Worteltjes
Ronnie de Winter • 12 april 2020
veelzijdig en gezond!
Over wortels
Wortels zijn er in soorten en maten. De grootste is de winterwortel. Lekker zoet en uitermate geschikt om puree van te maken of om rauw te raspen voor een wortelsalade. Maar ook in een smoothie doet een wortel het goed. En zelfs kun je hem gebuiken als zoetmaker in een granenontbijt met yoghurt. De bosbeen is een kleinere wortel die in een bosje wordt verkocht. Ze zijn meestal in de zomer verkrijgbaar in de winkels. De waspeen zijn wortels zonder loof die gewassen zijn. Ze zijn het hele jaar door te koop. Deze wortels zijn iets minder zoet dan de winterwortel. We hebben ook regenboog wortels. Dit zijn paarse, witte, gele en oranje wortels die samen worden verkocht.
Verse wortelen zijn stevig en het loof ziet er fris uit. Een verse wortel breekt als je hem buigt. Als je wortels in de koelkast wil bewaren, haal dan het loof van de wortels. Het loof onttrekt veel vocht aan de wortels waardoor de wortels slap worden. Het loof kun je gebruiken in een salada, smoothie of je kunt er een pesto van maken. Je kan ook wat loof fijn snijden en als garnering op gekookte worteltjes of op wortelpuree gebruiken.
Rauwe wortels zijn voor de tanden zeer gezond. Door het kauwen wordt de speeksel afgifte gestimuleerd en is er een juist zuurgraad in de mond, waardoor het tandglazuur sterk blijft. Een wortel heeft maar weinig koolhydraten en geen zuren die het tandglazuur kunnen aantasten. Het kauwen op een wortel is voor de tanden daardoor heel geschikt. De tandplak wordt door het kauwen op een wortel verwijderd en cariës worden daarmee voorkomen.
Wortels bevatten niet veel suiker, al smaken ze zoet. Door het koken of stomen worden wortels wat zoeter en het bètacaroteen beter opneembaar. Een beetje olie verhoogt de opneembaarheid van bètacaroteen nog meer.
Het loof bevat eiwitten, mineralen , vitaminen en veel chlorofyl. Deze laatste stof kan giftige stoffen aan zich binden en zo deze uit ons lichaam verwijderen. Wortelloof smaakt wat bitter. Combineer het loof met een zoete smaak (zoals dus de wortel, maar ook gember, kaneel of cashewnoten). Dan wordt de smaak wat zachter en kan je van zijn goede voedingstoffen genieten.
Wortelpuree
Ingrediënten:
- twee winterwortels
- 2 el pompoenpitten of zonnebloem pitten
- 1 el kokosrasp
- zwarte peper en zout
Bereidingswijze:
- Was en schraap de winterwortels schoon en snijd ze in plakjes.
- Kook de winterwortels in weinig water (bodempje) in 10 - 15 minuten gaar.
- Pureer de wortels met het vocht tot een mooi puree.
- Voeg het kokosrasp toe en roer dit er goed door.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Garneer met de pompoen of zonnebloempitten.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.