Prei
Ronnie de Winter • 19 januari 2020
van eigen bodem!
Over prei
Prei behoort net als ui en knoflook tot de Alliumfamilie. Hoewel het witte gedeelte van de prei zoeter en lekkerder is, bevat het groene deel van de prei de meeste en beste voedingstoffen. Dat komt doordat dit gedeelte van de prei boven de grond groeit en licht krijgt. Het witte gedeelte van de prei groeit onder de grond en daar zetten zich juist meer de koolhydraten in af, net zoals dat in knol en wortelgewassen gebeurt. Prei heeft een zoetere smaak dan de ui en is milder, waardoor hij rauw beter verteerbaar is. Echter in salades zal prei snel overheersen, voeg daarom niet al te veel toe. Een beetje in hele dunne ringetjes gesneden zoals je bij bosui doet heeft de voorkeur.
Kaas smaakt goed bij prei. Dit komt doordat de zoute smaak de overheersende zoete smaak van prei in balans brengt.
Het groene gedeelte van de prei kan je heel goed verwerken in een soep of in een stamppot. Maar ook geroerbakt is het lekker als het heel dun gesneden is.
Prei bevat de vezel inuline. Deze vezel werkt als een probiotica en zorgt voor meer goede bacteriën in de darmen. De andere vezels met name de onoplosbare vezels worden door de darmbacteriën omgezet in boterzuur wat het lichaam energie geeft.
Net als knoflook en ui bevat ook prei alliine. In het lichaam wordt dit omgezet in allicine. Deze zwavelverbinding werkt als een natuurlijk antibioticum en verbetert vetwaarden in het bloed, wat gunstig is voor de cholesterolspiegel.
Ook de lever is gebaat bij zwavelverbindingen. Deze onder steunen en ontvetten de lever.
De antioxidant kaempherol in prei remt de negatieve gevolgen van plaquevorming in de hersenen bij dementie (Alzheimer). Deze antioxidant zit vooral in het groene gedeelte van de prei.
Prei is vochtafdrijvend en helpt het lichaam afvalstoffen via de nieren af te voeren.
Roergebakken prei met courgette
Ingrediënten:
- 1/2 prei
- 1 kleine courgette
- 2 zongedroogde tomaatjes
- 1schijfje geelwortel
- 1el oijfolie
- 1/2 tl curcuma
- zwarte peper
- 1 elsesamzaad met zeewier: Furikake
Bereidingswijze:
- Maak de prei en de courgette schoon.
- Snijd de prei in ringen en schaaf de courgette in plakjes.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes heel fijn.
- Verwarm de olijfolie in een pan.
- Doe de preiringen in de pan en roer goed.
- Voeg dan de stukjes zon gedroogde tomaat erbij en het plakje geelwortel.
- Roer goed door elkaar en laat 1 minuutje onder goed roeren bakken.
- Voeg dan de schijfjes courgette toe.
- Roer nog heel evengoed alles door elkaar.
- Maak op smaak met curcuma, zwarte peper en Furikake
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.