Tuinboontjes salade
Gezond, fris en perfect in een zomerse aardappelsalade!

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. Perfect als lichte lunch, bijgerecht of zomerse picknick!
Waarom zijn tuinbonen zo gezond?
Tuinbonen zitten boordevol plantaardige eiwitten en vezels. Dat maakt ze ideaal voor iedereen die wat minder vlees wil eten, maar toch voldoende eiwitten binnen wil krijgen. Daarnaast bevatten ze vitamine B11 (foliumzuur), vitamine C, ijzer, magnesium en kalium. Deze combinatie ondersteunt je weerstand, bevordert een gezonde bloeddruk én helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen.
De vezels in tuinbonen zorgen bovendien voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Een kleine boon met grote voordelen dus!
Recept: Tuinboontjes salade met aardappelen
Deze salade combineert de zachte smaak van tuinbonen met stevigere blokjes aardappel, frisse kruiden en een simpele dressing. Heerlijk lauwwarm of koud!
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 g tuinbonen (vers of diepvries)
- 600 g vastkokende aardappelen
- 1 kleine rode ui (of sjalot)
- 2-3 el verse peterselie, fijngehakt
- 1-2 el verse munt, fijngehakt (optioneel)
- 4 el olijfolie extra vierge
- 1 el witte wijnazijn of citroensap
- 1 tl grove mosterd (optioneel)
- Zout en versgemalen peper
Bereiding:
- Aardappelen koken
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in gezouten water in 10-12 minuten gaar. Giet af en laat iets afkoelen. - Tuinbonen koken en dubbel doppen
Dop eerst de tuinbonen uit de peul (bij verse bonen). Kook de bonen 4-6 minuten in ruim water met wat zout. Giet af en spoel koud.
Dubbel doppen: knijp na het koken de grijze vliesjes eraf; zo houd je alleen de mooie, felgroene boontjes over. Dit maakt ze extra zacht en zoet van smaak! - Dressing maken
Meng de olijfolie, azijn of citroensap en eventueel de mosterd in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper. - Salade samenstellen
Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Meng de aardappelblokjes, tuinbonen, ui, peterselie en munt in een grote schaal. Voeg de dressing toe en schep alles voorzichtig om. - Serveren
Serveer de salade lauwwarm of op kamertemperatuur. Heerlijk met wat vers (stok)brood!
Variatietip:
Voor een extra vullende maaltijd kun je blokjes feta of geitenkaas toevoegen, of serveer er een gekookt eitje bij. Ook lekker: uitgebakken spekjes of wat geroosterde noten voor een krokant accent.