Voedzame granenpap

Ronnie de Winter • 18 juli 2019

Ideaal voor het vieruurtje

Granenpap is naast een ideaal vieruurtje ook een voedzaam ontbijt na het fruitontbijt, voor mensen die liever de dag met wat stevigers beginnen. Doordat de granen langzaam hun energie afgeven kun je er de hele ochtend mee toe. Echter bedenk wel dat granenpap niet zonder een beetje suiker kan worden gegeten. Granen verteren niet goed zonder een kleine hoeveelheid enkelvoudige suikers. Daarom in deze pap een klein beetje gedroogd fruit.

Voorbereiding:
  • Week de goybessen en de in stukje gesneden vijg in een beetje water. Laat het een nacht staan.
Bereiding:
  • Neem een klein beetje van de melk en voeg daar de saffraan aan toe. Laat even weken.
  • Rooster de graanvlokken kort in de kokosolie.
  • Voeg de geweekte goybessen en de geweekte stukjes vijg toe en 200 ml amandel melk en laat het 10 minuten pruttelen tot alles gaar is. Doe het gas uit.
  • Breng op smaak met de rest van de amandelmelk, de saffraanmelk, de amandelsnippers, de geraspte kokos, de kaneel, de cardamon, beetje zout en voeg eventueel de psyllium toe.

Benodigdheden voor 1 portie:
  • 50 - 60 gram 7 granen vlokken
  • 1 afgestreken eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel goybessen
  • 1 gedroogde vijg in stukjes gesneden
  • 400 - 450 ml amandelmelk
  • paar draadjes saffraan
  • 1 á 2 eetlepels amandelschilfers, eventueel licht geroosterd
  • 2 theelepels geraspte kokos
  • ½ theelepel cardamon
  • ½ theelepel kaneel
  • beetje zout
  • 1 theelepel vlozaad (psyllium vezels)

Weetjes:
  • Varieer met de hoeveelheid kokosolie om de pap energierijker of energie-armer te maken. Kokosolie wordt niet als vet opgeslagen in ons lichaam maar direct gebruikt als energie. Houd je niet van de smaak van kokosolie kun je ook ghee gebruiken. Ghee gebruikt het lichaam ook direct als energiebron.
  • I.p.v. goybessen en een gedroogde vijg kun je ook 2 eetlepels rozijnen gebruiken. De gedroogde vruchten ( een beetje is voldoende) zorgen ervoor dat de koolhydraten in de granen beter verteerd worden.*
  • Deze pap is goed voor de zuur-base balans van het lichaam.
  • De kaneel en cardamon werken bloeddrukverlagend en ontstekingsremmend.
  • Psyllium en geraspte kokos zijn goed om het slechte cholesterol te verlagen en zijn goed voor de darmen omdat ze vezelrijk zijn.
  • Goybessen bevatten veel mineralen en vitaminen en zorgen voor opgewektheid: het zijn geluksbessen volgens de Chinezen.
  • Saffraan doet allerlei processen in het lichaam beter verlopen. Het werkt als katalysator.
  • Door te kiezen voor 7 granen vlokken heb je van alles wat binnen. Is goed voor de variatie in voedingstoffen.


*Graanpap kan niet zonder een klein beetje kokosbloemsuiker of gedroogde vruchten worden gegeten, omdat granen niet goed verteren zonder een kleine hoeveelheid enkelvoudige suikers.

De pap kan je ook 's morgens maken, laten afkoelen en 's middags of 's avonds koud eten.


Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More