Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel

Ronnie de Winter • 14 september 2025

Verfrissend & Gezond:


Koude Aardappelsalade met Andijvie, Ei en Appel


In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal als bijgerecht bij een barbecue, lichte lunch of picknick in het park.



Waarom andijvie een supergroente is


Andijvie wordt vaak geassocieerd met de klassieke stamppot, maar deze bladgroente kan zó veel meer. Vooral rauw – zoals in deze salade – behoudt andijvie haar knapperige structuur en voedingsstoffen.

Een paar gezondheidsvoordelen van andijvie op een rij:


  • Laag in calorieën, rijk aan vezels: Perfect voor een verzadigd gevoel zonder dat het zwaar op de maag ligt.
  • Rijk aan vitamines: Vooral vitamine K (goed voor de botten en bloedstolling), vitamine A (voor de ogen en huid) en foliumzuur (belangrijk voor celgroei).
  • Goed voor de spijsvertering: Dankzij het hoge vezelgehalte ondersteunt andijvie een gezonde darmwerking.
  • Ondersteunt het immuunsysteem: De combinatie van antioxidanten en vitamines helpt je weerstand op peil te houden.



Door andijvie rauw te verwerken in een salade, profiteer je optimaal van deze gezondheidsvoordelen.


Recept: Koude aardappelsalade met andijvie, ei en appel


Ingrediënten (voor 4 personen):


  • 800 g vastkokende aardappelen
  • 150 g rauwe andijvie (fijn gesneden)
  • 4 eieren
  • 1 stevige appel (bijv. Elstar of Jonagold), in blokjes
  • 4-5 el mayonaise (of half mayo/half yoghurt voor een lichtere variant)
  • 1 tl mosterd (optioneel, voor een frisse pit)
  • 1 el citroensap (tegen het verkleuren van de appel)
  • 1 el witte wijnazijn
  • 2 bosuitjes of een klein rood uitje, fijngesnipperd
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse bieslook of peterselie (voor de afwerking)


 Bereiding:


  • Kook de aardappelen in blokjes tot ze beetgaar zijn. Laat goed afkoelen.
  • Kook de eieren hard (8-10 minuten), pel en snijd in partjes.
  • Snijd de appel in blokjes en meng direct met citroensap.
  • Maak de dressing: Meng mayonaise, mosterd, witte wijnazijn, gesnipperd uitje, peper en zout.
  • Meng de aardappelen, appel en andijvie in een grote schaal.
  • Schep de dressing erdoorheen en voeg voorzichtig de eipartjes toe.
  • Laat de salade minstens 30 minuten intrekken in de koelkast voor extra smaak.
  • Garneer met verse bieslook of peterselie vlak voor het serveren.


Serveeridee


Deze salade is heerlijk als lunchgerecht met een stuk volkorenbrood, of als bijgerecht bij gegrilde kip of vis. Voor een extra bite kun je wat walnoten of zonnebloempitten toevoegen. Ook lekker: een handje rozijnen of wat uitgebakken spekjes als je het iets hartiger wilt maken.


Tot slot


Andijvie is meer dan alleen een wintergroente. Door haar rauw te combineren met frisse smaken zoals appel en ei, maak je er een zomerse sterspeler van in de keuken. Deze salade is makkelijk, voedzaam en bovenal: ontzettend lekker.

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More