Haver
Een hoogwaardig graan
De mens voedt zich al eeuwen lang met graan. Dat is niet zo verwonderlijk want de graankorrel bevat eiwitten, vet, koolhydraten vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Graan geeft veel energie en brengt het lichaam in balans en het is gemakkelijk te combineren met andere voedingsmiddelen.
Haver valt onder de hoogwaardige granen.
Het beste van haver verkrijg je door volle graan korrels te koken. Haver heeft een vrij korte kooktijd en is een gemakkelijk glutenvrij graan.
Haverschotel
vegetarische variant
- 120 gram haver
- 1 winterwortel
- 1 punt paprika
- 4 zongebrande tomaatjes
- 1 zoete bataat
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/2 tl harissa
- 1 sinaasappel
- beetje kokosolie
- citroensap
- peper en zout
- zachte geitenkaas
- Was de haverkorrels in water.
- Week de korrels 4 uur in 250 ml water.
- Kook de haver in het weekwater in ca 30 minuten gaar.
- Rasp de winterwortel en snijd hem in kleine blokjes.
- Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
- Schil de bataat en snijd hem in kleine blokjes.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Snijd de zongebrande tomaatjes in hele kleine snippertjes.
- Maak de sinaasappel schoon, bewaar de helft voor in een groene salade en snijd de andere helft in stukjes.
- Verwarm de kokosolie in een pan.
- Fruit hierin de ui en de knoflook.
- Voeg de stukjes wortel, bataat, zongebrande tomaatjes, paprika en sinaasappel toe. Roer goed door.
- Voeg de kruiden en een beetje citroensap toe en een klei beetje water.
- Breng het aan de kook en laat het tien minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg de gare haverkorrels toe en breng op smaak met peper en zout.
- Geef er een zachte geiten kaas bij en een groene salade van postelein, hennepzaad, sinaasappel, citroenrasp en sap en kokosrasp.
Over haver
Haver is een eenjarige grassoort en is in de loop der jaren veredeld tot de haver die we nu kennen. Haver is rustgevend; het kalmeert en ontspant het lichaam. We kennen haver voornamelijk als havermout en gebruiken dat voor het maken van havermoutpap of muesli.
De volle korrel leent zich ook heel goed om te koken en is te combineren met allerlei groenten. De volle korrel is een stuk gezonder dan wanneer hij bewerkt is tot havermout of havermeel maar is wel iets zwaarder te verteren. Door de volle korrels ongeveer 4 uur in water te weken kun je de vertering verbeteren en de kooktijd verkorten.
Haver korrels zijn door hun voedzaamheid zeer bevredigend voor het lichaam. Je krijgt niet snel weer trek of honger na het eten van gekookte haver. Het gekookte graan blijft lang in het lichaam en het duurt zo'n 2 tot 4 uur voordat de korrel verteert is.
De volle korrel bevat veel vezels. Deze vezels verbinden zich met de koolhydraten waardoor de suikers langzaam aan het bloed worden afgegeven en de bloedsuikerspiegel in balans blijft. Ook binden de vezels zich met water waardoor ze in volume toenemen en je je sneller bevredigd voelt.
Haver is goed voor de darmperistaltiek en een zachte stoelgang en verwijderen giftige stoffen uit het lichaam.
Haver is rijk aan vitamine B1 en calcium. Verder bevat het vitamine B2, B3,B6 E,K, choline, biotine en foliumzuur ( B11) en de mineralen magnesium, ijzer, fosfor,silicium, kalium, koper, kobalt, mangaan, zink, jodium, chloor, en broom.
Aan fytonutriënten bevat haver alkaloïden, fytosterolen, polyfenolen zoals foffiezuur en ferulinezuur. het bevat ook meervoudige onverzadigde vetzuren zoa.s linolzuur, slijmstoffen en lecithine.
Belangrijke voedingstoffen in haver
Gerelateerde posts:









