Stomen van aardappelen
Ronnie de Winter • 19 juli 2019
voor het behoud van mineralen en vitaminen
Stomen van aardappelen en groenten is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt, is een stoommandje en een gewone kookpan. Een stoommandje is voor een paar euro te verkrijgen bij bijvoorbeeld Blokker of een andere winkel met huishoudelijke artikelen. Ook kookwinkels zoals Oldenhof in Zwolle verkopen allerhande kookmandjes.
Doe een klein laagje water in de pan, ongeveer 1 cm hoog. Doe dan het stoommandje in de pan. Verwijder de pitjes van de aardappel. Was de aardappels in de schil. Snijd de grote aardappels in stukken en leg ze in het mandje. Zet de pan op het vuur. Als het water kookt, zet dan het vuur laag en stoom de aardappels in circa 15 minuten gaar. Doe vervolgens het vuur uit en laat de aardappels wat afkoelen. Haal de aardappels uit het mandje en voeg aan tafel pas zout , en/of ghee, kokosolie, roomboter of koolzaadolie, verse kruiden zoals bieslook of peterselie toeom de aardappels op smaak te brengen.
Stevige groenten zoals sperzieboontjes, wortels bloemkool, broccoli, bataat etc. kun je tegelijkertijd mee stomen met de aardappels. Doordat de groenten vaak al met 10 minuten gaar zijn, voeg je die pas toe als de aardappels al 5 minuten aan het stomen zijn.
Het resterende water wat nog in het pannetje zit, gooi je weg als de aardappels gestoomd zijn. Dit water is vanwege gifstoffen van de aardappels niet goed om te gebruiken. Heb je alleen groenten gestoomd, dan kun je dit water gebruiken als basis van een saus.

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.