Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel

Verfrissend & Gezond:
Koude Aardappelsalade met Andijvie, Ei en Appel
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal als bijgerecht bij een barbecue, lichte lunch of picknick in het park.
Waarom andijvie een supergroente is
Andijvie wordt vaak geassocieerd met de klassieke stamppot, maar deze bladgroente kan zó veel meer. Vooral rauw – zoals in deze salade – behoudt andijvie haar knapperige structuur en voedingsstoffen.
Een paar gezondheidsvoordelen van andijvie op een rij:
- Laag in calorieën, rijk aan vezels: Perfect voor een verzadigd gevoel zonder dat het zwaar op de maag ligt.
- Rijk aan vitamines: Vooral vitamine K (goed voor de botten en bloedstolling), vitamine A (voor de ogen en huid) en foliumzuur (belangrijk voor celgroei).
- Goed voor de spijsvertering: Dankzij het hoge vezelgehalte ondersteunt andijvie een gezonde darmwerking.
- Ondersteunt het immuunsysteem: De combinatie van antioxidanten en vitamines helpt je weerstand op peil te houden.
Door andijvie rauw te verwerken in een salade, profiteer je optimaal van deze gezondheidsvoordelen.
Recept: Koude aardappelsalade met andijvie, ei en appel
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 800 g vastkokende aardappelen
- 150 g rauwe andijvie (fijn gesneden)
- 4 eieren
- 1 stevige appel (bijv. Elstar of Jonagold), in blokjes
- 4-5 el mayonaise (of half mayo/half yoghurt voor een lichtere variant)
- 1 tl mosterd (optioneel, voor een frisse pit)
- 1 el citroensap (tegen het verkleuren van de appel)
- 1 el witte wijnazijn
- 2 bosuitjes of een klein rood uitje, fijngesnipperd
- Zout en peper naar smaak
- Verse bieslook of peterselie (voor de afwerking)
Bereiding:
- Kook de aardappelen in blokjes tot ze beetgaar zijn. Laat goed afkoelen.
- Kook de eieren hard (8-10 minuten), pel en snijd in partjes.
- Snijd de appel in blokjes en meng direct met citroensap.
- Maak de dressing: Meng mayonaise, mosterd, witte wijnazijn, gesnipperd uitje, peper en zout.
- Meng de aardappelen, appel en andijvie in een grote schaal.
- Schep de dressing erdoorheen en voeg voorzichtig de eipartjes toe.
- Laat de salade minstens 30 minuten intrekken in de koelkast voor extra smaak.
- Garneer met verse bieslook of peterselie vlak voor het serveren.
Serveeridee
Deze salade is heerlijk als lunchgerecht met een stuk volkorenbrood, of als bijgerecht bij gegrilde kip of vis. Voor een extra bite kun je wat walnoten of zonnebloempitten toevoegen. Ook lekker: een handje rozijnen of wat uitgebakken spekjes als je het iets hartiger wilt maken.
Tot slot
Andijvie is meer dan alleen een wintergroente. Door haar rauw te combineren met frisse smaken zoals appel en ei, maak je er een zomerse sterspeler van in de keuken. Deze salade is makkelijk, voedzaam en bovenal: ontzettend lekker.
