Groene munt

Ronnie de Winter • 22 maart 2020

voor ontspanning!

Over munt

Elk jaar weer opnieuw komt mijn groene munt in de tuin in de lente weer tot leven. En trekt allerlei leuke insecten aan waaronder bijen, houdt mieren en bladluizen op afstand en is een mooie bodembedekker ( goed tegen het gegraaf katten) voor de halfschaduw en op vochtige plekken. Ik laat de munt dan ook weelderig groeien en alleen als het te veel wordt, trek ik wat weg.
 
De menthol in munt geeft het kruid zijn smaak. je hebt verschillende soorten munt maar de groen munt is het meest bekend en wordt het meest gebruikt. Ik gebruik in de zomermaanden veel munt. Voor de thee, in de salade, in de smoothie of op het laatst toegevoegd aan een roerbak of groenten gerecht, met munt kun je alle kanten op zolang je het kruid maar niet kookt. Dan worden de blaadjes slap en verliezen ze aan smaak.

Munt is krampstillend voor de spieren en in de spijsvertering vermindert hij het ontstaan van spijsverteringsgassen.
Het is een kruid wat ontspannend werkt op lichaam en geest. Dat komt omdat de aanmaak van het stresshormoon cortisol door munt verminderd wordt. Zelfs de geur van munt geeft al rust. Anderzijds maakt munt je alert en verbetert hij je geheugen.
Munt werkt antiseptisch en is schimmelwerend en heeft een gunstig effect op kalknagels en zwemmerseczeem. Beide aandoeningen kunnen volledig verdwijnen door elke dag 2 - 3 kopjes muntthee te drinken.
Munt is een kruid dat juist bij ouder worden veel voordelen biedt.

Munt gaat de geur van knoflookadem tegen  evenals een slechte adem die ontstaat door tandvleesproblemen. Kauw gewoon af en toe eens of wat blaadjes munt.

Aubergine met munt

Ingrediënten:
  • 1 aubergine
  • 1 rode puntpaprika
  • 4 aardappels
  • 1 ui
  • 2 cm gember
  • 3 el tomatenpuree
  • 6 takjes munt
  • 1 el extra vierge oijfolie
  • 1 tl kurkuma
  • 1-2 tl harissa ( Marokkaanse kruiden)
  • peper en zout

Bereidingswijze:
  • Maak de ui en de gember schoon en snijd ze heel fijn.
  • Was de aubergine en snijd hem in blokjes. Doe de aubergine blokjes in een schaal met water en zout en laat het 15 minuten staan.
  • Was ondertussen de aardappels en stoom ze gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes.
  • Was de puntpaprika en snijd ze in dunne ringen.
  • Doe de olijfolie in een pan en fruit de ui en de gemberhierin.
  • Doe de aubergine blokjes in een zeef en spoel ze goed af met koud water.
  • Voeg ze toe aan de ui en de gember en bak even een paar minuten mee.
  • Voeg de paprika toe en bak ook even een paar minuten mee.
  • Voeg de harissa kruiden en de kurkuma toe, roer goed.
  • Voeg een klein beetje water toe en laat het gerecht ca 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg, als de aubergine zacht is, de tomatenpuree toe en eventueel peper en zout.
  • Roer de koude aardappel blokjes er doorheen en voeg kort voor het opdienen de blaadjes munt toe.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More