Andijvie

Ronnie de Winter • 20 oktober 2019

Bitter, bloedzuiverend en vol mineralen en vitaminen!

Over andijvie


Andijvie is het hele jaar door goed te verkrijgen. Het is een bittere groente  en behoort tot de cichoreifamilie.  De bitterstsoffen in andijvie ondersteunen de lever het lichaam te ontgiften en ze zuiveren het bloed. Andijvie is vochtafdrijvend en de vele vezels zorgen voor een betere darmfunctie waardoor voedingstoffen beter worden opgenomen en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Het is een groente die een positieve invloed heeft op het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Verse andijvie heeft de voorkeur want zoals elke bladgroente, bevat het dan de meeste voedingstoffen. Andijvie bevat veel van het in vet oplosbare vitamine K en in verhouding veel van het mineraal mangaan. Mangaan speelt een rol bij de regulering van de bloedsuikerspiegel en bij de aanmaak van botten en kraakbeen. Vitamine K speelt ook een rol bij de bot aanmaak en het onderhoud hiervan omdat het calcium opslaat en vasthoudt. Andijvie is voor gezonde botten o.a. dus een belangrijke groente.


De donkergroene bladeren bevatten het meeste bladgroen en daarmee het meeste chlorofyl. Een stof die zware metalen aan zich bindt en ze op deze manier afvoert. 


Andijvie wordt vaak rauw gegeten in een stamppot. Ze is echter ook heel geschikt om rauw toe te voegen aan een smoothie of een salade.

Of om heel kort te roerbakken.

Er zijn twee soorten andijvie, de grootbladerige en de krulandijvie. De krulandijvie is vanwege zijn mooie gekrulde blad per uitstek geschikt voor een salade.


De bittere smaak van andijvie wordt vezacht als je deze groenten combineert met een zoetere groente zoals de rode puntpaprika, pompoen, zoete aardappel, worteltjes, ui of pastinaak.

In een salade kun je de bittere smaak verzachten door blauwe bessen, sinaasappelpartjes of stukjes gedroogde vijg toe te voegen. Andijvie is ook erg lekker in combinatie met haloumi. De zachte smaak van deze schapenkaas met zijn stevige bite doen het goed in een salade met andijvie maar ook in een stoof- of stamppotgerecht met deze groente.

Andijvie met pastinaak  ( 2 pers)

Ingrediënten:

  • 1/2 krop andijvie
  • 1 flinke ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 wortel
  • 1 pastinaak
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 2 tomaten
  • 200 ml kokosmelk
  • 1el extra vierge olijfolie
  • 1 tl kerriepoeder
  • ½theelepel komijn
  • stukje verse gember van 2 cm
  • ¼tl koriander
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukjes of reepjes.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gember en de andere specerijen toe en bak ze even mee.
  • Voeg de in stukjes gesneden tomaat toe.
  • Voeg ook de andere groenten toe op de andijvie na.
  • Laat dit alles zo'n 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg dan de kokosmelk toe en laat het nogmaals 5 minuten pruttelen.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Voeg tenslotte de andijvie toe.
Lekker met een beetje sambal oelek.

    gerelateerde posts:

    Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
    door Ronnie de Winter 14 december 2025
    In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
    door Ronnie de Winter 7 december 2025
    Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
    Komijnzaad
    door Ronnie de Winter 30 november 2025
    Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
    boerenkool
    door Ronnie de Winter 23 november 2025
    Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
    Aquarel  branding met meeuwen
    door Ronnie de Winter 16 november 2025
    Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
    Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
    door Ronnie de Winter 9 november 2025
    Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
    Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
    door Ronnie de Winter 2 november 2025
    Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
    bloemkoolsaus met boekweitspirali
    door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
    Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
    bomen in landschap semi abstract
    door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
    Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
    Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
    door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
    In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
    Show More