Rucola

Ronnie de Winter • 26 januari 2020

geeft een salade pit!

Over rucola

Rucola behoort tot de kruisbloemen familie net zoals de koolsoorten, waterkers, radijs en mosterd.  Rucola is zwavelrijk wat je kunt proeven aan hun pittige, nootachtige smaak. Ik gebruik rucola vaak in een mix met andere blaadjes zoals veldsla of waterkers met wat eikenblad sla in een salade.  Ik kweek rucola net als veldsla en waterkers in mijn achtertuintje en zo kan ik gemakkelijk een paar blaadjes plukken om aan een salade toe te voegen. Rucola blijft gewoon doorgroeien als je er wat blaadjes van af plukt. De stelen verhouten wel meer als de plant ouder wordt. Die gebruik ik dan ook niet, maar zo kan ik het hele jaar van de plantjes plukken.
Gedurende het jaar zie ik ook op andere plaatsen in mijn tuintje rucola omhoog komen. Ideaal!

De oudere blaadjes zijn minder lekker dan de jongere. Ze smaken wat bitterder maar hebben daardoor meer gezondheidsvoordelen. De oudere blaadjes voeg ik vaak op het laatst toe aan een warm gerecht. De blaadjes worden dan zachter en in combinatie met de andere groenten minder bitter.

Rucola bevat zwavel en is daarom bij uitstek geschikt om jicht en artrose te verlichten. Ook een huid met eczeem en acne knapt zienderoogen op door zwavelrijke voeding.  Zwavel ondersteunt de lever namelijk bij de ontgifting en de antioxidanten in rucola werken ontstekingremmend.
Zwavelrijke voeding is ook kankerwerend.

Rucola met bietjes

Ingrediënten:

  • 5 bieten
  • 100 gram biologische rucola en veldsla
  • wat geitenhaloumi
  • 10 walnoten
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 2 el yoghurt
  • zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  • Schil de bieten en snijd ze in kleine blokjes.
  • Kook de bietjes in heel weinig water in 10 minuten gaar.
  • Laat de bietjes afkoelen.
  • Was de rucola en veldsla en snijd ze klein.
  • Snijd de haloumi in blokjes.
  • Hak de walnoten grof.
  • Maak een dressing van extra vierge olijfolie, citroensap en yoghurt. Maak op smaak met zwarte peper en zeezout
  • Doe de bietjes, de rucola, de haloumi en de walnoten in een schaal.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Giet de dressing erover.

 Pesto van rucola
Ingrediënten :
  • 75 gram rucola
  • 40 gram pijnboompitten
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  • Rooster de pijnboompitten lichtjes.
  • Mix  de in stukjes gesneden knoflook en rucola in de blender.
  • Voeg de edelgistvlokken en de pijnboompitten toe en mix dit terwijl je beetje bij beetje de olijfolie toevoegt.
  • Zodra de pesto de goede dikte heeft voeg je geen olijfolie meer toe.
  • Proef en breng het op smaak met zout en peper.

De pesto is goed te bewaren onder een laagje olijfolie.

Gerelateerde posts:

Andere groenten van de kruisbloemige familie:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More