Zeewiervlokken met sperzieboontjes

Ronnie de Winter • 27 oktober 2019

Zeewier is een bron van EPA en DHA

Over sperziebonen


Sperziebonen behoren tot de verse peulvruchten. Ze zijn koolhydraatrijk en als je ze niet te lang, maar beetgaar, kookt blijven ze mooi groen. Laat ze nog even nagaren, dan krijgen ze meer smaak.

Ik combineer sperziebonen graag met wat ui, komijnzaad, gember en bonenkruid. Dit ondersteunt de vertering. Komijnzaad en gember rooster ik eerst lichtjes, zodat hun geneeskrachtige stoffen vrijkomen.


Met zeewiervlokken voeg ik wat extra mineralen en essentiële aminozuren toe en de vetzuren EPA en DHA die ook in vis aanwezig zijn.

Het zijn allemaal kleine beetjes, maar veel kleintjes maken uiteindleijk één grote.

Zeewiervlokken zijn een smaakmaker en zout kan je dan ook achterwege laten. Ze zijn licht verteerbaar en zijn in staat om zware metalen te binden en te verwijderen uit je lichaam.

Zeewier vlokken met sperzieboontjes

Ingrediënten:
•    200 gr sperziebonen
•    1 rode ui
•    2 cm gember
•    1 el zeewiervlokken
•    1/2 el sesamzaad met zeewier: Furikake
•    1/2 el olijfolie
•    1/2 tl. komijnzaad

Bereidingswijze:
•    Maak de boontjes, de ui en de gember schoon en snijd ze in kleine stukjes.
•    Verhit de olijfolie in de pan en bak hierin de komijnzaadjes, de ui en de gember even aan.
•    Voeg dan de sperzieboontjes toe en roerbak ze kort.
•    Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en stoof de boontjes gaar in 10 - 15 minuten.
•    Voeg na 5 minuten de zeewiervlokken toe en laat ze mee stoven.
•    Doe de sperzieboontjes op een bord en strooi er het sesamzaad met zeewier, de Furikake over.

Lekker met gekookte aardappelen met een beetje zout en lijnzaadolie.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More