Stomen van aardappelen

Ronnie de Winter • 19 juli 2019

voor het behoud van mineralen en vitaminen

Stomen van aardappelen en groenten is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt, is een stoommandje en een gewone kookpan. Een stoommandje is voor een paar euro te verkrijgen bij bijvoorbeeld Blokker of een andere winkel met huishoudelijke artikelen. Ook kookwinkels zoals Oldenhof in Zwolle verkopen allerhande kookmandjes.

Doe een klein laagje water in de pan, ongeveer 1 cm hoog. Doe dan het stoommandje in de pan. Verwijder de pitjes van de aardappel. Was de aardappels in de schil. Snijd de grote aardappels in stukken en leg ze in het mandje. Zet de pan op het vuur. Als het water kookt, zet dan het vuur laag en stoom de aardappels in circa 15 minuten gaar. Doe vervolgens het vuur uit en laat de aardappels wat afkoelen. Haal de aardappels uit het mandje en voeg aan tafel pas zout , en/of ghee, kokosolie, roomboter of koolzaadolie, verse kruiden zoals bieslook of peterselie toeom de aardappels op smaak te brengen.

Stevige groenten zoals sperzieboontjes, wortels bloemkool, broccoli, bataat etc. kun je tegelijkertijd mee stomen met de aardappels. Doordat de groenten vaak al met 10 minuten gaar zijn, voeg je die pas toe als de aardappels al 5 minuten aan het stomen zijn.

Het resterende water wat nog in het pannetje zit, gooi je weg als de aardappels gestoomd zijn. Dit water is vanwege gifstoffen van de aardappels niet goed om te gebruiken. Heb je alleen groenten gestoomd, dan kun je dit water gebruiken als basis van een saus.


Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More