Zeewiervlokken met sperzieboontjes

Ronnie de Winter • 27 oktober 2019

Zeewier is een bron van EPA en DHA

Over sperziebonen


Sperziebonen behoren tot de verse peulvruchten. Ze zijn koolhydraatrijk en als je ze niet te lang, maar beetgaar, kookt blijven ze mooi groen. Laat ze nog even nagaren, dan krijgen ze meer smaak.

Ik combineer sperziebonen graag met wat ui, komijnzaad, gember en bonenkruid. Dit ondersteunt de vertering. Komijnzaad en gember rooster ik eerst lichtjes, zodat hun geneeskrachtige stoffen vrijkomen.


Met zeewiervlokken voeg ik wat extra mineralen en essentiële aminozuren toe en de vetzuren EPA en DHA die ook in vis aanwezig zijn.

Het zijn allemaal kleine beetjes, maar veel kleintjes maken uiteindleijk één grote.

Zeewiervlokken zijn een smaakmaker en zout kan je dan ook achterwege laten. Ze zijn licht verteerbaar en zijn in staat om zware metalen te binden en te verwijderen uit je lichaam.

Zeewier vlokken met sperzieboontjes

Ingrediënten:
•    200 gr sperziebonen
•    1 rode ui
•    2 cm gember
•    1 el zeewiervlokken
•    1/2 el sesamzaad met zeewier: Furikake
•    1/2 el olijfolie
•    1/2 tl. komijnzaad

Bereidingswijze:
•    Maak de boontjes, de ui en de gember schoon en snijd ze in kleine stukjes.
•    Verhit de olijfolie in de pan en bak hierin de komijnzaadjes, de ui en de gember even aan.
•    Voeg dan de sperzieboontjes toe en roerbak ze kort.
•    Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en stoof de boontjes gaar in 10 - 15 minuten.
•    Voeg na 5 minuten de zeewiervlokken toe en laat ze mee stoven.
•    Doe de sperzieboontjes op een bord en strooi er het sesamzaad met zeewier, de Furikake over.

Lekker met gekookte aardappelen met een beetje zout en lijnzaadolie.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More