Rode kool

Ronnie de Winter • 12 januari 2020

Lekker in de winter én de zomer!

Over rode kool

Rode kool geeft warmte en kleur op je bord in de koude en sombere herfst en winterdagen. De winter rode kool is  wat harder dan de zomer rode kool en niet zo geschikt om als rauwkost te eten. De zomer rode kool met zijn zachter en mildere bladeren kunnen we daar beter voor gebruiken. Rode kool is een sluitkool, de bladeren liggen strak om elkaar heen, en één van de oudste koolsoorten.

De paarse kleur van de rode kool wordt komt door de kleurstof antocyaan. deze stof heeft een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Verder is rode kool rijk aan vitamine C,E,K, B11, de mineralen kalium en calcium, bètacaroteen en vezels.
Rode kool bevat zwavel en helpt daarmee de lever zijn werk goed te doen en beschermt ons tegen ziektes van de lever en de gal.
Rode kool bevat de stof glutamine. Deze stof is nodig om het darmslijmvlies op te bouwen en te herstellen.

Vanwege de ontstekingsremmende antioxidanten, de glucosinolaten, helpt rode kool bij jicht en artritis. Deze glucosinolaten kunnen niet goed tegen verhitting. Daarom is het belangrijk rode kool kort ( 10 min.) te koken of te roerbakken.
Wil je rode kool toevoegen aan een salade over giet de reepjes rode kool dan eerst met kokend water. Hij is dan beter verteerbaar, maar behoudt een groot deel van zijn voedingswaarde.

Als je de kool wilt gebruiken in een salade dan kan je die prima al een dag eerder klaarmaken en als lunchgerecht de volgende dag eten. Maak een rauwkostsalade door de kool zeer klein te snijden of te raspen, meng het eventueel met geraspte wortel, walnoten en rozijnen. Met wat citroensap erover wordt de kool wat zachter om te eten. Rauwe rode kool is ook lekker met sinaasappel (sap kan je er ook overheen doen) of mandarijn en walnoten.

Rode kool roerbakken met punt paprika en knoflook

Ingrediënten:

  • 1/2 rode kool
  • 2 lente-uitjes of 2 kleine uien
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 gedroogde vijgen
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 1 à 2 centimeter verse gemberwortel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • peper
Bereidingswijze:
  • Maak de rode kool schoon en snijd ze in dunnen reepjes
  • Pel de knoflook en snijd ze fijn.
  • Schil de gember en snijd ze fijn.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
  • Snijd de vijgen in stukjes en laat ze 10 minuten weken in een beetje water.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan en bak hierin de knoflook, gember en stukjes paprika.
  • Voeg de gesneden rode kool toe, de stukjes vijg en het citroensap.
  • Lat het 8- 10 minuten stoven.
  • Voeg de lente ui op het laatst toe en roer het nog even door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
Lekker met gekookte aardappels en haloumi!

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More