spelt
met groenten
Spelt is een tarwe ras waarvan de gluten minder agressief zijn voor het darmslijmvlies dan de gangbare tarwe rassen. De gekookte korrels zijn zeer voedzaam en in combinatie met groenten heb je al snel een volwaardige maaltijd. Om de voedingstoffen goed op te kunnen nemen is het belangrijk de graankorrels eerst een nacht te weken in water en vervolgens ca 1 uur op een zacht vuurtje te koken.
Je kunt ze daarna af laten koelen en in de koelkast bewaren tot gebruik. Ze zijn zeker twee dagen houdbaar.
Speltgroentenschotel
- 125 gram spelt
- 1 ui
- 3 stengels bleekselderij
- 1 biet
- 1 grote wortel
- 1 kleine prei
- 1 wortelpeterselie of een kleine pastinaak
- 50 gram cashewnoten
- klein beetje kokosolie
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl has al hanout
- peper en zout
- Week de spelt een nacht in 0,25 liter water.
- Voeg nog eens 0,25 liter water toe en kook de spelt in ca 1 uur gaar.
- Pel de ui en snipper hem.
- Was de bleekselderij en snijd het in dunnen plakjes.
- Schil de biet, de peterselie wortel of pastinaak en snijd ze in blokjes,
- Rasp de wortel en snijd hem in blokjes.
- Was de prei en snijd hem in ringetjes.
- Verwarm de kokosolie in een pan en fruit hierin de ui.
- Voeg alle groenten op de prei na toe en een klein beetje water.
- Breng het aan de kook en laat het tien minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg dan de prei, de cashewnoten, de gare spelt en de kruiden toe.
- Roer goed door en laat het nog een paar minuutjes stoven.
- Breng op smaak met peper en zout.
Over spelt
Spelt bevat complexe koolhydraten en is hiermee een goede energieleverancier. Doordat complexe koolhydraten langzaam door het lichaam worden verteerd, wordt het lichaam gelijkmatig van energie voorzien en is de kans dat de koolhydraten als vet opgeslagen worden kleiner.
De eiwitten in spelt zorgen voor de opbouw van nieuwe cellen en de essentiële vetzuren beschermen de zenuwen waardoor stress, depressie en emotionele vermoeidheid worden tegengegaan.
Spelt bevat veel B vitaminen, met name vitamine B1, B3, B6 en B11. Ook de mineralen mangaan, fosfor, magnesium, koper, ijzer, zink, seleen en kalium zijn in spelt goed vertegenwoordigd. Spelt bevat veel vezels en hiermee worden cholesterolafzettingen in het lichaam tegen gegaan wat de kans op het krijgen van een hartinfarct of beroerte verkleint. Daarnaast zorgen de vezels voor minder aanmaak van galzuur waarmee het vormen van galstenen tegengegaan wordt en ze zorgen ervoor dat het voedsel zich sneller door de spijsverteringsorganen verplaatst. Voordeel hiervan is dat ook afvalstoffen sneller uit het lichaam verwijderd worden. De vezels hebben ook een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel.
De vele lignanen in spelt zijn antibacterieel en antiviraal.
Spelt bevat fytinezuur. Fytinezuur beschermt de plant tegen vraat, parasieten en bacteriën, maar is licht giftig en niet goed verteerbaar. Fytinezuur bindt in ons lichaam mineralen, waardoor deze niet meer door het lichaam opgenomen kunnen worden en met de ontlasting uit het lichaam verwijderd worden. Een beetje fytinezuur is goed voor ons lichaam. Het zorgt ervoor dat toxische stoffen gebonden worden en zo ons lichaam verlaten en het werkt ook als antioxidant. We eten helaas vaak veel te veel fytinezuur want behalve in graan komt fytinezuur ook voor in chocolade, koffie , noten en zaden. Haver en rogge zijn vrij van fytinezuur. En spelt bevat minder fytinezuur dan tarwe.
Door graan te weken of te laten ontkiemen verminderen we de hoeveelheid fytinezuur. Hoe minder fytinezuur een graan bevat hoe beter het is voor de opnamen van mineralen.
Spelt bevat gluten. Deze gluten zijn anders van samenstelling dan de gluten in tarwe. Ze zijn ook beter in water oplosbaar. Sommige mensen met een overgevoeligheid voor gluten kunnen wel de gluten van spelt verdragen.
Spelt is door zijn goede oplosbaarheid in water goed te verteren.
Belangrijke voedingstoffen in spelt
Gerelateerde posts:









