Aubergines en tomaten uit de oven

Ronnie de Winter • 22 september 2019

familie van de nachtschade

De prachtige, donkerpaarse kleur van de aubergine vertelt me dat ook de aubergine rijk is aan antioxidanten. De paarse kleur wordt veroorzaakt door de fytonutriënt anthhocyaan, die tot de flavoïden behoort. Deze stof kleurt ook de rode kool. De aubergine behoort tot de familie van de nachtschade evenals de tomaat , paprika en aardappel. Het vrucht vlees van de aubergine kleurt gauw bruin en om dit te voorkomen leg je de gesneden aubergine blokjes  ca een 1/2 uur tot een uur in een schaal water met zout. De bittere smaak van aubergine verzacht hierdoor en de aubergine is sneller gaar.

Aubergine neemt veel olie op bij het bakken, houd daar rekening mee als je haar bereidt.

Ik gebruik aubergine graag in een stoofgerecht. Ze is dan in 15 minuten heerlijk zacht en gaar en met haar vleesachtige structuur doet het gerecht denken aan een stoofvleesgerecht. En de aubergine heeft maar heel weinig olie nodig in een stoofgerecht.

Paprika, tomaat, ui en knoflook en aubergine vormen een goede combinatie. De eitwitbron die hier lekker bij smaakt, is kabeljauw of haloumi of tofu. De Italiaanse kruiden, basilicum, oregano, tijm en manjoraan maken een aubergine gerecht af.

Aubergines en tomaten uit de oven

Ingrediënten:

•    2 aubergines
•    4 vlees tomaten, of 6 tomaten
•    2 el. extra vierge olijfolie
•    4 takjes verse oregano
•    verse basilicum

Bereidingswijze:

•    Was de aubergines en snijd ze inplakken. Laat ze een uurtje in zout water liggen om ze de bittere smaak te verminderen. Spoel ze daarna goed af en dep ze droog.
•    Verwarm de oven voor op 140 graden
•    Was de tomaten en snijd ze in plakjes
•    Bak de aubergine plakken in gedeelten in de olie lichtbruin en laat ze zacht worden.
•    Leg de plakken aubergine en de tomaat om en om in een ovenschaal. Bestrooi ze met de oregano en een deel van de basilicum en zet het geheel ca 10 - 20 minuten in de oven tot ook de tomaten warm en zacht zijn.

Stoofschotel met aubergine


Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • 5 pruimtomaatjes
  • 1 ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el tomaten puree
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl paprika poeder
  • 1 tl marjoraan


Bereidingswijze:

  • Was de aubergine, snijd de steelaanzet er af en snijd hem in blokjes. Doe de blokjes in een schaal met water en zout en laat het een uurtje staan.
  • Giet de blokjes af in een vergiet en spoel ze na met schoon water.
  • Pel de knoflook en de ui en snijd ze fijn.
  • Was de tomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
  • Maak de paprika schoon verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
  • Fruit hier in  de ui en de tomaatjes.
  • Voeg de aubergine blokjes toe en roer even goed door.
  • Voeg de paprikastukje toe en roer nogmaals goed door.
  • Voeg het paprikapoeder en wat water toe en breng het zachtjes aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat het een kwartiertje zachtjes pruttelen tot de aubergine gaar is.
  • Voeg dan de tomatenpuree en de majoraan toe en warm het nog even door.
  • Breng op smaak met peper en zout.


Lekker met een witvis zoals kabeljauw.

Andere gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More