Koolrabi
Ronnie de Winter • 15 maart 2020
Heel geschikt voor een voorjaarssoepje!
Over koolrabi
Koolrabi is ook een koolsoort. Je koopt de knol meestal met het loof er nog aan. Daaraan kun je meteen vaststellen of de koolrabi vers is. Zien de bladeren er goed en fris uit is de koolrabi vers. Hoe jonger de knol hoe minder vezelig hij is en hoe zachter en sappiger. Het bovenste deel van de knol is ook zachter dan het onderste gedeelte. De knol is op zijn best bij een diameter van ca. 7 cm.
De bladeren en de stengels kun je ook eten en gebruiken in gerechten. De stengels zijn wel wat vezelig en hebben een wat langer tijd nodig om te garen, maar het blad is heel geschikt om te roerbakken. Het blad bevat ook de meeste voedingstoffen. Zonde om die te laten liggen en alleen de knol te gebruiken.
De knol gebruik ik in een salade of ik roerbak hem in blokjes. In plakjes is hij lekker met wat kaas en tomaatjes erop.
En omdat grillen een minder gezonde bereidingswijze is, gebruik ik de grill slecht op de laagste temperatuur en gebruik ik hem alleen om de kaas wat te laten smelten.
De knol moet je niet te zuinig schillen. De schil en het eerste laagje daaronder is erg hard en vezelig en niet lekker om te eten.
Koolrabi is rijk aan vitamine C, magnesium, kalium. Hij bevat ook vitamine A en ijzer. En natuurlijk vezels. Hij is caloriearm.
Koolrabisoep
Ingrediënten:
- 1 grote koolrabi of 2 kleine
- 1 a 2 stengels bleekselderij
- 2 kleine aardappels of 1 grote
- 1 ui
- 2 teentje knoflook
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 groentebouillonblokje
- enkele takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- peper en zout
- kokosroom
- ca 1 liter water
Bereidingswijze:
- Pel de ui en snipper ze grof.
- Pel de knoflook en snijd hem fijn.
- Verwarm de olie in de soeppan en stoof de uien hierin.
- Voeg het groente bouillonblokje en de knoflook toe.
- Schil de koolrabi en snijd ze in grove stukken. Stoof ze samen met de ui en de knoflook.
- Was de bleekselderij en snijd de stengels in stukken. Voeg ze bij de koolrabi.
- Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Voeg deze ook bij de koolrabi.
- Voeg de takjes verse tijm en de laurierblaadjes toe.
- Schenk het water erbij en breng de soep aan de kook.
- Laat het ca 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Verwijder de takjes tijm en de laurierblaadjes en voeg peper en een klein beetje zout toe.
- Voeg de kokos room toe.
- Laat even mee koken.
- Zet dan het vuur uit en pureer de soep.
Je kunt op dit recept heel goed variëren:
- Gebruik in plaatst van bleekselderij en laurier, wortels en rozemarijn.
- Maak de soep zonder bleekselderij en laurier en voeg 1 el mosterd en verse gesnipperde bieslook toe.
- Maak er een Italiaanse soep van door de bleekselderij en de laurier te vervangen door door 1 tl majoraan, 2 eetlepels tomatenpuree, 3 in blokjes gesneden tomaten en wat peterselie.
- Voeg de bladeren in heel dun gesneden reepje op het laatst als garnering toe aan de soep
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.