Prei

Ronnie de Winter • 19 januari 2020

van eigen bodem!

 Over prei

Prei behoort net als ui en knoflook tot de Alliumfamilie. Hoewel het witte gedeelte van de prei zoeter en lekkerder is, bevat het groene deel van de prei de meeste en beste voedingstoffen. Dat komt doordat dit gedeelte van de prei boven de grond groeit en licht krijgt. Het witte gedeelte van de prei groeit onder de grond en daar zetten zich juist meer de koolhydraten in af, net zoals dat in knol en wortelgewassen gebeurt. Prei heeft een zoetere smaak dan de ui en is milder, waardoor hij rauw beter verteerbaar is. Echter in salades zal prei snel overheersen, voeg daarom niet al te veel toe. Een beetje in hele dunne ringetjes gesneden zoals je bij bosui doet heeft de voorkeur.

Kaas smaakt goed bij prei. Dit komt doordat de zoute smaak de overheersende zoete smaak van prei in balans brengt.
Het groene gedeelte van de prei kan je heel goed verwerken in een soep of in een stamppot. Maar ook geroerbakt is het lekker als het heel dun gesneden is.

Prei bevat de vezel inuline. Deze vezel werkt als een probiotica en zorgt voor meer goede bacteriën in de darmen. De andere vezels met name de onoplosbare vezels worden door de darmbacteriën omgezet in boterzuur wat het lichaam energie geeft.
Net als knoflook en ui bevat ook prei alliine. In het lichaam wordt dit omgezet in allicine. Deze zwavelverbinding werkt als een natuurlijk antibioticum en verbetert vetwaarden in het bloed, wat gunstig is voor de cholesterolspiegel.
Ook de lever is gebaat bij zwavelverbindingen. Deze onder steunen en ontvetten de lever.

De antioxidant kaempherol in prei  remt de negatieve gevolgen van plaquevorming in de hersenen bij dementie (Alzheimer). Deze antioxidant zit vooral in het groene gedeelte van de prei.

Prei is vochtafdrijvend en helpt het lichaam afvalstoffen via de nieren af te voeren.

Roergebakken prei met courgette

Ingrediënten:
  • 1/2 prei
  • 1 kleine courgette
  • 2 zongedroogde tomaatjes
  • 1schijfje geelwortel
  • 1el oijfolie
  • 1/2 tl curcuma
  • zwarte peper
  • 1 elsesamzaad met zeewier: Furikake

Bereidingswijze:
  • Maak de prei en de courgette schoon.
  • Snijd de prei in ringen en schaaf de courgette in plakjes.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes heel fijn.
  • Verwarm de olijfolie in een pan.
  • Doe de preiringen in de pan en roer goed.
  • Voeg dan de stukjes zon gedroogde tomaat erbij en het plakje geelwortel.
  • Roer goed door elkaar en laat 1 minuutje onder goed roeren bakken.
  • Voeg dan de schijfjes courgette toe.
  • Roer nog heel evengoed alles door elkaar.
  • Maak op smaak met curcuma, zwarte peper en Furikake

Gerelateerde posts:

mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
Show More