Voeding die je beschermt tegen straling

Ronnie de Winter • 13 oktober 2019

en die de invloed van elektromagnetische velden op je lichaam vermindert

Over straling en groeten, fruit, kruiden en specerijen

Straling en elektromagnetische velden van beeldschermen, mobiele telefoons, wifi, hoogspanningskabels, elektrische apparatuur, transformators, zonnepanelen, het 4G en binnenkort het 5G netwerk hebben invloed op de aanmaak van vrije radicalen in ons lichaam.
Een teveel aan vrije radicalen veroorzaakt ziektes en veroudering.  Antioxidanten gaan dit proces tegen omdat ze vrije radicalen kunnen neutraliseren.
Antioxidanten komen vooral voor in groenten en fruit. De kleur van de vrucht of de groente zegt iets over de antioxidanten die het bevat. De oranje kleur van pompoen en worteltjes komt door het bètacaroteen.  En lycopeen is verantwoordelijk voor de rode kleur van tomaten.
Ieder antioxidant heeft zijn eigen kenmerken en werking. Samen vormen ze een groep. Ze hebben elkaar nodig om goed te functioneren en als groep kunnen ze veel doen voor ons lichaam.

Daarom zal je in de recepten van dit blog vele combinaties aantreffen van verschillende groenten, kruiden en specerijen. En ook verschillende soorten fruit worden met elkaar gecombineerd.  En om zoveel mogelijk van deze stoffen te behouden worden korte kooktijden gehanteerd bij het koken, stomen, stoven en roerbakken.
Verse groenten, fruit, kruiden en specerijen hebben zo veel voordelen voor onze gezondheid dat ik er voor gekozen heb juist deze te belichten in dit blog.

Maaltijd soep: Een gebonden groentensoep

In een maaltijd soep kun je in korte tijd heel veel groenten verwerken. Een goede aanvulling van vitaminen, anti oxidanten en mineralen, mits we de soep niet te lang laten koken.
Daarom koken we deze soep in twee gedeeltes. In het eerste gedeelte maken we de basis van de soep, in het tweede gedeelte vullen we deze met extra groenten.

Benodigdheden:
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bataat ( zoete aardappel)
  • 1 schijf knolselderij
  • 1/2 steel broccoli
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • ca 2 el kleingesneden loof van de selderijknol of van de bleekselderij of anders een bosje selderij
  • 1 1/2 blokje kruidenbouillon
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze:
  • Maak de uien, de knoflook schoon en snijd ze klein.
  • Schil de bataat en de knolselderij en snijd ze in kleine blokjes.
  • Rasp de winterpeen en snijd hem in kleine blokjes.
  • Schil de broccolistengel en snijd deze ook in kleine blokjes.
  • Was de stengels bleekselderij en snijd ze in dunne plakjes.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de uien en knoflook glazig.
  • Voeg dan de fijn gesneden bataat, de klein gesneden broccoli stengel, de helft van de in blokjes gesneden knolselderij, de bouillon blokjes en ca 1 liter water toe.
  • Breng het aan de kook en laat zachtjes 10 minuten pruttelen.
  • Pureer de soep.
  • Voeg dan de overige ingrediënten toe op het fijngesneden selderij loof na.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook en laat het daarna nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Zet dan het vuur uit. Voeg het fijn gesneden loof toe en maak de soep op smaak met peper en zout.

Lekker met geroosterd brood en een groene salade.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More