Paksoi
Ronnie de Winter • 5 januari 2020
Een sterke ontgifter!
Over paksoi
Alle koolsoorten behoren tot de familie van de kruisbloemigen en zo ook paksoi. Koolsoorten zijn bij uitstek geschikt om je lichaam te ontgiften. De chlorofyl in de kool bindt zich aan gifstoffen en kan deze zo uit het lichaam verwijderen.
Maar ook de grote hoeveelheden antioxidanten in paksoi neutraliseren de schadelijke werking op ons lichaam van de vrije radicalen en zorgen hiermee voor ontgifting. Net als alle koolsoorten bevat paksoi glucosinolaten die het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.
Paksoi is een groente met sterke ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor ziektes en aandoeningen voorkomen kunnen worden.
Verse paksoi heeft een weinig beschadigd donkergroen blad en een stevige stengel. Ze is in de groente la van de koelkast een paar dagen houdbaar. Hoe verser de paksoi, hoe groter de voedingswaarde. een lon fresh lade in de koelkast is dan ook ideaal om deze groent iets langer te kunnen bewaren.
Paksoi heeft een milde smaak. Daarom is hij niet zo gemakkelijk als kool soort te herkennen. De meeste koolsoorten hebben de typisch koolsmaak. Paksoi heeft deze veel minder. Paksoi is heel gauw klaar. De stengel is in slecht een paar minuten gaar en het blad in seconden. Deze groente leent zich dan ook uitermate om te roerbakken. Waarbij je de stengel eerst onder veel roeren gaar laat worden en dan op het laatst enkele seconden het blad mee bakt. Het lekkerst is als de stengel iets knapperig blijft. Het blad en de stengel is ook goed rauw te verwerken in een smoothie of op het laatst toe te voegen in een soep.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.