Andijvie en postelein
Groente die beiden oxaalzuur rijk zijn
Andijvie is een groente die net zoals bietjes, spinazie en postelein veel oxaalzuur bevat.
Op dit moment zijn deze groenten volop te koop en niet duur, maar door de hoeveelheid oxaalzuur niet geschikt om elke dag te eten. Om het oxaalzuur te neutraliseren wordt er als eiwitbron bij de roergebakken andijvie en deze lekkere posteleinsalade met sesamzaad een zachte geitenkaas geserveerd. Geitenkaas bevat veel calcium zodat het oxaalzuur gebonden wordt en het lichaam verlaat zonder onze eigen mineralen voorraad aan te spreken. Hoewel sesamzaad en andere noten in mindere mate oxaalzuur bevatten zijn ze ook mineralenrijk en kunnen zij het oxaalzuur binden. De zoete bataat en aardappels verzachten de bittere smaak van andijvie wat en maken de maaltijd compleet.
Andijvie roergebakken en een posteleinsalade
- 1 kleine krop andijvie
- 1 puntpaprika
- 1 kleine prei
- 1 teentje knoflook
- klein beetje extra vierge olijfolie
- Was de andijvie, sla ze goed droog en snijd ze in dunne reepjes.
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes.
- Was de prei en snijd ze in ringetjes.
- Pel de knoflook en snijd ze heel fijn.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in de pan en voeg de knoflook en paprika toe.
- Roerbak de kort op middelmatig vuur.
- Voeg dan de prei toe en roerbak deze nog een minuutje mee.
- Voeg de helft van de andijvie toe en laat deze wat slinken.
- Zet dan het vuur uit en roer de rest van de andijvie erdoor.
- Dien direct op.
Ingrediënten:
- 100 gram postelein
- 2 el sesamzaad
- 1 el kokosrasp
- 6 walnoten
- citroenrasp
- citroensap
- Was de postelein en sla ze goed droog.
- Rooster op een laag vuurtje de walnoten en het sesamzaad 5 minuten.
- Hak de walnoten grof.
- Doe de postelein in een schaal.
- Roer er het citroenrasp en het citroensap doorheen.
- Strooi er het sesamzaad, de gehakte walnoten en het kokosrasp over.
Over andijvie
Andijvie is een bittere groente en behoort tot de cichoreifamilie. Het is een groente die een positieve invloed heeft op het zenuwstelsel en het immuunsysteem. De bitterstoffen in andijvie ondersteunen de lever het lichaam te ontgiften en ze zuiveren het bloed. Andijvie is vochtafdrijvend en de vele vezels zorgen voor een betere darmfunctie waardoor voedingstoffen beter worden opgenomen en afvalstoffen beter worden afgevoerd.
Verse andijvie heeft de voorkeur want zoals elke bladgroente, bevat het dan de meeste voedingstoffen. Andijvie bevat veel van het in vet oplosbare vitamine K en in verhouding veel van het mineraal mangaan. Mangaan speelt een rol bij de regulering van de bloedsuikerspiegel en bij de aanmaak van botten en kraakbeen. Vitamine K speelt ook een rol bij de bot aanmaak en het onderhoud hiervan omdat het calcium opslaat en vasthoudt. Andijvie is voor gezonde botten o.a. dus een belangrijke groente.
De donkergroene bladeren bevatten het meeste bladgroen en daarmee het meeste chlorofyl. Een stof die zware metalen aan zich bindt en ze op deze manier afvoert.
De bittere smaak van andijvie wordt verzacht als je deze groenten combineert met een zoetere groente zoals de rode puntpaprika, pompoen, zoete aardappel, worteltjes, ui of pastinaak.
Belangrijke voedingstoffen in andijvie
Gerelateerde posts:









