Bloemkoolrijst

Ronnie de Winter • 5 april 2020

met kippenlevertjes

Bloemkool rijst maak je door de bloemkool fijn te malen in een keukenmachine. De fijngemalen bloemkool hoef je dan slechts nog even kort te verwarmen om te gaar te worden. Je kan de bloemkoolrijst ook verwerken met bloem en eieren tot een pizzabodem of omelet of toevoegen aan roerbakgroenten of aan stukjes pompoen. Als je de bloemkoolrijst overgiet met koken water is ze ook lekker om te verwerken in een salade.

Bloemkool rijst met kippenlevertjes

Ingrediënten:
  • 1 bloemkool
  • 1/4 pompoen
  • 1ui
  • een stukje gember van 2 cm
  • 1 tomaat
  • 200 gram biologische kippenlevertjes
  • verse koriander
  • zout en peper
  • 1 th kurkuma
  • 1 th venkelzaad
  • beetje citroensap
  • 2 el olijfolie

Bereidingswijze:
  • Laat de kippenlevertjes op kamer temperatuur komen.
  • Maak de bloemkool schoon en snijd hem in grote stukken. Doe de stukken bloemkool in de keukenmachine en maal het heel fijn zoals rijst.
  • Maak de pompoen schoon en snijd hem in blokjes.
  • Maak de ui en gember schoon en snijd ze fijn.
  • Was de tomaat en snijd hem in stukjes.
  • Verwarm 1 el olijfolie in een grote pan. Voeg de gesnipperde ui, de gember en het venkelzaad toe.
  • Roerbak dit ca 1 minuut.
  • Voeg dan de pompoenblokjes toe en de bloemkoolrijst en roer goed.
  • Voeg het kurkuma en de zwarte peper toe.
  • Voeg een beetje citroensap en eventueel wat water toe. Doe de deksel op de pan en stoof de pompoen en bloemkoolrijst in ca 10 minutengaar.
  • Verwarm in een andere pan de andere el olijfolie.
  • Voeg de kippenlevertjes toe en bak ze op matig tot laag vuur in 10 minuten gaar. Keer ze regelmatig.
  • Voeg op het laatst de stukjes tomaat toe en wat zout.
  • Serveer de kippenlevertjes apart van de bloemkoolrijst en garneer de bloemkoolrijst met de verse koriander.

Over kippelevertjes


Kippen die buiten hebben kunnen lopen en op een natuurlijke manier hebben kunnen scharrelen naar hun voedsel, wier snavels nog intact waren en niet volgespoten werden met antibiotica, die kippen waren gezonde dieren met gezonde levers. Levers van kippen die volgens de biologisch dynamisch regels geleefd hebben zijn de beste. Die levers zijn leveranciers van  grote hoeveelheden vitamine A, D en B en de mineralen ijzer en zink. Deze vitamines zijn voor ons lichaam in deze dierlijk vorm goed en snel opneembaar en zeker in de wintermaanden wanneer we veel minder buiten zijn en de zon minder krachtig is, maken we zelf te weinig vitamine D aan om op te kunnen slaan. En als we weinig vlees eten dan is ligt ook een tekort van retinol, de kant en klare vitamine A, op de loer.  Een toevoeging in de vorm van supplementen is dan vaak noodzakelijk.



Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More