Sperzieboontjes

Ronnie de Winter • 29 september 2019

voor de lunch en als groentenspread

Over sperziebonen


Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een kanpperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Sperziebonen kun je niet rauw eten door de lectine die deze peulvrucht bevat. De plant maakt deze stof aan om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken en geeft darmklachten. Door het koken wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.


Sperziebonen bevatten veel vezels en ze hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn niet voor iedereen goed verteerbaar. Maar komijnzaad, gember, bonenkruid en nootmuskaat kunnen hier veel verbetering in brengen.  Rooster het komijnzaad en de gember eerst lichtjes (een minuutje is genoeg) in wat extra vierge olijfolie zodat hun geneeskracht vrij komt.


Als je sperziebonen kookt of stoomt houd dan rekening met een iets langere kooktijd ( 7- 10 min)  dan beetgaar. Dan zijn ze qua smaak op zijn best.

Sperziebonen met puntpaprika en champignons (1 persoon)

Ingrediënten:
  • 1 kleine rode ui
  • 100 gr. sperziebonen
  • 1/2 puntpaprika
  • 4 kastanje champignons
  • 1/3 prei
  • 2 tl geiten ghee
  • 1/2 tl komijnzaad
  • stukje verse gember ca 1,5 cm
  • 1/2 tl curcuma
  • 1/2 tl koriander
  • 3 takjes bergbonenkruid
  • peper
  • zout

Bereiding:
  • Maak de sperziebonen, de paprika en de ui schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de prei en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Schil de gember en snijd hem in kleine stukjes.
  • Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Voeg de geiten ghee toe.
  • Als deze gesmolten is voeg je de komijnzaadjes toe en roerbak ze eventjes.
  • Voeg dan de ui en de gember toe. Roerbak deze een minuut en voeg dan de champignonplakjes, de sperzieboontjes en de paprikastukjes toe.
  • Roer een paar keer goed door en zet dan het vuur laag.
  • Voeg de curcuma, de koriander, het bonenkruid, peper en zou toe.
  • Laat ca 10 minuten pruttelen.
  • Voeg dan de prei-ringetjes toe en laat deze nog even een paar minuten mee bakken tot ze net gaar zijn.

Lekker met een salade van eikenbladsla, alfalfa-spruiten, zwarte olijven en een dressing van lijnzaadolie, hennepzaad olie, een beetje amandelpasta, peper en zout.

Heb je een restje over van dit gerecht? Pureer het dan met een staafmixer en zet het in een afgesloten potje in de koelkast. Het is een heerlijke groentenspread voor op de boterham. Nog lekkerder is de spread op een geroosterde boterham. Daartoe verwarm je de oven voor op 150 graden en legt de boterham in het midden van de oven en laat hem in tien minuten licht roosteren. ( Licht geroosterd brood temp niet hoger dan 150 graden) is beter verteerbaar dan vers brood.

Andere gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More