Voeding die je beschermt tegen straling
Ronnie de Winter • 13 oktober 2019
en die de invloed van elektromagnetische velden op je lichaam vermindert
Over straling en groeten, fruit, kruiden en specerijen
Straling en elektromagnetische velden van beeldschermen, mobiele telefoons, wifi, hoogspanningskabels, elektrische apparatuur, transformators, zonnepanelen, het 4G en binnenkort het 5G netwerk hebben invloed op de aanmaak van vrije radicalen in ons lichaam.
Een teveel aan vrije radicalen veroorzaakt ziektes en veroudering. Antioxidanten gaan dit proces tegen omdat ze vrije radicalen kunnen neutraliseren.
Antioxidanten komen vooral voor in groenten en fruit. De kleur van de vrucht of de groente zegt iets over de antioxidanten die het bevat. De oranje kleur van pompoen en worteltjes komt door het bètacaroteen. En lycopeen is verantwoordelijk voor de rode kleur van tomaten.
Ieder antioxidant heeft zijn eigen kenmerken en werking. Samen vormen ze een groep. Ze hebben elkaar nodig om goed te functioneren en als groep kunnen ze veel doen voor ons lichaam.
Daarom zal je in de recepten van dit blog vele combinaties aantreffen van verschillende groenten, kruiden en specerijen. En ook verschillende soorten fruit worden met elkaar gecombineerd. En om zoveel mogelijk van deze stoffen te behouden worden korte kooktijden gehanteerd bij het koken, stomen, stoven en roerbakken.
Verse groenten, fruit, kruiden en specerijen hebben zo veel voordelen voor onze gezondheid dat ik er voor gekozen heb juist deze te belichten in dit blog.
Maaltijd soep: Een gebonden groentensoep
In een maaltijd soep kun je in korte tijd heel veel groenten verwerken. Een goede aanvulling van vitaminen, anti oxidanten en mineralen, mits we de soep niet te lang laten koken.
Daarom koken we deze soep in twee gedeeltes. In het eerste gedeelte maken we de basis van de soep, in het tweede gedeelte vullen we deze met extra groenten.
Benodigdheden:
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 bataat ( zoete aardappel)
- 1 schijf knolselderij
- 1/2 steel broccoli
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- ca 2 el kleingesneden loof van de selderijknol of van de bleekselderij of anders een bosje selderij
- 1 1/2 blokje kruidenbouillon
- 2 el olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Maak de uien, de knoflook schoon en snijd ze klein.
- Schil de bataat en de knolselderij en snijd ze in kleine blokjes.
- Rasp de winterpeen en snijd hem in kleine blokjes.
- Schil de broccolistengel en snijd deze ook in kleine blokjes.
- Was de stengels bleekselderij en snijd ze in dunne plakjes.
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de uien en knoflook glazig.
- Voeg dan de fijn gesneden bataat, de klein gesneden broccoli stengel, de helft van de in blokjes gesneden knolselderij, de bouillon blokjes en ca 1 liter water toe.
- Breng het aan de kook en laat zachtjes 10 minuten pruttelen.
- Pureer de soep.
- Voeg dan de overige ingrediënten toe op het fijngesneden selderij loof na.
- Breng de soep opnieuw aan de kook en laat het daarna nog 5 minuten zachtjes koken.
- Zet dan het vuur uit. Voeg het fijn gesneden loof toe en maak de soep op smaak met peper en zout.
Lekker met geroosterd brood en een groene salade.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.