Rucola

Ronnie de Winter • 26 januari 2020

geeft een salade pit!

Over rucola

Rucola behoort tot de kruisbloemen familie net zoals de koolsoorten, waterkers, radijs en mosterd.  Rucola is zwavelrijk wat je kunt proeven aan hun pittige, nootachtige smaak. Ik gebruik rucola vaak in een mix met andere blaadjes zoals veldsla of waterkers met wat eikenblad sla in een salade.  Ik kweek rucola net als veldsla en waterkers in mijn achtertuintje en zo kan ik gemakkelijk een paar blaadjes plukken om aan een salade toe te voegen. Rucola blijft gewoon doorgroeien als je er wat blaadjes van af plukt. De stelen verhouten wel meer als de plant ouder wordt. Die gebruik ik dan ook niet, maar zo kan ik het hele jaar van de plantjes plukken.
Gedurende het jaar zie ik ook op andere plaatsen in mijn tuintje rucola omhoog komen. Ideaal!

De oudere blaadjes zijn minder lekker dan de jongere. Ze smaken wat bitterder maar hebben daardoor meer gezondheidsvoordelen. De oudere blaadjes voeg ik vaak op het laatst toe aan een warm gerecht. De blaadjes worden dan zachter en in combinatie met de andere groenten minder bitter.

Rucola bevat zwavel en is daarom bij uitstek geschikt om jicht en artrose te verlichten. Ook een huid met eczeem en acne knapt zienderoogen op door zwavelrijke voeding.  Zwavel ondersteunt de lever namelijk bij de ontgifting en de antioxidanten in rucola werken ontstekingremmend.
Zwavelrijke voeding is ook kankerwerend.

Rucola met bietjes

Ingrediënten:

  • 5 bieten
  • 100 gram biologische rucola en veldsla
  • wat geitenhaloumi
  • 10 walnoten
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 2 el yoghurt
  • zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  • Schil de bieten en snijd ze in kleine blokjes.
  • Kook de bietjes in heel weinig water in 10 minuten gaar.
  • Laat de bietjes afkoelen.
  • Was de rucola en veldsla en snijd ze klein.
  • Snijd de haloumi in blokjes.
  • Hak de walnoten grof.
  • Maak een dressing van extra vierge olijfolie, citroensap en yoghurt. Maak op smaak met zwarte peper en zeezout
  • Doe de bietjes, de rucola, de haloumi en de walnoten in een schaal.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Giet de dressing erover.

 Pesto van rucola
Ingrediënten :
  • 75 gram rucola
  • 40 gram pijnboompitten
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  • Rooster de pijnboompitten lichtjes.
  • Mix  de in stukjes gesneden knoflook en rucola in de blender.
  • Voeg de edelgistvlokken en de pijnboompitten toe en mix dit terwijl je beetje bij beetje de olijfolie toevoegt.
  • Zodra de pesto de goede dikte heeft voeg je geen olijfolie meer toe.
  • Proef en breng het op smaak met zout en peper.

De pesto is goed te bewaren onder een laagje olijfolie.

Gerelateerde posts:

Andere groenten van de kruisbloemige familie:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More