Chinese kool

Ronnie de Winter • 29 maart 2020

in combinatie met paksoi

Over Chinese kool

Chinese kool dankt zijn naam aan het oorspronkelijke land van herkomst: China. Hij werd vooral in het noorden van China verbouwd en  gegeten.
Het is een koolsoort die licht verteerbaar is. En de knapperige bladen lenen zich goed voor salades. De groente bevat veel vocht en slinkt snel. Voeg de gesneden reepjes dan ook pas op het laatst toe aan een warm gerecht (soep of roerbakgerecht).
Chinese kool is één van de weinige koolsoorten die niet de uitgesproken koolsmaak heeft. De bladeren zijn juist wat zoetig van smaak.
Chinese kool wordt ook gefermenteerd gegeten en heet dan Kimchi.

Chinese kool werkt antiseptische en antibacteriële op ons lichaam.
De kool bevat aardig wat antioxidanten waaronder vitamine A en C en flavonoïden. De kool is rijk aan foliumzuur, ijzer en Kalium.
En ook het aantal vezels is aanzienlijk.
De kool is zeker een week houdbaar in de groentela van de koel kast.

Chinese kool is als je hem rauw eet vaak te groot om hem in één keer op te maken.  Door de kool niet aan te snijden maar de bladeren, die je nodig hebt, eraf te plukken behoudt de resterende kool meer voedingstoffen. Roerbak je de kool, begin dan met de in reepjes gesneden witte gedeelte van de bladeren en zet daarna het vuur uit.  Het groene in reepjes gesneden gedeelte roer je er dan voor behoud van voedingsstoffen rauw doorheen.

Het aantal glucosinolaten (fyto-nutriënt die kankerbestrijdend is) neemt toe als de kool eenmaal gesneden is. Het is dus aan te raden de kool als eerst te snijden en dan de andere ingrediënten van het gerecht. 
Zo haal je meer aan voedingsstoffen uit je voeding, heb je er minder van nodig , wat scheelt  in je portemonnee en wat beter is voor het milieu.

Chinese kool smaakt lekker met ei, taugé, tomaat, pompoen, ui, pinda's, geschaafde amandelen, haloumi, prei en wortel.

Als kruiden en specerijen kun je bij bij Chinese kool gember, venkelzaad, komijnzaad, asafoetida, koriander, kurkuma en een rood pepertje gebruiken.

Een klein beetje citroensap bij de kool stimuleert de aanmaak van verteringssappen en maakt de kool nog beter verteerbaar.

Chinese kool met paksoi en amandelsaus

Ingrediënten:
  • 1 ui
  • een stukjes gember van 2 cm
  • 1 grote wortel
  • een stukje prei van 8 cm
  • 1 kleine paksoi
  • 6 grote Chinese koolbladeren
  • 1 bakje taugé
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 bosje verse koriander
  • zwarte peper
Voor de saus:
  • 1 el amandelpasta
  • 1/2 el ketjap manis
  • 1 th sambal oelek
  • 1 dl water

Bereidingswijze:
  • Maak de ui en de gember schoon en snijd ze fijn.
  • Schraap de wortel en snijd hem in kleine blokjes.
  • Was de prei en snijd hem in hele dunne ringetjes.
  • Maak de paksoi en de bladeren van de Chinese kool schoon en snijd het witte gedeelte en het groene gedeelte apart in reepjes.
  • Doe de taugé in een zeef en schenk er kokend water over.
  • Verwarm de olijfolie in een pan. Voeg de ui, de gember en het venkelzaad toe en fruit een paar minuten.
  • Voeg de blokjes wortel toe en roerbak dit een paar minuten.
  • Voeg de witte reepjes paksoi en Chinese kool toe en roerbak dit een paar minuten.
  • Voeg de kurkuma en de zwarte peper toe.
  • Voeg de groene reepjes paksoi en Chinese kool en de prei ringetjes toe.
  • Roer het kort door.
  • Haal de pan van het vuur en voeg dan de taugé en de korianderblaadjes toe.

Voor de saus:
  • Doe de amandelpasta, het water de ketjap en de sambal oelek in de keukemachine en meng het goed door elkaar.
  • Wil je de saus wat dikker voeg dan wat meer amandelpasta toe. Wil je hem wat dunner voeg dan meer water toe.
  • Verwarm de saus even kort in een pannetje op het vuur.

Geef de saus apart bij de gewokte groenten.
Lekker met rijst en gele linzen.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More