Sperzieboontjes

Ronnie de Winter • 29 september 2019

voor de lunch en als groentenspread

Over sperziebonen


Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een kanpperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Sperziebonen kun je niet rauw eten door de lectine die deze peulvrucht bevat. De plant maakt deze stof aan om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken en geeft darmklachten. Door het koken wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.


Sperziebonen bevatten veel vezels en ze hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn niet voor iedereen goed verteerbaar. Maar komijnzaad, gember, bonenkruid en nootmuskaat kunnen hier veel verbetering in brengen.  Rooster het komijnzaad en de gember eerst lichtjes (een minuutje is genoeg) in wat extra vierge olijfolie zodat hun geneeskracht vrij komt.


Als je sperziebonen kookt of stoomt houd dan rekening met een iets langere kooktijd ( 7- 10 min)  dan beetgaar. Dan zijn ze qua smaak op zijn best.

Sperziebonen met puntpaprika en champignons (1 persoon)

Ingrediënten:
  • 1 kleine rode ui
  • 100 gr. sperziebonen
  • 1/2 puntpaprika
  • 4 kastanje champignons
  • 1/3 prei
  • 2 tl geiten ghee
  • 1/2 tl komijnzaad
  • stukje verse gember ca 1,5 cm
  • 1/2 tl curcuma
  • 1/2 tl koriander
  • 3 takjes bergbonenkruid
  • peper
  • zout

Bereiding:
  • Maak de sperziebonen, de paprika en de ui schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de prei en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Schil de gember en snijd hem in kleine stukjes.
  • Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Voeg de geiten ghee toe.
  • Als deze gesmolten is voeg je de komijnzaadjes toe en roerbak ze eventjes.
  • Voeg dan de ui en de gember toe. Roerbak deze een minuut en voeg dan de champignonplakjes, de sperzieboontjes en de paprikastukjes toe.
  • Roer een paar keer goed door en zet dan het vuur laag.
  • Voeg de curcuma, de koriander, het bonenkruid, peper en zou toe.
  • Laat ca 10 minuten pruttelen.
  • Voeg dan de prei-ringetjes toe en laat deze nog even een paar minuten mee bakken tot ze net gaar zijn.

Lekker met een salade van eikenbladsla, alfalfa-spruiten, zwarte olijven en een dressing van lijnzaadolie, hennepzaad olie, een beetje amandelpasta, peper en zout.

Heb je een restje over van dit gerecht? Pureer het dan met een staafmixer en zet het in een afgesloten potje in de koelkast. Het is een heerlijke groentenspread voor op de boterham. Nog lekkerder is de spread op een geroosterde boterham. Daartoe verwarm je de oven voor op 150 graden en legt de boterham in het midden van de oven en laat hem in tien minuten licht roosteren. ( Licht geroosterd brood temp niet hoger dan 150 graden) is beter verteerbaar dan vers brood.

Andere gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More