Broccoli

Ronnie de Winter • 29 december 2019

Gezondheidsvoordelen, zeker! Maar dan wel op een goede wijze bereid!

Sinds ik weet hoe ik op een juiste manier broccoli kan bereiden, is deze groente veel vaker op mijn bord te vinden. Op een goede manier bereid, heeft deze groente veel gezondheidsvoordelen en is de smaak en bite zeer de moeite waard.

Schil de stronk en snijd hem en de steeltjes in blokjes. Maak de roosjes klein en stoom ze samen met de in blokjes gesneden stronk en steeltjes slechts 1 á 2 minuten. Haal het stoommandje met de broccoli uit de pan en serveer het direct met wat olijfolie, citroensap en kleingesneden knoflook. Of laat de broccoli afkoelen en voeg de broccoli op het laatst toe aan de andere ingrediënten van het gerecht.
Hoe korter de broccoli verhit wordt, hoe beter de smaak, de verteerbaarheid en hoe hoger de voedingswaarde.

Door broccoli klein te snijden, verhoog je het aantal glucosinolaten. Dit zijn zwavelverbindingen die alle koolsoorten bevatten en die kankerwerend werken. Bij verhitting gaan deze weer verloren. Met klein snijden en kort verhitten behoud je het meest van deze fyto-nutriënten. De glucosinolaten in broccoli wordt door enzymen omgezet in sulforafaan. Deze stof kan ons lichaam ontgiften van benzeen,
een giftige koolwaterstof verbinding  die vrijkomt bij tabaksrook, uitlaatgassen van auto's, en bij de uitstoot gassen van de industrie.

Broccolisalade (4 personen)

Ingrediënten:
  • 1 kleine broccoli
  • 10 pruimtomaatjes
  • 2 el amandelen
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • wat verse basilicum
  • zout, peper

Bereidingswijze:
  • Schil eventueel de stronk en snijd hem en de steeltjes in blokjes.
  • Maak de roosjes klein en stoom ze samen met de in blokjes gesneden stronk en steeltjes 1 á 2 minuten.
  • Laat de broccoli afkoelen of spoel ze af met koud water.
  • Pel de knoflook en snijd hem fijn.
  • Maak een dressing van de extra vierge olijfolie, het citroensap, de knoflook en de basilicum
  • Breng op smaak met peper en zout
  • schenk de dressing over de broccoli.
  • Snijd de pruimtomaatjes doormidden en hak de amandelen fijn.
  • Roer ze door de broccolisalade.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More