Koolrabi

Ronnie de Winter • 15 maart 2020

Heel geschikt voor een voorjaarssoepje!

Over koolrabi

Koolrabi is ook een koolsoort. Je koopt de knol meestal met het loof er nog aan. Daaraan kun je meteen vaststellen of de koolrabi vers is. Zien de bladeren er goed en fris uit is de koolrabi vers. Hoe jonger de knol hoe minder vezelig hij is en hoe zachter en sappiger. Het bovenste deel van de knol is ook zachter dan het onderste gedeelte. De knol is op zijn best bij een diameter van ca. 7 cm.
De bladeren en de stengels kun je ook eten en gebruiken in gerechten. De stengels zijn wel wat vezelig en hebben een wat langer tijd nodig om te garen, maar het blad is heel geschikt om te roerbakken. Het blad bevat ook de meeste voedingstoffen. Zonde om die te laten liggen en alleen de knol te gebruiken.
De knol gebruik ik in een salade of ik roerbak hem in blokjes. In plakjes is hij lekker met wat kaas en tomaatjes erop.
En omdat grillen een minder gezonde bereidingswijze is, gebruik ik de grill slecht op de laagste temperatuur en gebruik ik hem alleen om de kaas wat te laten smelten.
De knol moet je niet te zuinig schillen. De schil en het eerste laagje daaronder is erg hard en vezelig en niet lekker om te eten.

Koolrabi is rijk aan vitamine C, magnesium, kalium. Hij bevat ook vitamine A en ijzer. En natuurlijk vezels. Hij is caloriearm.

Koolrabisoep

Ingrediënten:

  • 1 grote koolrabi of 2 kleine
  • 1 a 2 stengels bleekselderij
  • 2 kleine aardappels of 1 grote
  • 1 ui
  • 2 teentje knoflook
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 groentebouillonblokje
  • enkele takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • kokosroom
  • ca 1 liter water

Bereidingswijze:

  • Pel de ui en snipper ze grof.
  • Pel de knoflook en snijd hem fijn.
  • Verwarm de olie in de soeppan en stoof de uien hierin.
  • Voeg het groente bouillonblokje en de knoflook toe.
  • Schil de koolrabi en snijd ze in grove stukken. Stoof ze samen met de ui en de knoflook.
  • Was de bleekselderij en snijd de stengels in stukken. Voeg ze bij de koolrabi.
  • Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Voeg deze ook bij de koolrabi.
  • Voeg de takjes verse tijm en de laurierblaadjes toe.
  • Schenk het water erbij en breng de soep aan de kook.
  • Laat het ca 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verwijder de takjes tijm en de laurierblaadjes en voeg peper en een klein beetje zout toe.
  • Voeg de kokos room toe.
  • Laat even mee koken.
  • Zet dan het vuur uit en pureer de soep.

Je kunt op dit recept heel goed variëren:
  • Gebruik in plaatst van bleekselderij en laurier, wortels en rozemarijn.
  • Maak de soep zonder bleekselderij en laurier en voeg 1 el mosterd en verse gesnipperde bieslook toe.
  • Maak er een Italiaanse soep van door de bleekselderij en de laurier te vervangen  door door 1 tl majoraan,  2 eetlepels tomatenpuree, 3 in blokjes gesneden tomaten en wat peterselie.
  • Voeg de bladeren in heel dun gesneden reepje op het laatst als garnering toe aan de soep


Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More