Witlof

Ronnie de Winter • 19 april 2020

Een salade van witlof met bietjes en sinaasappel

Over witlof

Witlof, een licht bittere groente, wordt in het  donker gekweekt. Hij is familie van de andijvie en de chichorei. Witlof bevat bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal stimuleren en de lever ondersteunen bij de ontgifting. Dit is zeer gunstig voor de spijsvertering.
Witlof is rijk aan inuline, een vezel die als probiotica werkt. Goed voedsel dus voor je goede darmbacteriën. Witlof vermindert ook parasieten in het spijsverteringskanaal. Het stronkje bevat de meeste bitterstoffen en is dan ook heel gezond. Vaak snijden we dit weg en daarmee het beste van de witlof. Vind je dit te bitter combineer witlof dan met iets zoets. In combinatie met ui, appel en tijm als stoofschotel met eventueel wat stukjes kaas wordt de bittere smaak geneutraliseerd. Aan een witlof salade kun je sinaasappel, grapefruit, blauwe bessen of gedroogde vijgen toevoegen om de smaak te verzachten.

Verse witlof is wit en stevig. Je kunt hem in de groentela van de koelkast een dag of 7 bewaren.  Wat citroensap toevoegen aan een witlofgerecht zorgt ervoor dat de witlof mooi wit blijft.

Witlof bevat vitamine C, B1, B2 en foliumzuur en de mineralen kalium, calcium en ijzer. Ze is caloriearm en bevat vrij veel vezels.

Witlofsalade met bietjes en sinaasappel

Ingrediënten:
  • 4 struikjes witlof
  • 1 sinaasappel
  • 1 bietje gekookt
  • amandelschaafsel
  • paar takje bieslook
  • 1 el olijfolie
  • wat citroensap
  • 1/2 tl mosterd
  • peper en zout

Bereidingswijze:
  • Maak de witlof schoon en snijd de stronkjes in dunne plakjes.
  • Doe ze in een schaal en besprenkel ze met wat citroensap.
  • Maak de sinaasappel schoon en snijd de partjes in stukjes in stukjes.
  • Snijd het bietje in hele kleine blokjes.
  • Snipper de bieslook.
  • Voeg de sinaasappel, het bietje en de bieslook bij de witlof en roer goed door.
  • Maak een dressing van wat citroensap, mosterd, peper, zout en olijfolie en schenk die over de andere ingrediënten.
  • Roer goed door.
  • Strooi wat amandelschaafsel over de salade.

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More