Sperzieboontjes
voor de lunch en als groentenspread
Over sperziebonen
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een kanpperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Sperziebonen kun je niet rauw eten door de lectine die deze peulvrucht bevat. De plant maakt deze stof aan om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken en geeft darmklachten. Door het koken wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
Sperziebonen bevatten veel vezels en ze hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn niet voor iedereen goed verteerbaar. Maar komijnzaad, gember, bonenkruid en nootmuskaat kunnen hier veel verbetering in brengen. Rooster het komijnzaad en de gember eerst lichtjes (een minuutje is genoeg) in wat extra vierge olijfolie zodat hun geneeskracht vrij komt.
Als je sperziebonen kookt of stoomt houd dan rekening met een iets langere kooktijd ( 7- 10 min) dan beetgaar. Dan zijn ze qua smaak op zijn best.
- 1 kleine rode ui
- 100 gr. sperziebonen
- 1/2 puntpaprika
- 4 kastanje champignons
- 1/3 prei
- 2 tl geiten ghee
- 1/2 tl komijnzaad
- stukje verse gember ca 1,5 cm
- 1/2 tl curcuma
- 1/2 tl koriander
- 3 takjes bergbonenkruid
- peper
- zout
- Maak de sperziebonen, de paprika en de ui schoon en snijd ze in kleine stukjes.
- Was de prei en snijd hem in dunne ringetjes.
- Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
- Schil de gember en snijd hem in kleine stukjes.
- Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Voeg de geiten ghee toe.
- Als deze gesmolten is voeg je de komijnzaadjes toe en roerbak ze eventjes.
- Voeg dan de ui en de gember toe. Roerbak deze een minuut en voeg dan de champignonplakjes, de sperzieboontjes en de paprikastukjes toe.
- Roer een paar keer goed door en zet dan het vuur laag.
- Voeg de curcuma, de koriander, het bonenkruid, peper en zou toe.
- Laat ca 10 minuten pruttelen.
- Voeg dan de prei-ringetjes toe en laat deze nog even een paar minuten mee bakken tot ze net gaar zijn.
Andere gerelateerde posts:









