Venkel

Ronnie de Winter • 16 februari 2020

Een gemakkelijke groente

 Over venkel

Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel.
Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol,  de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken.  De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.

Venkelzaad is te gebruiken in gerechten met groenten die gasvorming geven. Je roostert daartoe de zaadjes licht in wat extra vierge olijfolie en voeg daarna de groenten toe om te roerbakken of te stoven. Venkelzaad heeft een overheersende smaak dus matigheid is geboden.
Je kunt ook thee zetten van venkelzaad. Deze thee is vochtafdrijvend en krampstillend voor je spijsvertering. Venkel bevat de terpenen limoneen ( citrusnuance) en myristicine ( schimmelwerend). Limoneen verhoogt onze immuniteit en de productie van enzymen die tegen kanker werken. De anijsachtige smaak komt van de stof anethol.

Venkel met tomatensaus

Ingrediënten:
  • 1 sjalotje of een rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 venkel
  • 1 dl. witte wijn
  • 4 tomaten of een potje tomatenpuree
  • zwarte peper, zout

Bereidingswijze:
  • Maak de venkel schoon en snijd ze in kleine stukjes
  • Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze fijn.
  • Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verwarm een koekenpan en fruit een sjalotje en een teentje knoflook in wat olijfolie.
  • Vervolgens doe je ook de fijngesneden venkel in de pan.
  • Bak de venkel kort mee en blus dan de inhoud van de pan af met de witte wijn.
  • Laat de wijn enigszins inkoken en voeg dan de tomaten toe.
  • Breng het geheel op smaak met vers gemalen peper en wat zeezout en laat de venkel met tomatensaus `10 minuten zachtjes pruttelen tot de venkel gaar is.
Lekker met gestoomde koolraap, een groene salade en wat stukje geitenkaas.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More