Koriander

Ronnie de Winter • 8 maart 2020

een kruid als superfood

Over koriander

Kruiden en specerijen gebruik ik elke dag bij elke maaltijd. Ze geven een prachtige aanvulling aan gezonde voedingstoffen en helpen het eten gemakkelijker te verteren. En bovenal ze geven smaak, geur en kleur.
Koriander( ketoembar) is zowel een kruid als specerij. De blaadjes gedroogd of vers (kruid) en de zaadjes (specerij) geven een typische smaak aan een gerecht. Waarbij de blaadjes de meest uitgesproken smaak hebben. In pittige gerechten geeft het koriander verkoeling.
Koriander heeft een regulerende werking op de bloedsuikerspiegel. Het gunstige effect van koriander op de spijsvertering is vermindering van gasvorming en stimulering van de aanmaak van spijsverteringssappen. Koriander bevat veel magnesium en ijzer en helpt ook met de absorptie van ijzer in het lichaam.
Koriander werkt als een natuurlijk antibioticum voor ons lichaam. Hij bestrijdt zeer effectief de Salmonella bacterie en wordt vaak ingezet bij voedselvergiftiging.

Koriander is een ontgifter bij uitstek en heel gemakkelijk in gerechten te verwerken. Doordat koriander zware metalen aan zich kan binden en af kan voeren via de ontlasting raad ik je aan dit kruid te gebruiken in vis gerechten.  Vis bevat veel zware metalen waaronder kwik, lood, aluminium  en cadmium door de vervuiling van de zeeën.
Ook blauwalgen zoals spirulina binden zware metalen. Koriander kan in samenwerking met spirulina ook zware metalen afvoeren uit het zenuwstelsel via het bloed- en lymfevatenstelsel.

Tegen opvliegers


Koriander, komijn en venkel werken verkoelend op het lichaam. Ze voeren overtollige hitte af en herstellen de hormoonbalans en zijn bij uitstek geschikte kruiden om te gebruiken in de overgang.

Deze kruiden hebben een geneeskrachtige werking op de het spijsverteringsstelsel: ze verminderen het ontstaan van spijsverteringsgassen en kalmeren de spijsvertering. |De kruiden hebben ook een antivirale werking.


Om van deze kruiden een geneeskrachtige thee te zetten, die helpt tegen opvliegers, kook je 1/2 liter water en voeg je van elk van de zaden  een halve theelepel toe.

Laat het 5 minuten zachtjes koken en giet het aftreksel dan af in een theepot of thermoskan.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More