Groene munt
Ronnie de Winter • 22 maart 2020
voor ontspanning!
Over munt
Elk jaar weer opnieuw komt mijn groene munt in de tuin in de lente weer tot leven. En trekt allerlei leuke insecten aan waaronder bijen, houdt mieren en bladluizen op afstand en is een mooie bodembedekker ( goed tegen het gegraaf katten) voor de halfschaduw en op vochtige plekken. Ik laat de munt dan ook weelderig groeien en alleen als het te veel wordt, trek ik wat weg.
De menthol in munt geeft het kruid zijn smaak. je hebt verschillende soorten munt maar de groen munt is het meest bekend en wordt het meest gebruikt. Ik gebruik in de zomermaanden veel munt. Voor de thee, in de salade, in de smoothie of op het laatst toegevoegd aan een roerbak of groenten gerecht, met munt kun je alle kanten op zolang je het kruid maar niet kookt. Dan worden de blaadjes slap en verliezen ze aan smaak.
Munt is krampstillend voor de spieren en in de spijsvertering vermindert hij het ontstaan van spijsverteringsgassen.
Het is een kruid wat ontspannend werkt op lichaam en geest. Dat komt omdat de aanmaak van het stresshormoon cortisol door munt verminderd wordt. Zelfs de geur van munt geeft al rust. Anderzijds maakt munt je alert en verbetert hij je geheugen.
Munt werkt antiseptisch en is schimmelwerend en heeft een gunstig effect op kalknagels en zwemmerseczeem. Beide aandoeningen kunnen volledig verdwijnen door elke dag 2 - 3 kopjes muntthee te drinken.
Munt is een kruid dat juist bij ouder worden veel voordelen biedt.
Munt gaat de geur van knoflookadem tegen evenals een slechte adem die ontstaat door tandvleesproblemen. Kauw gewoon af en toe eens of wat blaadjes munt.
Aubergine met munt
Ingrediënten:
- 1 aubergine
- 1 rode puntpaprika
- 4 aardappels
- 1 ui
- 2 cm gember
- 3 el tomatenpuree
- 6 takjes munt
- 1 el extra vierge oijfolie
- 1 tl kurkuma
- 1-2 tl harissa ( Marokkaanse kruiden)
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Maak de ui en de gember schoon en snijd ze heel fijn.
- Was de aubergine en snijd hem in blokjes. Doe de aubergine blokjes in een schaal met water en zout en laat het 15 minuten staan.
- Was ondertussen de aardappels en stoom ze gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes.
- Was de puntpaprika en snijd ze in dunne ringen.
- Doe de olijfolie in een pan en fruit de ui en de gemberhierin.
- Doe de aubergine blokjes in een zeef en spoel ze goed af met koud water.
- Voeg ze toe aan de ui en de gember en bak even een paar minuten mee.
- Voeg de paprika toe en bak ook even een paar minuten mee.
- Voeg de harissa kruiden en de kurkuma toe, roer goed.
- Voeg een klein beetje water toe en laat het gerecht ca 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg, als de aubergine zacht is, de tomatenpuree toe en eventueel peper en zout.
- Roer de koude aardappel blokjes er doorheen en voeg kort voor het opdienen de blaadjes munt toe.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.