Bloemkoolrijst

Ronnie de Winter • 5 april 2020

met kippenlevertjes

Bloemkool rijst maak je door de bloemkool fijn te malen in een keukenmachine. De fijngemalen bloemkool hoef je dan slechts nog even kort te verwarmen om te gaar te worden. Je kan de bloemkoolrijst ook verwerken met bloem en eieren tot een pizzabodem of omelet of toevoegen aan roerbakgroenten of aan stukjes pompoen. Als je de bloemkoolrijst overgiet met koken water is ze ook lekker om te verwerken in een salade.

Bloemkool rijst met kippenlevertjes

Ingrediënten:
  • 1 bloemkool
  • 1/4 pompoen
  • 1ui
  • een stukje gember van 2 cm
  • 1 tomaat
  • 200 gram biologische kippenlevertjes
  • verse koriander
  • zout en peper
  • 1 th kurkuma
  • 1 th venkelzaad
  • beetje citroensap
  • 2 el olijfolie

Bereidingswijze:
  • Laat de kippenlevertjes op kamer temperatuur komen.
  • Maak de bloemkool schoon en snijd hem in grote stukken. Doe de stukken bloemkool in de keukenmachine en maal het heel fijn zoals rijst.
  • Maak de pompoen schoon en snijd hem in blokjes.
  • Maak de ui en gember schoon en snijd ze fijn.
  • Was de tomaat en snijd hem in stukjes.
  • Verwarm 1 el olijfolie in een grote pan. Voeg de gesnipperde ui, de gember en het venkelzaad toe.
  • Roerbak dit ca 1 minuut.
  • Voeg dan de pompoenblokjes toe en de bloemkoolrijst en roer goed.
  • Voeg het kurkuma en de zwarte peper toe.
  • Voeg een beetje citroensap en eventueel wat water toe. Doe de deksel op de pan en stoof de pompoen en bloemkoolrijst in ca 10 minutengaar.
  • Verwarm in een andere pan de andere el olijfolie.
  • Voeg de kippenlevertjes toe en bak ze op matig tot laag vuur in 10 minuten gaar. Keer ze regelmatig.
  • Voeg op het laatst de stukjes tomaat toe en wat zout.
  • Serveer de kippenlevertjes apart van de bloemkoolrijst en garneer de bloemkoolrijst met de verse koriander.

Over kippelevertjes


Kippen die buiten hebben kunnen lopen en op een natuurlijke manier hebben kunnen scharrelen naar hun voedsel, wier snavels nog intact waren en niet volgespoten werden met antibiotica, die kippen waren gezonde dieren met gezonde levers. Levers van kippen die volgens de biologisch dynamisch regels geleefd hebben zijn de beste. Die levers zijn leveranciers van  grote hoeveelheden vitamine A, D en B en de mineralen ijzer en zink. Deze vitamines zijn voor ons lichaam in deze dierlijk vorm goed en snel opneembaar en zeker in de wintermaanden wanneer we veel minder buiten zijn en de zon minder krachtig is, maken we zelf te weinig vitamine D aan om op te kunnen slaan. En als we weinig vlees eten dan is ligt ook een tekort van retinol, de kant en klare vitamine A, op de loer.  Een toevoeging in de vorm van supplementen is dan vaak noodzakelijk.



Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More