Knoflookbieslook

Ronnie de Winter • 27 maart 2022

een gezond keukenkruid!

Knoflookbieslook is een echte smaakmaker en gaat goed samen mer de zoete smaak van pastinaak en bietjes. Naast de smaak heeft dit kruid ook nog eens goede eigenschappen voor onze gezondheid. Het is gemakkelijk in eigen tuin te kweken zodat je het altijd vers bij de hand hebt. Snijd het kruid kort af en het zal zijn best voor je doen om in een paar dagen al weer aan te groeien zodat je over een paar weken opnieuw kunt oogsten.

Bietjes, pastinaak en knoflookbieslook

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 3 rode bietjes
  • 1 pastinaak
  • bosje knoflookbieslook
  • 1 rode ui
  • beetje kokosolie
  • 1/2 tl kardamon
  • zwarte peper er zout

Bereidingswijze:
  • Schil de bietjes en snijd ze in blokjes.
  • Schil de pastinaak en snijd hem in blokjes.
  • Pel de ui en snijd hem in ringen.
  • Was de knoflookbieslook en snijd hem fijn.
  • Doe de stukjes biet en pastinaak in een pan en voeg en een heel klein beetje water aan toe.
  • Breng het aan de kook en laat de stukjes in ca 10 minuten gaar worden.
  • Voeg de kardamon, wat zwarte peper en zout en de knoflookbieslook toe en toer het goed door elkaar.
  • Bak in de kokosolie de uiringen en verdeel die over de bietjes schotel.

Lekker met gebakken champignons, kippelevertjes en een groene salade.

Over knoflookbieslook


Knoflookbieslook is de Chinese variant van bieslook en behoort tot de lookachtigen, zoals, prei, ui en knoflook. Deze bieslook smaakt naar knofllook en heeft ook de ontstekingsremmende eigenschappen van knoflook. Doordat knoflookbieslook goed rauw gegeten kan worden blijven deze stoffen dan ook optimaal behouden. Het kan ook de gevolgen van reumatische klachten wat verlichten. Verder werkt het weerstandsverhogend en ontsmettend.

Knoflookbieslook bevat fytonutriënten met zwavel. Deze remmen de groei van kankercellen en laat kankercellen vroegtijdig afsterven. De quercitine in bieslook is een krachtige antioxidant die de negatieve werking van de vrije radicalen tegengaat.

De Chinese variant van bieslook heeft een intensief knoflookaroma. Het wordt ook wel knoflookbieslook genoemd. Knoflook bezit rauw zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Deze verdwijnen zodra de knoflook verhit wordt. Knoflookbieslook kan, omdat je deze rauw eet, daardoor een goede plaatsvervanger zijn.


Knoflookbieslook is rijk aan vitamine A, B1, B2, C en het mineraal calcium. Het kruid heeft een hoog verzadigingswaarde, zodat het de eetlust afremt, en het heeft een basische uitwerking op ons lichaam. Gebruik knoflookbieslook zo vers mogelijk. Zo komt de geur en de smaak het best tot zijn recht.

Belangrijke voedingstoffen in knoflookbieslook

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More