper en zout.
Lekker met een witvis zoals kabeljauw.
Andere gerelateerde posts:









