Koolraap

Ronnie de Winter • 23 februari 2020

Een vergeten groente

Over koolraap

De koolraap is een knol die tot de kruisbloemen familie behoort. Hij is verwant aan de koolsoorten. Hij bevat dan ook glucosinolaten en samen met de andere antioxidanten de koolraap rijk is beschermt  hij ons tegen kanker. . De koolraap is vooral in de winter verkrijgbaar. Het is een grote knol geel/oranje achtige knol. Aan de bovenkant is de schil vaak wat paarsachtig en hij is lang houdbaar.  De koolraap is iets zoetig van smaak en kan de aardappel goed vervangen. Hij is zeer geschikt voor een puree, ook in combinatie met andere knollen en wortels.
Gestoofde koolraap smaakt goed met gestoofde ui en appel maar ook met een tomatenpesto en met wat kaas of haloumi geeft ze een verrassende combinatie.
De vitamines B1,B2, B6,B11, C en de mineralen calcium, kalium, magnesium en fosfor zijn goed vertegenwoordigd en de koolraap en verder is hij een bron van bètacaroteen ( antioxidant die voor de oranje kleur zorgt) en vezels.

Koolraap met rode pesto

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 g koolraap, in blokjes
  • 2-3 eetlepels rode pesto
  • 100 ml bouillon

Bereiden:

  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de koolraapblokjes al omscheppend ca. 3 minuten.
  • Schep de pesto erdoor en voeg de bouillon toe.
  • Smoor de koolraap met de deksel schuin op de pan in ca. 10 minuten zachtjes gaar.

Voor de rode pesto:

Ingrediënten:

  • 2 el ongezouten cashewnoten
  • 2 el edelgistvlokken
  • 10 zongedroogde tomaten
  • 2 - 3 el tomatenpuree
  • 1 teentjes knoflook
  • basilicum blaadjes
  • 5 el olijfolie
  • beetje zout

Bereiding:
  • Mix alle ingrediënten in de keukenmachine.
  • Bewaar de rode pesto onder een laagje olijfolie in een potje in de koelkast. Hij is dan ca 5 dagen houdbaar.


Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More