Pompoen
een natuurlijker ontstekingsremmer
Over pompoen
De oranje pompoen is denk ik de bekendse. Die je zie in ieder geval het vaakst in de winkels liggen. De oranje pompoen kun je met schil eten en dat heeft voordelen. Het scheelt je werk, maar de schil bevat ook veel belangrijk voedingsstoffen. De felst kleur van de pompoen vind je immers in de schil! Dat houdt in dat de schil ook de meeste antioxidanten bevat. Met name bevat de pompoen veel bètacaroteen. Deze stof beperkt met name de schade die door vrije radicalen aan hart en vaten ontstaan en ze is kankerremmend. Een pompoen bevat naast vitaminen, mineralen en antioxidanten ook wat alfalinoleenzuur, een omega 3 vetzuur, wat ontstekingsremmend werkt.
Pompoen verwerk ik graag in gerechten. Het vormt een goede basis om de bittere groenten mee te combineren, het verzacht hun smaak en ik vind ze gemakkelijk om in huis te hebben. Bij onverwacht bezoek kun je in no time een lekkere soep bij de lunch serveren.
- 1/2 oranje pompoen
- 1 rode puntpaprika
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- peper en zout
- 1/2 liter water
- Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
- Maak de ui, de knoflook schoon en snijd ze in kleine stukjes.
- Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
- Verwarm de olie in een pan en fruit de ui en de knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg de stukjes pompoen toe en roer even goed door.
- Voeg het paprikapoeder en ca 1/2 liter water toe.
- Breng de soep aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de soep ca 10 minuten zachtjes koken.
- Pureer de soep.
- Voeg de stukjes puntpaprika toe.
- Breng de soep op smaak met peper en zout.
Andere gerelateerde posts:









