Extra vierge olijfolie
Ronnie de Winter • 2 februari 2020
Waarom kiezen voor extra vierge olijfolie?
Biologische extra vierge olijfolie gebruik ik dagelijks in mijn gerechten. Deze olie is van goede kwaliteit, heeft een lage zuurgraad, bevat gezonde antioxidanten (chlorofyl, bètacaroteen en luteïne) en heeft een goede fruitige smaak. Het is een neutrale olie die door de verschillende fyto-nutriënten die het bevat ontstekingsremmend, cholesterol verlagend en kankerwerend werkt.
Door het hoge vitamine E gehalte die de olie bevat, zal deze olie niet zo gauw oxideren en is hij langer houdbaar.
Biologische extra vierge olijfolie is een duurzame geproduceerde olie.
Hij is van de eerste koude persing. Dat betekent dat er geen verhitting heeft plaatsgevonden bij de winning van de olie uit de olijven. Daardoor zijn de antioxidanten behouden gebleven en heeft hij een uitgesproken smaak.
Extra vierge olijfolie bestaat voor meer dan 2/3 ui het enkelvoudige onverzadigde omega 9 vetzuur ( oliezuur). Dit vetzuur kan tegen verhitting van maximaal 160 graden, zonder dat er omzetting plaatsvindt in de schadelijk transvetzuren, en is dus geschikt voor roerbakken en stoven. Het vocht uit de groenten zorgt ervoor dat de olie de 160 graden niet bereikt.
Extra vierge olijfolie bevat ca 10% meervoudig onverzadigde omega 6 vetzuur ( linolzuur) wat als je er teveel van binnenkrijgt ontstekingsbevorderend werkt. In kleine hoeveelheden zoals in extra vierge olijfolie komt het juist onze gezondheid ten goede.
Extra vierge olijfolie bevat een klein beetje alfa-linoleenzuur een omega 3 vetzuur dat ontstekingsremmend werkt.
Aan verzadigde vetzuren bevat extra vierge olijfolie palmitinezuur (14%). Dit vetzuur is vloeibaar bij een temperatuur van 37 graden en zal daardoor zich niet zo gemakkelijk vastzetten aan de vaatwanden.
Bij koud gebruik behoud de extra vierge olijfolie het best zijn smaak en gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Ik gebruik de extra vierge olijfolie om in te stoven en te roerbakken, in salades en in sauzen, als "jus" over de aardappels, om een uitje glazig te fruiten en als smaakmaker in soep.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P