Rucola
Ronnie de Winter • 26 januari 2020
geeft een salade pit!
Over rucola
Rucola behoort tot de kruisbloemen familie net zoals de koolsoorten, waterkers, radijs en mosterd. Rucola is zwavelrijk wat je kunt proeven aan hun pittige, nootachtige smaak. Ik gebruik rucola vaak in een mix met andere blaadjes zoals veldsla of waterkers met wat eikenblad sla in een salade. Ik kweek rucola net als veldsla en waterkers in mijn achtertuintje en zo kan ik gemakkelijk een paar blaadjes plukken om aan een salade toe te voegen. Rucola blijft gewoon doorgroeien als je er wat blaadjes van af plukt. De stelen verhouten wel meer als de plant ouder wordt. Die gebruik ik dan ook niet, maar zo kan ik het hele jaar van de plantjes plukken.
Gedurende het jaar zie ik ook op andere plaatsen in mijn tuintje rucola omhoog komen. Ideaal!
De oudere blaadjes zijn minder lekker dan de jongere. Ze smaken wat bitterder maar hebben daardoor meer gezondheidsvoordelen. De oudere blaadjes voeg ik vaak op het laatst toe aan een warm gerecht. De blaadjes worden dan zachter en in combinatie met de andere groenten minder bitter.
Rucola bevat zwavel en is daarom bij uitstek geschikt om jicht en artrose te verlichten. Ook een huid met eczeem en acne knapt zienderoogen op door zwavelrijke voeding. Zwavel ondersteunt de lever namelijk bij de ontgifting en de antioxidanten in rucola werken ontstekingremmend.
Zwavelrijke voeding is ook kankerwerend.
Rucola met bietjes
Ingrediënten:
- 5 bieten
- 100 gram biologische rucola en veldsla
- wat geitenhaloumi
- 10 walnoten
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 el citroensap
- 2 el yoghurt
- zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze:
- Schil de bieten en snijd ze in kleine blokjes.
- Kook de bietjes in heel weinig water in 10 minuten gaar.
- Laat de bietjes afkoelen.
- Was de rucola en veldsla en snijd ze klein.
- Snijd de haloumi in blokjes.
- Hak de walnoten grof.
- Maak een dressing van extra vierge olijfolie, citroensap en yoghurt. Maak op smaak met zwarte peper en zeezout
- Doe de bietjes, de rucola, de haloumi en de walnoten in een schaal.
- Roer alles goed door elkaar.
- Giet de dressing erover.
Pesto van rucola
Ingrediënten :
- 75 gram rucola
- 40 gram pijnboompitten
- 2 el edelgistvlokken
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze:
- Rooster de pijnboompitten lichtjes.
- Mix de in stukjes gesneden knoflook en rucola in de blender.
- Voeg de edelgistvlokken en de pijnboompitten toe en mix dit terwijl je beetje bij beetje de olijfolie toevoegt.
- Zodra de pesto de goede dikte heeft voeg je geen olijfolie meer toe.
- Proef en breng het op smaak met zout en peper.
De pesto is goed te bewaren onder een laagje olijfolie.
Gerelateerde posts:
Andere groenten van de kruisbloemige familie:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.