Voedzame granenpap
Ronnie de Winter • 18 juli 2019
Ideaal voor het vieruurtje
Granenpap is naast een ideaal vieruurtje ook een voedzaam ontbijt na het fruitontbijt, voor mensen die liever de dag met wat stevigers beginnen. Doordat de granen langzaam hun energie afgeven kun je er de hele ochtend mee toe. Echter bedenk wel dat granenpap niet zonder een beetje suiker kan worden gegeten. Granen verteren niet goed zonder een kleine hoeveelheid enkelvoudige suikers. Daarom in deze pap een klein beetje gedroogd fruit.
Voorbereiding:
- Week de goybessen en de in stukje gesneden vijg in een beetje water. Laat het een nacht staan.
Bereiding:
- Neem een klein beetje van de melk en voeg daar de saffraan aan toe. Laat even weken.
- Rooster de graanvlokken kort in de kokosolie.
- Voeg de geweekte goybessen en de geweekte stukjes vijg toe en 200 ml amandel melk en laat het 10 minuten pruttelen tot alles gaar is. Doe het gas uit.
- Breng op smaak met de rest van de amandelmelk, de saffraanmelk, de amandelsnippers, de geraspte kokos, de kaneel, de cardamon, beetje zout en voeg eventueel de psyllium toe.
Benodigdheden voor 1 portie:
- 50 - 60 gram 7 granen vlokken
- 1 afgestreken eetlepel kokosolie
- 1 eetlepel goybessen
- 1 gedroogde vijg in stukjes gesneden
- 400 - 450 ml amandelmelk
- paar draadjes saffraan
- 1 á 2 eetlepels amandelschilfers, eventueel licht geroosterd
- 2 theelepels geraspte kokos
- ½ theelepel cardamon
- ½ theelepel kaneel
- beetje zout
- 1 theelepel vlozaad (psyllium vezels)
Weetjes:
- Varieer met de hoeveelheid kokosolie om de pap energierijker of energie-armer te maken. Kokosolie wordt niet als vet opgeslagen in ons lichaam maar direct gebruikt als energie. Houd je niet van de smaak van kokosolie kun je ook ghee gebruiken. Ghee gebruikt het lichaam ook direct als energiebron.
- I.p.v. goybessen en een gedroogde vijg kun je ook 2 eetlepels rozijnen gebruiken. De gedroogde vruchten ( een beetje is voldoende) zorgen ervoor dat de koolhydraten in de granen beter verteerd worden.*
- Deze pap is goed voor de zuur-base balans van het lichaam.
- De kaneel en cardamon werken bloeddrukverlagend en ontstekingsremmend.
- Psyllium en geraspte kokos zijn goed om het slechte cholesterol te verlagen en zijn goed voor de darmen omdat ze vezelrijk zijn.
- Goybessen bevatten veel mineralen en vitaminen en zorgen voor opgewektheid: het zijn geluksbessen volgens de Chinezen.
- Saffraan doet allerlei processen in het lichaam beter verlopen. Het werkt als katalysator.
- Door te kiezen voor 7 granen vlokken heb je van alles wat binnen. Is goed voor de variatie in voedingstoffen.
*Graanpap kan niet zonder een klein beetje kokosbloemsuiker of gedroogde
vruchten worden gegeten, omdat granen niet goed verteren zonder een
kleine hoeveelheid enkelvoudige suikers.
De pap kan je ook 's morgens maken, laten afkoelen en 's middags of 's avonds koud eten.

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P