Tomaten
Ronnie de Winter • 26 april 2020
Meer dan lekker!
Over tomaten
De eerste tomatenplanten werden door Columbus uit Amerika naar Europa gebracht. Deze eenjarig planten kunnen in Nederland vrucht dragen op beschutte plekjes of onder glas.
Zongerijpte biologisch geteelde tomaten zijn zeer aromatisch en bevatten veel mineralen, vitaminen , fruitzuren en etherische oliën.
De tomaat is een caloriearme vrucht en heeft een stimulerende werking . Hij beschermt tegen infecties en tegen kanker (lycopeen) en bevordert de stoelgang (vezels). Er bestaan vele tomatensoorten maar de pomodori en de pruimtomaatjes zijn het zoetst.
De tomaat behoort tot de nachtschade familie. De groene steelaanzet bevat het giftige solanine. Dit kan je dan ook het beste wegsnijden.
Het lycopeen in de tomaat wordt verhoogt bij verhitting en in combinatie met vet beter opgenomen in ons lichaam. Vooral tomatenpuree bevat veel lycopeen. Lycopeen is een antioxidant die vrije radicalen, die door uv straling ontstaan, vernietigt.
Gecombineerd met de andere antioxidanten in de tomaat werkt deze stof kankerremmend.
Tomaten zijn rijk aan chromium wat je nodig hebt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
De zuren in tomaat versnellen de stofwisseling en zorgen voor een goede afvoer van afvalstoffen. Ze helpen vetten oplossen en af te voeren.
Verse tomaten zijn stevig en hebben een helderrode kleur en je bewaart ze het beste op kamertemperatuur.
Tomaten-vissoep
Ingrediënten:
- 200 gr kabeljauw
- 10 kerstomaatjes
- 1/2 prei, groene gedeelte
- 1/2 courgette
- 4 stengels bleekselderij
- 1 groente bouillonblokje
- 3 el tomatenpuree
- 1 el olijfolie
- 1 el dragon
- zwarte peper
- zwarte olijven
- 750 - 1000 ml water
Bereidingswijze:
- Laat de kabeljauw op kamer temperatuur komen.
- Was de kerstomaatjes, de courgette en de bleekselderij en snijd ze in stukjes.
- Was de prei en snijd ze in dunnen ringen.
- Verwarm de olijfolie in de pan.
- Voeg de stukjes bleekselderij en courgette toe en roerbak ze 1 minuut.
- Voeg de kabeljauw, de tomaatjes, de prei, het bouillonblokje en het water toe.
- Breng het aan de kook. Zet dan het vuur 1 minuut uit, zodat de soep net van de kook af is. En zet dan het vuur weer aan op de laagste stand.
- Je houdt de soep 5 - 10 minuten tegen de kook aan.
- Voeg de dragon en de tomatenpuree toe.
- Roer de soep door en check of de kabeljauw gaar is.
- Breng op smaak met zwarte peper.
- Geef de zwarte olijven er apart bij of doe ze op het laatst door de soep.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.