Koolraap
Ronnie de Winter • 23 februari 2020
Een vergeten groente
Over koolraap
De koolraap is een knol die tot de kruisbloemen familie behoort. Hij is verwant aan de koolsoorten. Hij bevat dan ook glucosinolaten en samen met de andere antioxidanten de koolraap rijk is beschermt hij ons tegen kanker. . De koolraap is vooral in de winter verkrijgbaar. Het is een grote knol geel/oranje achtige knol. Aan de bovenkant is de schil vaak wat paarsachtig en hij is lang houdbaar. De koolraap is iets zoetig van smaak en kan de aardappel goed vervangen. Hij is zeer geschikt voor een puree, ook in combinatie met andere knollen en wortels.
Gestoofde koolraap smaakt goed met gestoofde ui en appel maar ook met een tomatenpesto en met wat kaas of haloumi geeft ze een verrassende combinatie.
De vitamines B1,B2, B6,B11, C en de mineralen calcium, kalium, magnesium en fosfor zijn goed vertegenwoordigd en de koolraap en verder is hij een bron van bètacaroteen ( antioxidant die voor de oranje kleur zorgt) en vezels.
Koolraap met rode pesto
Ingrediënten:
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 g koolraap, in blokjes
- 2-3 eetlepels rode pesto
- 100 ml bouillon
Bereiden:
- Verhit de olie in een hapjespan en bak de koolraapblokjes al omscheppend ca. 3 minuten.
- Schep de pesto erdoor en voeg de bouillon toe.
- Smoor de koolraap met de deksel schuin op de pan in ca. 10 minuten zachtjes gaar.
Voor de rode pesto:
Ingrediënten:
- 2 el ongezouten cashewnoten
- 2 el edelgistvlokken
- 10 zongedroogde tomaten
- 2 - 3 el tomatenpuree
- 1 teentjes knoflook
- basilicum blaadjes
- 5 el olijfolie
- beetje zout
Bereiding:
- Mix alle ingrediënten in de keukenmachine.
- Bewaar de rode pesto onder een laagje olijfolie in een potje in de koelkast. Hij is dan ca 5 dagen houdbaar.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.