Sperzieboontjes

Ronnie de Winter • 29 september 2019

voor de lunch en als groentenspread

Over sperziebonen


Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een kanpperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Sperziebonen kun je niet rauw eten door de lectine die deze peulvrucht bevat. De plant maakt deze stof aan om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken en geeft darmklachten. Door het koken wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.


Sperziebonen bevatten veel vezels en ze hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn niet voor iedereen goed verteerbaar. Maar komijnzaad, gember, bonenkruid en nootmuskaat kunnen hier veel verbetering in brengen.  Rooster het komijnzaad en de gember eerst lichtjes (een minuutje is genoeg) in wat extra vierge olijfolie zodat hun geneeskracht vrij komt.


Als je sperziebonen kookt of stoomt houd dan rekening met een iets langere kooktijd ( 7- 10 min)  dan beetgaar. Dan zijn ze qua smaak op zijn best.

Sperziebonen met puntpaprika en champignons (1 persoon)

Ingrediënten:
  • 1 kleine rode ui
  • 100 gr. sperziebonen
  • 1/2 puntpaprika
  • 4 kastanje champignons
  • 1/3 prei
  • 2 tl geiten ghee
  • 1/2 tl komijnzaad
  • stukje verse gember ca 1,5 cm
  • 1/2 tl curcuma
  • 1/2 tl koriander
  • 3 takjes bergbonenkruid
  • peper
  • zout

Bereiding:
  • Maak de sperziebonen, de paprika en de ui schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de prei en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Schil de gember en snijd hem in kleine stukjes.
  • Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Voeg de geiten ghee toe.
  • Als deze gesmolten is voeg je de komijnzaadjes toe en roerbak ze eventjes.
  • Voeg dan de ui en de gember toe. Roerbak deze een minuut en voeg dan de champignonplakjes, de sperzieboontjes en de paprikastukjes toe.
  • Roer een paar keer goed door en zet dan het vuur laag.
  • Voeg de curcuma, de koriander, het bonenkruid, peper en zou toe.
  • Laat ca 10 minuten pruttelen.
  • Voeg dan de prei-ringetjes toe en laat deze nog even een paar minuten mee bakken tot ze net gaar zijn.

Lekker met een salade van eikenbladsla, alfalfa-spruiten, zwarte olijven en een dressing van lijnzaadolie, hennepzaad olie, een beetje amandelpasta, peper en zout.

Heb je een restje over van dit gerecht? Pureer het dan met een staafmixer en zet het in een afgesloten potje in de koelkast. Het is een heerlijke groentenspread voor op de boterham. Nog lekkerder is de spread op een geroosterde boterham. Daartoe verwarm je de oven voor op 150 graden en legt de boterham in het midden van de oven en laat hem in tien minuten licht roosteren. ( Licht geroosterd brood temp niet hoger dan 150 graden) is beter verteerbaar dan vers brood.

Andere gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More