Edelgistvlokken
Ronnie de Winter • 9 februari 2020
mooie aanvulling van de B-vitamines
In de wintermaanden hebben we meer behoefte aan een warme maaltijd en eten we over het algemeen minder salades. Bij het koken, stoven, roerbakken en bewaren van groenten gaan er de nodige B-vitmines verloren, want B-vitamines kunnen niet goed tegen verhitting.
Edelgistvlokken kunnen dan een mooie aanvulling zijn.
Edelgistvlokken worden geproduceert door de gist saccharomyces cerevisiae te laten groeien op melasse en een mineraaloplossing. Als de gist zich voldoende vermeerderd heeft, wordt hij door verhitting gedood en gedroogd. De gist kan hierdoor ook gebruikt worden door mensen die een gistvrij dieet volgen. De droge vlokken die door dit proces ontstaan, bevatten veel B-vitamines ( B1, B2, B3, B6,B11), zink, vezels en alle essentiële eiwitten.
Edelgist heeft een nootachtige, zoutige smaak die aan kaas doet denken. Het betreft de unami smaak. Edelgist is dan ook een heerlijke smaakmaker in salades en kan heel goed qua smaak kaas vervangen.
Deze smaak komt door het natuurlijk glutamaat dat edelgist bevat. Eén van de aminozuren die edelgist bevat is glutaminezuur. Glutamaat is van dit aminozuur een onderdeel. Glutamaat heeft een positieve invloed op de spijsvertering en de hersenen.
Ook tomaten, champignons, pinda's en sojaprodukten o.a. bevatten glutamaat. Verwar deze voedingsstof niet met het met mononatriumglutamaat ( vetsin E621). Dit is een kunstmatig gemaakte hulpstof die vaak als smaakversterker aan veel producten wordt toegevoegd en hoofdpijn, duizeligheid, darmproblemen, hartkloppingen en onrust kan veroorzaken.
Edelgist is rijk aan purine. En is daarom in grote hoeveelheden voor mensen met jicht ongeschikt. Edelgist gebuik je echter meestal in kleine hoeveelheden.
Strooi edelgist na de bereiding pas over een gerecht, want door verhitting gaan de waardevolle b-vitamines verloren. Bij koud gebruik en bij licht afgekoede gerechten behoudt edelgist zijn voedingswaarde.
Ik gebruik edelgist vlokken meestal door een salade of in een pesto. Het geeft de salade een hartige smaak en in pesto kan het goed de kaas vervangen.
Boerenkool met zongedroogde tomaatjes en edelgistvlokken
Ingrediënten:
- 300 gram gesneden boerenkool
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 5 zongedroogde tomaatjes
- 2 grote aardappels
- 5 aardperen
- 2 el edelgistvlokken
- eventueel zwarte peper en zout
Bereidingswijze:
- Haal de stronkjes en andere ongeregeldheden uit de gesneden boerenkool. Snijd de boerenkool in de keukenmachine heel fijn.
- Was de aardappels en de aardperen goed schoon en stoom zein 20 minutenin de schil gaar. Laat ze afkoelen.
- Maak de ui en de knoflook schoon en snipper ze in hele kleine stukjes.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes ook in hele kleine stukjes en houd er eentje over om in reepjes te snijden als garnering.
- Zet de boerenkool met een klein beetje water op en kook hem in 10 minuten zacht.
- Doe de afgekoelde aardappelen, aardperen, de stukjes rode ui, de fijn gesneden knoflook en de stukjes zongedroogde tomaatjes bij de boerenkool en roer alles goed door elkaar. Verwarm het nog even op het vuur.
- Maak op smaak met zwarte peper en indien nodig wat zout.
- Doe de boerenkool in een schaal en strooi er 2 el edelgistvlokken over heen.
- Garneer het geheel met de reepjes zongedroogde tomaat.
Lekker met linzenburgers of een stukje kipfilet.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.