Blog Post

Chinese kool

Ronnie de Winter • mrt. 29, 2020

in combinatie met paksoi

Over Chinese kool

Chinese kool dankt zijn naam aan het oorspronkelijke land van herkomst: China. Hij werd vooral in het noorden van China verbouwd en  gegeten.
Het is een koolsoort die licht verteerbaar is. En de knapperige bladen lenen zich goed voor salades. De groente bevat veel vocht en slinkt snel. Voeg de gesneden reepjes dan ook pas op het laatst toe aan een warm gerecht (soep of roerbakgerecht).
Chinese kool is één van de weinige koolsoorten die niet de uitgesproken koolsmaak heeft. De bladeren zijn juist wat zoetig van smaak.
Chinese kool wordt ook gefermenteerd gegeten en heet dan Kimchi.

Chinese kool werkt antiseptische en antibacteriële op ons lichaam.
De kool bevat aardig wat antioxidanten waaronder vitamine A en C en flavonoïden. De kool is rijk aan foliumzuur, ijzer en Kalium.
En ook het aantal vezels is aanzienlijk.
De kool is zeker een week houdbaar in de groentela van de koel kast.

Chinese kool is als je hem rauw eet vaak te groot om hem in één keer op te maken.  Door de kool niet aan te snijden maar de bladeren, die je nodig hebt, eraf te plukken behoudt de resterende kool meer voedingstoffen. Roerbak je de kool, begin dan met de in reepjes gesneden witte gedeelte van de bladeren en zet daarna het vuur uit.  Het groene in reepjes gesneden gedeelte roer je er dan voor behoud van voedingsstoffen rauw doorheen.

Het aantal glucosinolaten (fyto-nutriënt die kankerbestrijdend is) neemt toe als de kool eenmaal gesneden is. Het is dus aan te raden de kool als eerst te snijden en dan de andere ingrediënten van het gerecht. 
Zo haal je meer aan voedingsstoffen uit je voeding, heb je er minder van nodig , wat scheelt  in je portemonnee en wat beter is voor het milieu.

Chinese kool smaakt lekker met ei, taugé, tomaat, pompoen, ui, pinda's, geschaafde amandelen, haloumi, prei en wortel.

Als kruiden en specerijen kun je bij bij Chinese kool gember, venkelzaad, komijnzaad, asafoetida, koriander, kurkuma en een rood pepertje gebruiken.

Een klein beetje citroensap bij de kool stimuleert de aanmaak van verteringssappen en maakt de kool nog beter verteerbaar.

Chinese kool met paksoi en amandelsaus

Ingrediënten:
  • 1 ui
  • een stukjes gember van 2 cm
  • 1 grote wortel
  • een stukje prei van 8 cm
  • 1 kleine paksoi
  • 6 grote Chinese koolbladeren
  • 1 bakje taugé
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 bosje verse koriander
  • zwarte peper
Voor de saus:
  • 1 el amandelpasta
  • 1/2 el ketjap manis
  • 1 th sambal oelek
  • 1 dl water

Bereidingswijze:
  • Maak de ui en de gember schoon en snijd ze fijn.
  • Schraap de wortel en snijd hem in kleine blokjes.
  • Was de prei en snijd hem in hele dunne ringetjes.
  • Maak de paksoi en de bladeren van de Chinese kool schoon en snijd het witte gedeelte en het groene gedeelte apart in reepjes.
  • Doe de taugé in een zeef en schenk er kokend water over.
  • Verwarm de olijfolie in een pan. Voeg de ui, de gember en het venkelzaad toe en fruit een paar minuten.
  • Voeg de blokjes wortel toe en roerbak dit een paar minuten.
  • Voeg de witte reepjes paksoi en Chinese kool toe en roerbak dit een paar minuten.
  • Voeg de kurkuma en de zwarte peper toe.
  • Voeg de groene reepjes paksoi en Chinese kool en de prei ringetjes toe.
  • Roer het kort door.
  • Haal de pan van het vuur en voeg dan de taugé en de korianderblaadjes toe.

Voor de saus:
  • Doe de amandelpasta, het water de ketjap en de sambal oelek in de keukemachine en meng het goed door elkaar.
  • Wil je de saus wat dikker voeg dan wat meer amandelpasta toe. Wil je hem wat dunner voeg dan meer water toe.
  • Verwarm de saus even kort in een pannetje op het vuur.

Geef de saus apart bij de gewokte groenten.
Lekker met rijst en gele linzen.

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: