Venkel
Ronnie de Winter • 16 februari 2020
Een gemakkelijke groente
Over venkel
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel.
Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
Venkelzaad is te gebruiken in gerechten met groenten die gasvorming geven. Je roostert daartoe de zaadjes licht in wat extra vierge olijfolie en voeg daarna de groenten toe om te roerbakken of te stoven. Venkelzaad heeft een overheersende smaak dus matigheid is geboden.
Je kunt ook thee zetten van venkelzaad. Deze thee is vochtafdrijvend en krampstillend voor je spijsvertering. Venkel bevat de terpenen limoneen ( citrusnuance) en myristicine ( schimmelwerend). Limoneen verhoogt onze immuniteit en de productie van enzymen die tegen kanker werken. De anijsachtige smaak komt van de stof anethol.
Venkel met tomatensaus
Ingrediënten:
- 1 sjalotje of een rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el olijfolie extra vierge
- 1 venkel
- 1 dl. witte wijn
- 4 tomaten of een potje tomatenpuree
- zwarte peper, zout
Bereidingswijze:
- Maak de venkel schoon en snijd ze in kleine stukjes
- Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze fijn.
- Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
- Verwarm een koekenpan en fruit een sjalotje en een teentje knoflook in wat olijfolie.
- Vervolgens doe je ook de fijngesneden venkel in de pan.
- Bak de venkel kort mee en blus dan de inhoud van de pan af met de witte wijn.
- Laat de wijn enigszins inkoken en voeg dan de tomaten toe.
- Breng het geheel op smaak met vers gemalen peper en wat zeezout en laat de venkel met tomatensaus `10 minuten zachtjes pruttelen tot de venkel gaar is.
Lekker met gestoomde koolraap, een groene salade en wat stukje geitenkaas.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P