Tuinboontjes salade

Ronnie de Winter • 31 augustus 2025

Gezond, fris en perfect in een zomerse aardappelsalade!

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.

In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. Perfect als lichte lunch, bijgerecht of zomerse picknick!


Waarom zijn tuinbonen zo gezond?


Tuinbonen zitten boordevol plantaardige eiwitten en vezels. Dat maakt ze ideaal voor iedereen die wat minder vlees wil eten, maar toch voldoende eiwitten binnen wil krijgen. Daarnaast bevatten ze vitamine B11 (foliumzuur), vitamine C, ijzer, magnesium en kalium. Deze combinatie ondersteunt je weerstand, bevordert een gezonde bloeddruk én helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen.

De vezels in tuinbonen zorgen bovendien voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Een kleine boon met grote voordelen dus!


Recept: Tuinboontjes salade met aardappelen


Deze salade combineert de zachte smaak van tuinbonen met stevigere blokjes aardappel, frisse kruiden en een simpele dressing. Heerlijk lauwwarm of koud!


Ingrediënten (voor 4 personen)


  • 500 g tuinbonen (vers of diepvries)
  • 600 g vastkokende aardappelen
  • 1 kleine rode ui (of sjalot)
  • 2-3 el verse peterselie, fijngehakt
  • 1-2 el verse munt, fijngehakt (optioneel)
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 el witte wijnazijn of citroensap
  • 1 tl grove mosterd (optioneel)
  • Zout en versgemalen peper


Bereiding:


  • Aardappelen koken
    Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in gezouten water in 10-12 minuten gaar. Giet af en laat iets afkoelen.
  • Tuinbonen koken en dubbel doppen
    Dop eerst de tuinbonen uit de peul (bij verse bonen). Kook de bonen 4-6 minuten in ruim water met wat zout. Giet af en spoel koud.
     
    Dubbel doppen: knijp na het koken de grijze vliesjes eraf; zo houd je alleen de mooie, felgroene boontjes over. Dit maakt ze extra zacht en zoet van smaak!
  • Dressing maken
    Meng de olijfolie, azijn of citroensap en eventueel de mosterd in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper.
  • Salade samenstellen
    Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Meng de aardappelblokjes, tuinbonen, ui, peterselie en munt in een grote schaal. Voeg de dressing toe en schep alles voorzichtig om.
  • Serveren
    Serveer de salade lauwwarm of op kamertemperatuur. Heerlijk met wat vers (stok)brood!


Variatietip:

Voor een extra vullende maaltijd kun je blokjes feta of geitenkaas toevoegen, of serveer er een gekookt eitje bij. Ook lekker: uitgebakken spekjes of wat geroosterde noten voor een krokant accent.


Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More