Voedzame granenpap

Ronnie de Winter • 18 juli 2019

Ideaal voor het vieruurtje

Granenpap is naast een ideaal vieruurtje ook een voedzaam ontbijt na het fruitontbijt, voor mensen die liever de dag met wat stevigers beginnen. Doordat de granen langzaam hun energie afgeven kun je er de hele ochtend mee toe. Echter bedenk wel dat granenpap niet zonder een beetje suiker kan worden gegeten. Granen verteren niet goed zonder een kleine hoeveelheid enkelvoudige suikers. Daarom in deze pap een klein beetje gedroogd fruit.

Voorbereiding:
  • Week de goybessen en de in stukje gesneden vijg in een beetje water. Laat het een nacht staan.
Bereiding:
  • Neem een klein beetje van de melk en voeg daar de saffraan aan toe. Laat even weken.
  • Rooster de graanvlokken kort in de kokosolie.
  • Voeg de geweekte goybessen en de geweekte stukjes vijg toe en 200 ml amandel melk en laat het 10 minuten pruttelen tot alles gaar is. Doe het gas uit.
  • Breng op smaak met de rest van de amandelmelk, de saffraanmelk, de amandelsnippers, de geraspte kokos, de kaneel, de cardamon, beetje zout en voeg eventueel de psyllium toe.

Benodigdheden voor 1 portie:
  • 50 - 60 gram 7 granen vlokken
  • 1 afgestreken eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel goybessen
  • 1 gedroogde vijg in stukjes gesneden
  • 400 - 450 ml amandelmelk
  • paar draadjes saffraan
  • 1 á 2 eetlepels amandelschilfers, eventueel licht geroosterd
  • 2 theelepels geraspte kokos
  • ½ theelepel cardamon
  • ½ theelepel kaneel
  • beetje zout
  • 1 theelepel vlozaad (psyllium vezels)

Weetjes:
  • Varieer met de hoeveelheid kokosolie om de pap energierijker of energie-armer te maken. Kokosolie wordt niet als vet opgeslagen in ons lichaam maar direct gebruikt als energie. Houd je niet van de smaak van kokosolie kun je ook ghee gebruiken. Ghee gebruikt het lichaam ook direct als energiebron.
  • I.p.v. goybessen en een gedroogde vijg kun je ook 2 eetlepels rozijnen gebruiken. De gedroogde vruchten ( een beetje is voldoende) zorgen ervoor dat de koolhydraten in de granen beter verteerd worden.*
  • Deze pap is goed voor de zuur-base balans van het lichaam.
  • De kaneel en cardamon werken bloeddrukverlagend en ontstekingsremmend.
  • Psyllium en geraspte kokos zijn goed om het slechte cholesterol te verlagen en zijn goed voor de darmen omdat ze vezelrijk zijn.
  • Goybessen bevatten veel mineralen en vitaminen en zorgen voor opgewektheid: het zijn geluksbessen volgens de Chinezen.
  • Saffraan doet allerlei processen in het lichaam beter verlopen. Het werkt als katalysator.
  • Door te kiezen voor 7 granen vlokken heb je van alles wat binnen. Is goed voor de variatie in voedingstoffen.


*Graanpap kan niet zonder een klein beetje kokosbloemsuiker of gedroogde vruchten worden gegeten, omdat granen niet goed verteren zonder een kleine hoeveelheid enkelvoudige suikers.

De pap kan je ook 's morgens maken, laten afkoelen en 's middags of 's avonds koud eten.


Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More