Prei

Ronnie de Winter • 19 januari 2020

van eigen bodem!

 Over prei

Prei behoort net als ui en knoflook tot de Alliumfamilie. Hoewel het witte gedeelte van de prei zoeter en lekkerder is, bevat het groene deel van de prei de meeste en beste voedingstoffen. Dat komt doordat dit gedeelte van de prei boven de grond groeit en licht krijgt. Het witte gedeelte van de prei groeit onder de grond en daar zetten zich juist meer de koolhydraten in af, net zoals dat in knol en wortelgewassen gebeurt. Prei heeft een zoetere smaak dan de ui en is milder, waardoor hij rauw beter verteerbaar is. Echter in salades zal prei snel overheersen, voeg daarom niet al te veel toe. Een beetje in hele dunne ringetjes gesneden zoals je bij bosui doet heeft de voorkeur.

Kaas smaakt goed bij prei. Dit komt doordat de zoute smaak de overheersende zoete smaak van prei in balans brengt.
Het groene gedeelte van de prei kan je heel goed verwerken in een soep of in een stamppot. Maar ook geroerbakt is het lekker als het heel dun gesneden is.

Prei bevat de vezel inuline. Deze vezel werkt als een probiotica en zorgt voor meer goede bacteriën in de darmen. De andere vezels met name de onoplosbare vezels worden door de darmbacteriën omgezet in boterzuur wat het lichaam energie geeft.
Net als knoflook en ui bevat ook prei alliine. In het lichaam wordt dit omgezet in allicine. Deze zwavelverbinding werkt als een natuurlijk antibioticum en verbetert vetwaarden in het bloed, wat gunstig is voor de cholesterolspiegel.
Ook de lever is gebaat bij zwavelverbindingen. Deze onder steunen en ontvetten de lever.

De antioxidant kaempherol in prei  remt de negatieve gevolgen van plaquevorming in de hersenen bij dementie (Alzheimer). Deze antioxidant zit vooral in het groene gedeelte van de prei.

Prei is vochtafdrijvend en helpt het lichaam afvalstoffen via de nieren af te voeren.

Roergebakken prei met courgette

Ingrediënten:
  • 1/2 prei
  • 1 kleine courgette
  • 2 zongedroogde tomaatjes
  • 1schijfje geelwortel
  • 1el oijfolie
  • 1/2 tl curcuma
  • zwarte peper
  • 1 elsesamzaad met zeewier: Furikake

Bereidingswijze:
  • Maak de prei en de courgette schoon.
  • Snijd de prei in ringen en schaaf de courgette in plakjes.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes heel fijn.
  • Verwarm de olijfolie in een pan.
  • Doe de preiringen in de pan en roer goed.
  • Voeg dan de stukjes zon gedroogde tomaat erbij en het plakje geelwortel.
  • Roer goed door elkaar en laat 1 minuutje onder goed roeren bakken.
  • Voeg dan de schijfjes courgette toe.
  • Roer nog heel evengoed alles door elkaar.
  • Maak op smaak met curcuma, zwarte peper en Furikake

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More