Tuinboontjes salade

Ronnie de Winter • 31 augustus 2025

Gezond, fris en perfect in een zomerse aardappelsalade!

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.

In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. Perfect als lichte lunch, bijgerecht of zomerse picknick!


Waarom zijn tuinbonen zo gezond?


Tuinbonen zitten boordevol plantaardige eiwitten en vezels. Dat maakt ze ideaal voor iedereen die wat minder vlees wil eten, maar toch voldoende eiwitten binnen wil krijgen. Daarnaast bevatten ze vitamine B11 (foliumzuur), vitamine C, ijzer, magnesium en kalium. Deze combinatie ondersteunt je weerstand, bevordert een gezonde bloeddruk én helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen.

De vezels in tuinbonen zorgen bovendien voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Een kleine boon met grote voordelen dus!


Recept: Tuinboontjes salade met aardappelen


Deze salade combineert de zachte smaak van tuinbonen met stevigere blokjes aardappel, frisse kruiden en een simpele dressing. Heerlijk lauwwarm of koud!


Ingrediënten (voor 4 personen)


  • 500 g tuinbonen (vers of diepvries)
  • 600 g vastkokende aardappelen
  • 1 kleine rode ui (of sjalot)
  • 2-3 el verse peterselie, fijngehakt
  • 1-2 el verse munt, fijngehakt (optioneel)
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 el witte wijnazijn of citroensap
  • 1 tl grove mosterd (optioneel)
  • Zout en versgemalen peper


Bereiding:


  • Aardappelen koken
    Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in gezouten water in 10-12 minuten gaar. Giet af en laat iets afkoelen.
  • Tuinbonen koken en dubbel doppen
    Dop eerst de tuinbonen uit de peul (bij verse bonen). Kook de bonen 4-6 minuten in ruim water met wat zout. Giet af en spoel koud.
     
    Dubbel doppen: knijp na het koken de grijze vliesjes eraf; zo houd je alleen de mooie, felgroene boontjes over. Dit maakt ze extra zacht en zoet van smaak!
  • Dressing maken
    Meng de olijfolie, azijn of citroensap en eventueel de mosterd in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper.
  • Salade samenstellen
    Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Meng de aardappelblokjes, tuinbonen, ui, peterselie en munt in een grote schaal. Voeg de dressing toe en schep alles voorzichtig om.
  • Serveren
    Serveer de salade lauwwarm of op kamertemperatuur. Heerlijk met wat vers (stok)brood!


Variatietip:

Voor een extra vullende maaltijd kun je blokjes feta of geitenkaas toevoegen, of serveer er een gekookt eitje bij. Ook lekker: uitgebakken spekjes of wat geroosterde noten voor een krokant accent.


Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
Show More