Broccoli

Ronnie de Winter • 29 december 2019

Gezondheidsvoordelen, zeker! Maar dan wel op een goede wijze bereid!

Sinds ik weet hoe ik op een juiste manier broccoli kan bereiden, is deze groente veel vaker op mijn bord te vinden. Op een goede manier bereid, heeft deze groente veel gezondheidsvoordelen en is de smaak en bite zeer de moeite waard.

Schil de stronk en snijd hem en de steeltjes in blokjes. Maak de roosjes klein en stoom ze samen met de in blokjes gesneden stronk en steeltjes slechts 1 á 2 minuten. Haal het stoommandje met de broccoli uit de pan en serveer het direct met wat olijfolie, citroensap en kleingesneden knoflook. Of laat de broccoli afkoelen en voeg de broccoli op het laatst toe aan de andere ingrediënten van het gerecht.
Hoe korter de broccoli verhit wordt, hoe beter de smaak, de verteerbaarheid en hoe hoger de voedingswaarde.

Door broccoli klein te snijden, verhoog je het aantal glucosinolaten. Dit zijn zwavelverbindingen die alle koolsoorten bevatten en die kankerwerend werken. Bij verhitting gaan deze weer verloren. Met klein snijden en kort verhitten behoud je het meest van deze fyto-nutriënten. De glucosinolaten in broccoli wordt door enzymen omgezet in sulforafaan. Deze stof kan ons lichaam ontgiften van benzeen,
een giftige koolwaterstof verbinding  die vrijkomt bij tabaksrook, uitlaatgassen van auto's, en bij de uitstoot gassen van de industrie.

Broccolisalade (4 personen)

Ingrediënten:
  • 1 kleine broccoli
  • 10 pruimtomaatjes
  • 2 el amandelen
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • wat verse basilicum
  • zout, peper

Bereidingswijze:
  • Schil eventueel de stronk en snijd hem en de steeltjes in blokjes.
  • Maak de roosjes klein en stoom ze samen met de in blokjes gesneden stronk en steeltjes 1 á 2 minuten.
  • Laat de broccoli afkoelen of spoel ze af met koud water.
  • Pel de knoflook en snijd hem fijn.
  • Maak een dressing van de extra vierge olijfolie, het citroensap, de knoflook en de basilicum
  • Breng op smaak met peper en zout
  • schenk de dressing over de broccoli.
  • Snijd de pruimtomaatjes doormidden en hak de amandelen fijn.
  • Roer ze door de broccolisalade.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More