Groene munt

Ronnie de Winter • 22 maart 2020

voor ontspanning!

Over munt

Elk jaar weer opnieuw komt mijn groene munt in de tuin in de lente weer tot leven. En trekt allerlei leuke insecten aan waaronder bijen, houdt mieren en bladluizen op afstand en is een mooie bodembedekker ( goed tegen het gegraaf katten) voor de halfschaduw en op vochtige plekken. Ik laat de munt dan ook weelderig groeien en alleen als het te veel wordt, trek ik wat weg.
 
De menthol in munt geeft het kruid zijn smaak. je hebt verschillende soorten munt maar de groen munt is het meest bekend en wordt het meest gebruikt. Ik gebruik in de zomermaanden veel munt. Voor de thee, in de salade, in de smoothie of op het laatst toegevoegd aan een roerbak of groenten gerecht, met munt kun je alle kanten op zolang je het kruid maar niet kookt. Dan worden de blaadjes slap en verliezen ze aan smaak.

Munt is krampstillend voor de spieren en in de spijsvertering vermindert hij het ontstaan van spijsverteringsgassen.
Het is een kruid wat ontspannend werkt op lichaam en geest. Dat komt omdat de aanmaak van het stresshormoon cortisol door munt verminderd wordt. Zelfs de geur van munt geeft al rust. Anderzijds maakt munt je alert en verbetert hij je geheugen.
Munt werkt antiseptisch en is schimmelwerend en heeft een gunstig effect op kalknagels en zwemmerseczeem. Beide aandoeningen kunnen volledig verdwijnen door elke dag 2 - 3 kopjes muntthee te drinken.
Munt is een kruid dat juist bij ouder worden veel voordelen biedt.

Munt gaat de geur van knoflookadem tegen  evenals een slechte adem die ontstaat door tandvleesproblemen. Kauw gewoon af en toe eens of wat blaadjes munt.

Aubergine met munt

Ingrediënten:
  • 1 aubergine
  • 1 rode puntpaprika
  • 4 aardappels
  • 1 ui
  • 2 cm gember
  • 3 el tomatenpuree
  • 6 takjes munt
  • 1 el extra vierge oijfolie
  • 1 tl kurkuma
  • 1-2 tl harissa ( Marokkaanse kruiden)
  • peper en zout

Bereidingswijze:
  • Maak de ui en de gember schoon en snijd ze heel fijn.
  • Was de aubergine en snijd hem in blokjes. Doe de aubergine blokjes in een schaal met water en zout en laat het 15 minuten staan.
  • Was ondertussen de aardappels en stoom ze gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes.
  • Was de puntpaprika en snijd ze in dunne ringen.
  • Doe de olijfolie in een pan en fruit de ui en de gemberhierin.
  • Doe de aubergine blokjes in een zeef en spoel ze goed af met koud water.
  • Voeg ze toe aan de ui en de gember en bak even een paar minuten mee.
  • Voeg de paprika toe en bak ook even een paar minuten mee.
  • Voeg de harissa kruiden en de kurkuma toe, roer goed.
  • Voeg een klein beetje water toe en laat het gerecht ca 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg, als de aubergine zacht is, de tomatenpuree toe en eventueel peper en zout.
  • Roer de koude aardappel blokjes er doorheen en voeg kort voor het opdienen de blaadjes munt toe.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More