Extra vierge olijfolie

Ronnie de Winter • 2 februari 2020

Waarom kiezen voor extra vierge olijfolie?

Biologische extra vierge olijfolie gebruik ik dagelijks in mijn gerechten. Deze olie is van goede kwaliteit, heeft een lage zuurgraad, bevat gezonde antioxidanten (chlorofyl, bètacaroteen en luteïne) en heeft een goede fruitige smaak. Het is een neutrale olie die door de verschillende fyto-nutriënten die het bevat ontstekingsremmend, cholesterol verlagend en kankerwerend werkt.
Door het hoge vitamine E gehalte die de olie bevat, zal deze olie niet zo gauw oxideren en is hij langer houdbaar.
Biologische extra vierge olijfolie is een duurzame geproduceerde olie.

Hij is van de eerste koude persing. Dat betekent dat er geen verhitting heeft plaatsgevonden bij de winning van de olie uit de olijven. Daardoor zijn de antioxidanten behouden gebleven en heeft hij een uitgesproken smaak.

Extra vierge olijfolie bestaat voor meer dan 2/3 ui het enkelvoudige onverzadigde omega 9 vetzuur ( oliezuur). Dit vetzuur kan tegen verhitting van maximaal 160 graden, zonder dat er omzetting plaatsvindt in de schadelijk transvetzuren, en is dus geschikt voor roerbakken en stoven. Het vocht uit de groenten zorgt ervoor dat de olie de 160 graden niet bereikt.

Extra vierge olijfolie bevat ca 10%  meervoudig onverzadigde omega 6 vetzuur ( linolzuur) wat als je er teveel van binnenkrijgt ontstekingsbevorderend werkt. In kleine hoeveelheden zoals in extra vierge olijfolie komt het juist onze gezondheid ten goede.

Extra vierge olijfolie bevat een klein beetje alfa-linoleenzuur een omega 3 vetzuur dat ontstekingsremmend werkt.

Aan verzadigde vetzuren bevat extra vierge olijfolie palmitinezuur  (14%). Dit vetzuur is vloeibaar bij een temperatuur van 37 graden en zal daardoor zich niet zo gemakkelijk vastzetten aan de vaatwanden.

Bij koud gebruik behoud de extra vierge olijfolie het best zijn smaak en gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Ik gebruik de extra vierge olijfolie om in te stoven en te roerbakken, in salades en in sauzen, als "jus" over de aardappels, om een uitje glazig te fruiten en als smaakmaker in soep.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More