Prei

Ronnie de Winter • 19 januari 2020

van eigen bodem!

 Over prei

Prei behoort net als ui en knoflook tot de Alliumfamilie. Hoewel het witte gedeelte van de prei zoeter en lekkerder is, bevat het groene deel van de prei de meeste en beste voedingstoffen. Dat komt doordat dit gedeelte van de prei boven de grond groeit en licht krijgt. Het witte gedeelte van de prei groeit onder de grond en daar zetten zich juist meer de koolhydraten in af, net zoals dat in knol en wortelgewassen gebeurt. Prei heeft een zoetere smaak dan de ui en is milder, waardoor hij rauw beter verteerbaar is. Echter in salades zal prei snel overheersen, voeg daarom niet al te veel toe. Een beetje in hele dunne ringetjes gesneden zoals je bij bosui doet heeft de voorkeur.

Kaas smaakt goed bij prei. Dit komt doordat de zoute smaak de overheersende zoete smaak van prei in balans brengt.
Het groene gedeelte van de prei kan je heel goed verwerken in een soep of in een stamppot. Maar ook geroerbakt is het lekker als het heel dun gesneden is.

Prei bevat de vezel inuline. Deze vezel werkt als een probiotica en zorgt voor meer goede bacteriën in de darmen. De andere vezels met name de onoplosbare vezels worden door de darmbacteriën omgezet in boterzuur wat het lichaam energie geeft.
Net als knoflook en ui bevat ook prei alliine. In het lichaam wordt dit omgezet in allicine. Deze zwavelverbinding werkt als een natuurlijk antibioticum en verbetert vetwaarden in het bloed, wat gunstig is voor de cholesterolspiegel.
Ook de lever is gebaat bij zwavelverbindingen. Deze onder steunen en ontvetten de lever.

De antioxidant kaempherol in prei  remt de negatieve gevolgen van plaquevorming in de hersenen bij dementie (Alzheimer). Deze antioxidant zit vooral in het groene gedeelte van de prei.

Prei is vochtafdrijvend en helpt het lichaam afvalstoffen via de nieren af te voeren.

Roergebakken prei met courgette

Ingrediënten:
  • 1/2 prei
  • 1 kleine courgette
  • 2 zongedroogde tomaatjes
  • 1schijfje geelwortel
  • 1el oijfolie
  • 1/2 tl curcuma
  • zwarte peper
  • 1 elsesamzaad met zeewier: Furikake

Bereidingswijze:
  • Maak de prei en de courgette schoon.
  • Snijd de prei in ringen en schaaf de courgette in plakjes.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes heel fijn.
  • Verwarm de olijfolie in een pan.
  • Doe de preiringen in de pan en roer goed.
  • Voeg dan de stukjes zon gedroogde tomaat erbij en het plakje geelwortel.
  • Roer goed door elkaar en laat 1 minuutje onder goed roeren bakken.
  • Voeg dan de schijfjes courgette toe.
  • Roer nog heel evengoed alles door elkaar.
  • Maak op smaak met curcuma, zwarte peper en Furikake

Gerelateerde posts:

Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Show More