Lijnzaad
Ronnie de Winter • 1 maart 2020
of lijnzaadolie?
Over lijnzaad
Lijnzaad wordt vooral gebruikt om meer vezels aan je voeding toe te voegen. Ongeveer 2/3 van de vezels van lijnzaad zijn in water onoplosbare vezels. Deze vezels leiden tot meer beweging van de darmen, maar kunnen daardoor ook meer buikklachten geven. Ze nemen vocht op in de spijsvertering en zorgen voor een een betere stoelgang. Doordat de zaden door het vocht opzwellen hebben we ook eerder een verzadigd gevoel als dit zaad in gerechten gebruikt wordt. De oplosbare vezels van lijnzaad, ongeveer 1/3 zijn goed voor de darmflora. Ze vormen voedsel voor de goede bacteriën in de dikke darm die ze daarbij omzetten in boterzuur, wat door het lichaam opgenomen wordt en energie geeft. Doordat de goede darmbacteriën goed gevoed worden, zullen ze ook in aantal groeien.
De slechte bacteriën verminderen hierdoor.
Lijnzaad bevat fyto-oestrogeen. Deze stoffen worden door de plant gemaakt om indringers buiten de deur te houden en vraat van insecten tegen te gaan. Oestrogenen
uit de plantaardige biologische voeding (fyto oestrogenen) bieden een tegenhanger voor de vele xeno-oestrogenen die we binnen krijgen door de vervuiling van ons milieu. Vele biologische plantaardige voedingsmiddelen bevatten fyto-oestrogenen. Maar het is de vraag of de hoeveelheid die we hiervan binnen krijgen voldoende opgewassen is tegen de vele xeno-oestrogenen uit de giftige stoffen waar we dagelijks mee in aanraking komen via het milieu.
Lijnzaadolie bevat geen fyto-oestrogeen. Deze olie gebruiken we met name vanwege de essentiële omega 3 vetzuren en de vitamine E waar deze olie rijk aan is. Lijnzaadolie is niet lang te bewaren. De olie oxideert snel. Daarom mag lijnzaadolie niet verhit worden en kan je hem het beste in de koelkast bewaren. Maak hem binnen 6 weken op.
De olie heeft een sterke smaak en ik vind hem niet zo lekker in een salade. Daarom gebruik ik een toetjes lepel van deze olie dagelijks door de muesli of door de pap.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P