Koolraap
Ronnie de Winter • 23 februari 2020
Een vergeten groente
Over koolraap
De koolraap is een knol die tot de kruisbloemen familie behoort. Hij is verwant aan de koolsoorten. Hij bevat dan ook glucosinolaten en samen met de andere antioxidanten de koolraap rijk is beschermt hij ons tegen kanker. . De koolraap is vooral in de winter verkrijgbaar. Het is een grote knol geel/oranje achtige knol. Aan de bovenkant is de schil vaak wat paarsachtig en hij is lang houdbaar. De koolraap is iets zoetig van smaak en kan de aardappel goed vervangen. Hij is zeer geschikt voor een puree, ook in combinatie met andere knollen en wortels.
Gestoofde koolraap smaakt goed met gestoofde ui en appel maar ook met een tomatenpesto en met wat kaas of haloumi geeft ze een verrassende combinatie.
De vitamines B1,B2, B6,B11, C en de mineralen calcium, kalium, magnesium en fosfor zijn goed vertegenwoordigd en de koolraap en verder is hij een bron van bètacaroteen ( antioxidant die voor de oranje kleur zorgt) en vezels.
Koolraap met rode pesto
Ingrediënten:
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 g koolraap, in blokjes
- 2-3 eetlepels rode pesto
- 100 ml bouillon
Bereiden:
- Verhit de olie in een hapjespan en bak de koolraapblokjes al omscheppend ca. 3 minuten.
- Schep de pesto erdoor en voeg de bouillon toe.
- Smoor de koolraap met de deksel schuin op de pan in ca. 10 minuten zachtjes gaar.
Voor de rode pesto:
Ingrediënten:
- 2 el ongezouten cashewnoten
- 2 el edelgistvlokken
- 10 zongedroogde tomaten
- 2 - 3 el tomatenpuree
- 1 teentjes knoflook
- basilicum blaadjes
- 5 el olijfolie
- beetje zout
Bereiding:
- Mix alle ingrediënten in de keukenmachine.
- Bewaar de rode pesto onder een laagje olijfolie in een potje in de koelkast. Hij is dan ca 5 dagen houdbaar.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P