Zeewiervlokken met sperzieboontjes

Ronnie de Winter • 27 oktober 2019

Zeewier is een bron van EPA en DHA

Over sperziebonen


Sperziebonen behoren tot de verse peulvruchten. Ze zijn koolhydraatrijk en als je ze niet te lang, maar beetgaar, kookt blijven ze mooi groen. Laat ze nog even nagaren, dan krijgen ze meer smaak.

Ik combineer sperziebonen graag met wat ui, komijnzaad, gember en bonenkruid. Dit ondersteunt de vertering. Komijnzaad en gember rooster ik eerst lichtjes, zodat hun geneeskrachtige stoffen vrijkomen.


Met zeewiervlokken voeg ik wat extra mineralen en essentiële aminozuren toe en de vetzuren EPA en DHA die ook in vis aanwezig zijn.

Het zijn allemaal kleine beetjes, maar veel kleintjes maken uiteindleijk één grote.

Zeewiervlokken zijn een smaakmaker en zout kan je dan ook achterwege laten. Ze zijn licht verteerbaar en zijn in staat om zware metalen te binden en te verwijderen uit je lichaam.

Zeewier vlokken met sperzieboontjes

Ingrediënten:
•    200 gr sperziebonen
•    1 rode ui
•    2 cm gember
•    1 el zeewiervlokken
•    1/2 el sesamzaad met zeewier: Furikake
•    1/2 el olijfolie
•    1/2 tl. komijnzaad

Bereidingswijze:
•    Maak de boontjes, de ui en de gember schoon en snijd ze in kleine stukjes.
•    Verhit de olijfolie in de pan en bak hierin de komijnzaadjes, de ui en de gember even aan.
•    Voeg dan de sperzieboontjes toe en roerbak ze kort.
•    Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en stoof de boontjes gaar in 10 - 15 minuten.
•    Voeg na 5 minuten de zeewiervlokken toe en laat ze mee stoven.
•    Doe de sperzieboontjes op een bord en strooi er het sesamzaad met zeewier, de Furikake over.

Lekker met gekookte aardappelen met een beetje zout en lijnzaadolie.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More