Rucola
Ronnie de Winter • 26 januari 2020
geeft een salade pit!
Over rucola
Rucola behoort tot de kruisbloemen familie net zoals de koolsoorten, waterkers, radijs en mosterd. Rucola is zwavelrijk wat je kunt proeven aan hun pittige, nootachtige smaak. Ik gebruik rucola vaak in een mix met andere blaadjes zoals veldsla of waterkers met wat eikenblad sla in een salade. Ik kweek rucola net als veldsla en waterkers in mijn achtertuintje en zo kan ik gemakkelijk een paar blaadjes plukken om aan een salade toe te voegen. Rucola blijft gewoon doorgroeien als je er wat blaadjes van af plukt. De stelen verhouten wel meer als de plant ouder wordt. Die gebruik ik dan ook niet, maar zo kan ik het hele jaar van de plantjes plukken.
Gedurende het jaar zie ik ook op andere plaatsen in mijn tuintje rucola omhoog komen. Ideaal!
De oudere blaadjes zijn minder lekker dan de jongere. Ze smaken wat bitterder maar hebben daardoor meer gezondheidsvoordelen. De oudere blaadjes voeg ik vaak op het laatst toe aan een warm gerecht. De blaadjes worden dan zachter en in combinatie met de andere groenten minder bitter.
Rucola bevat zwavel en is daarom bij uitstek geschikt om jicht en artrose te verlichten. Ook een huid met eczeem en acne knapt zienderoogen op door zwavelrijke voeding. Zwavel ondersteunt de lever namelijk bij de ontgifting en de antioxidanten in rucola werken ontstekingremmend.
Zwavelrijke voeding is ook kankerwerend.
Rucola met bietjes
Ingrediënten:
- 5 bieten
- 100 gram biologische rucola en veldsla
- wat geitenhaloumi
- 10 walnoten
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 el citroensap
- 2 el yoghurt
- zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze:
- Schil de bieten en snijd ze in kleine blokjes.
- Kook de bietjes in heel weinig water in 10 minuten gaar.
- Laat de bietjes afkoelen.
- Was de rucola en veldsla en snijd ze klein.
- Snijd de haloumi in blokjes.
- Hak de walnoten grof.
- Maak een dressing van extra vierge olijfolie, citroensap en yoghurt. Maak op smaak met zwarte peper en zeezout
- Doe de bietjes, de rucola, de haloumi en de walnoten in een schaal.
- Roer alles goed door elkaar.
- Giet de dressing erover.
Pesto van rucola
Ingrediënten :
- 75 gram rucola
- 40 gram pijnboompitten
- 2 el edelgistvlokken
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze:
- Rooster de pijnboompitten lichtjes.
- Mix de in stukjes gesneden knoflook en rucola in de blender.
- Voeg de edelgistvlokken en de pijnboompitten toe en mix dit terwijl je beetje bij beetje de olijfolie toevoegt.
- Zodra de pesto de goede dikte heeft voeg je geen olijfolie meer toe.
- Proef en breng het op smaak met zout en peper.
De pesto is goed te bewaren onder een laagje olijfolie.
Gerelateerde posts:
Andere groenten van de kruisbloemige familie:

Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet.
Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak.
Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering.
Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat.
Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.

Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen.
In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.

Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!

Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door.
Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed.
Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak.
Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.

Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten.
De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten.
Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.

Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar.
Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht.
De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd.
Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu

Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen.
Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend.
Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.

Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten.
Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is.
Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten.
Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt.
Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.

Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden.
Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af.
Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.

Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen.
Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.