Koolrabi

Ronnie de Winter • 15 maart 2020

Heel geschikt voor een voorjaarssoepje!

Over koolrabi

Koolrabi is ook een koolsoort. Je koopt de knol meestal met het loof er nog aan. Daaraan kun je meteen vaststellen of de koolrabi vers is. Zien de bladeren er goed en fris uit is de koolrabi vers. Hoe jonger de knol hoe minder vezelig hij is en hoe zachter en sappiger. Het bovenste deel van de knol is ook zachter dan het onderste gedeelte. De knol is op zijn best bij een diameter van ca. 7 cm.
De bladeren en de stengels kun je ook eten en gebruiken in gerechten. De stengels zijn wel wat vezelig en hebben een wat langer tijd nodig om te garen, maar het blad is heel geschikt om te roerbakken. Het blad bevat ook de meeste voedingstoffen. Zonde om die te laten liggen en alleen de knol te gebruiken.
De knol gebruik ik in een salade of ik roerbak hem in blokjes. In plakjes is hij lekker met wat kaas en tomaatjes erop.
En omdat grillen een minder gezonde bereidingswijze is, gebruik ik de grill slecht op de laagste temperatuur en gebruik ik hem alleen om de kaas wat te laten smelten.
De knol moet je niet te zuinig schillen. De schil en het eerste laagje daaronder is erg hard en vezelig en niet lekker om te eten.

Koolrabi is rijk aan vitamine C, magnesium, kalium. Hij bevat ook vitamine A en ijzer. En natuurlijk vezels. Hij is caloriearm.

Koolrabisoep

Ingrediënten:

  • 1 grote koolrabi of 2 kleine
  • 1 a 2 stengels bleekselderij
  • 2 kleine aardappels of 1 grote
  • 1 ui
  • 2 teentje knoflook
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 groentebouillonblokje
  • enkele takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • kokosroom
  • ca 1 liter water

Bereidingswijze:

  • Pel de ui en snipper ze grof.
  • Pel de knoflook en snijd hem fijn.
  • Verwarm de olie in de soeppan en stoof de uien hierin.
  • Voeg het groente bouillonblokje en de knoflook toe.
  • Schil de koolrabi en snijd ze in grove stukken. Stoof ze samen met de ui en de knoflook.
  • Was de bleekselderij en snijd de stengels in stukken. Voeg ze bij de koolrabi.
  • Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Voeg deze ook bij de koolrabi.
  • Voeg de takjes verse tijm en de laurierblaadjes toe.
  • Schenk het water erbij en breng de soep aan de kook.
  • Laat het ca 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verwijder de takjes tijm en de laurierblaadjes en voeg peper en een klein beetje zout toe.
  • Voeg de kokos room toe.
  • Laat even mee koken.
  • Zet dan het vuur uit en pureer de soep.

Je kunt op dit recept heel goed variëren:
  • Gebruik in plaatst van bleekselderij en laurier, wortels en rozemarijn.
  • Maak de soep zonder bleekselderij en laurier en voeg 1 el mosterd en verse gesnipperde bieslook toe.
  • Maak er een Italiaanse soep van door de bleekselderij en de laurier te vervangen  door door 1 tl majoraan,  2 eetlepels tomatenpuree, 3 in blokjes gesneden tomaten en wat peterselie.
  • Voeg de bladeren in heel dun gesneden reepje op het laatst als garnering toe aan de soep


Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More