Pompoen

Ronnie de Winter • 6 oktober 2019

een natuurlijker ontstekingsremmer

Over pompoen


De oranje pompoen is denk ik de bekendse. Die je zie in ieder geval het vaakst in de winkels liggen. De oranje pompoen kun je met schil eten en dat heeft voordelen. Het scheelt je werk, maar de schil bevat ook veel belangrijk voedingsstoffen. De felst kleur van de pompoen vind je immers in de schil! Dat houdt in dat de schil ook de meeste antioxidanten bevat. Met name bevat de pompoen veel bètacaroteen.  Deze stof beperkt met name de schade die door vrije radicalen aan hart en vaten ontstaan en ze is kankerremmend. Een pompoen bevat naast vitaminen, mineralen en antioxidanten ook wat alfalinoleenzuur, een omega 3 vetzuur, wat ontstekingsremmend werkt.


Pompoen verwerk ik graag in gerechten. Het vormt een goede basis om de bittere groenten mee te combineren, het verzacht hun smaak en ik vind ze gemakkelijk om in huis te hebben. Bij onverwacht bezoek kun je in no time een lekkere soep bij de lunch serveren.

Pompoensoep

Ingrediënten:
  • 1/2 oranje pompoen
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el  extra vierge olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • peper en zout
  • 1/2 liter water

Bereidingswijze:
  • Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Maak de ui, de knoflook schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
  • Verwarm de olie in een pan en fruit de ui en de knoflook tot ze glazig zijn.
  • Voeg de stukjes pompoen toe en roer even goed door.
  • Voeg het paprikapoeder en ca 1/2 liter water toe.
  • Breng de soep aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de soep ca 10 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep.
  • Voeg de stukjes puntpaprika toe.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout.

Andere gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More