Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel

Ronnie de Winter • 14 september 2025

Verfrissend & Gezond:


Koude Aardappelsalade met Andijvie, Ei en Appel


In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal als bijgerecht bij een barbecue, lichte lunch of picknick in het park.



Waarom andijvie een supergroente is


Andijvie wordt vaak geassocieerd met de klassieke stamppot, maar deze bladgroente kan zó veel meer. Vooral rauw – zoals in deze salade – behoudt andijvie haar knapperige structuur en voedingsstoffen.

Een paar gezondheidsvoordelen van andijvie op een rij:


  • Laag in calorieën, rijk aan vezels: Perfect voor een verzadigd gevoel zonder dat het zwaar op de maag ligt.
  • Rijk aan vitamines: Vooral vitamine K (goed voor de botten en bloedstolling), vitamine A (voor de ogen en huid) en foliumzuur (belangrijk voor celgroei).
  • Goed voor de spijsvertering: Dankzij het hoge vezelgehalte ondersteunt andijvie een gezonde darmwerking.
  • Ondersteunt het immuunsysteem: De combinatie van antioxidanten en vitamines helpt je weerstand op peil te houden.



Door andijvie rauw te verwerken in een salade, profiteer je optimaal van deze gezondheidsvoordelen.


Recept: Koude aardappelsalade met andijvie, ei en appel


Ingrediënten (voor 4 personen):


  • 800 g vastkokende aardappelen
  • 150 g rauwe andijvie (fijn gesneden)
  • 4 eieren
  • 1 stevige appel (bijv. Elstar of Jonagold), in blokjes
  • 4-5 el mayonaise (of half mayo/half yoghurt voor een lichtere variant)
  • 1 tl mosterd (optioneel, voor een frisse pit)
  • 1 el citroensap (tegen het verkleuren van de appel)
  • 1 el witte wijnazijn
  • 2 bosuitjes of een klein rood uitje, fijngesnipperd
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse bieslook of peterselie (voor de afwerking)


 Bereiding:


  • Kook de aardappelen in blokjes tot ze beetgaar zijn. Laat goed afkoelen.
  • Kook de eieren hard (8-10 minuten), pel en snijd in partjes.
  • Snijd de appel in blokjes en meng direct met citroensap.
  • Maak de dressing: Meng mayonaise, mosterd, witte wijnazijn, gesnipperd uitje, peper en zout.
  • Meng de aardappelen, appel en andijvie in een grote schaal.
  • Schep de dressing erdoorheen en voeg voorzichtig de eipartjes toe.
  • Laat de salade minstens 30 minuten intrekken in de koelkast voor extra smaak.
  • Garneer met verse bieslook of peterselie vlak voor het serveren.


Serveeridee


Deze salade is heerlijk als lunchgerecht met een stuk volkorenbrood, of als bijgerecht bij gegrilde kip of vis. Voor een extra bite kun je wat walnoten of zonnebloempitten toevoegen. Ook lekker: een handje rozijnen of wat uitgebakken spekjes als je het iets hartiger wilt maken.


Tot slot


Andijvie is meer dan alleen een wintergroente. Door haar rauw te combineren met frisse smaken zoals appel en ei, maak je er een zomerse sterspeler van in de keuken. Deze salade is makkelijk, voedzaam en bovenal: ontzettend lekker.

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More