Broccoli
Ronnie de Winter • 29 december 2019
Gezondheidsvoordelen, zeker! Maar dan wel op een goede wijze bereid!
Sinds ik weet hoe ik op een juiste manier broccoli kan bereiden, is deze groente veel vaker op mijn bord te vinden. Op een goede manier bereid, heeft deze groente veel gezondheidsvoordelen en is de smaak en bite zeer de moeite waard.
Schil de stronk en snijd hem en de steeltjes in blokjes. Maak de roosjes klein en stoom ze samen met de in blokjes gesneden stronk en steeltjes slechts 1 á 2 minuten. Haal het stoommandje met de broccoli uit de pan en serveer het direct met wat olijfolie, citroensap en kleingesneden knoflook. Of laat de broccoli afkoelen en voeg de broccoli op het laatst toe aan de andere ingrediënten van het gerecht.
Hoe korter de broccoli verhit wordt, hoe beter de smaak, de verteerbaarheid en hoe hoger de voedingswaarde.
Door broccoli klein te snijden, verhoog je het aantal glucosinolaten. Dit zijn zwavelverbindingen die alle koolsoorten bevatten en die kankerwerend werken. Bij verhitting gaan deze weer verloren. Met klein snijden en kort verhitten behoud je het meest van deze fyto-nutriënten. De glucosinolaten in broccoli wordt door enzymen omgezet in sulforafaan. Deze stof kan ons lichaam ontgiften van benzeen,
een giftige koolwaterstof verbinding die vrijkomt bij tabaksrook, uitlaatgassen van auto's, en bij de uitstoot gassen van de industrie.
Broccolisalade
(4 personen)
Ingrediënten:
- 1 kleine broccoli
- 10 pruimtomaatjes
- 2 el amandelen
- 4 el extra vierge olijfolie
- 2 el citroensap
- 2 teentjes knoflook
- wat verse basilicum
- zout, peper
Bereidingswijze:
- Schil eventueel de stronk en snijd hem en de steeltjes in blokjes.
- Maak de roosjes klein en stoom ze samen met de in blokjes gesneden stronk en steeltjes 1 á 2 minuten.
- Laat de broccoli afkoelen of spoel ze af met koud water.
- Pel de knoflook en snijd hem fijn.
- Maak een dressing van de extra vierge olijfolie, het citroensap, de knoflook en de basilicum
- Breng op smaak met peper en zout
- schenk de dressing over de broccoli.
- Snijd de pruimtomaatjes doormidden en hak de amandelen fijn.
- Roer ze door de broccolisalade.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.