Chinese kool met paprika

Ronnie de Winter • 10 april 2022

Snel klaar en vol fytonutriënten!

Wanneer er een koolsoort op het menu staat, is het zinvol de kool als eerste van alle andere ingrediënten te snijden. Alle kruisbloemigen bevatten namelijk tal van zwavelverbindingen, de glucosinolaten. Deze in combinatie met de antioxidanten, die de kolen rijk zijn, verminderen het risico op kanker en remmen ontstekingen. Het aantal glucosinolaten neemt door snijden toe en neemt af door verhitting.

Daarom snijden we kolen als eerste en verhitten we ze zo kort mogelijk om zoveel mogelijk glucosinolaten voor onze gezondheid te behouden.

Chinese kool met paprika

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 Chinese kool
  • 2 gele wortels
  • halve ui
  • rode puntpaprika
  • stukjes gember
  • schijfje citroen
  • 1/2 tl venkelzaadjes
  • 1/2 tl komijnzaadjes
  • 1/2 tl zwart mosterdzaad
  • kleine beetje extra vierge kokosolie
Bereidingswijze:
  • Was indien nodig de bladeren van de Chinese kool en snijd de bladeren in dunne reepjes.
  • Schrap de wortels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snipper ze.
  • Maak de puntpaprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Schil de gember en snijd ze heel fijn.
  • Verwarm de kokosolie in de pan en laat de venkelzaadjes, het komijnzaad en het zwart mosterdzaad even roosteren tot ze geur gaan afgeven.
  • Voeg dan de gesnipperde ui en de kleingesneden gember toe en bak de ui tot ze glazig ziet.
  • Zet het vuur laag. Voeg de wortel- en paprika stukjes, het schijfje citroen en een klein beetje water toe en laat het geheel 5 minuten sudderen.
  • Voeg dan de Chinese kool toe, roer nog even door en dien de groente op.
  • Lekker met rijst, tahinsaus en een gekookt eitje.

Tahin saus

Roer een paar el tahin ( je kunt ook pindakaas gebruiken voor een pindasaus) , een tl sambal, een scheutje ketjap manis en wat gekookt water of groente vocht door elkaar.
Dit vorm de basis. Je kunt dit aanvullen met wat citroenrasp, citroensap ( voor een betere vertering van de vetten) , wat gemalen koriander en gemalen komijn. Ook kokosrasp is er lekker door of wat geroosterde sesamzaadjes.

    Over Chinese kool


    Chinese kool is een makkelijke en licht verteerbare koolsoort. Het heeft niet een uitgesproken koolsmaak en is goed te combineren met allerlei granen. Toch is rijst bij uitstek geschikt om met Chinese kool te combineren.  Rode peper of rode paprika peppen de kool qua smaak en kleur wat op en voegen ook nog eens extra voedingsstoffen toe. Voeg eerst alle andere onderdelen van het gerecht toe en bewaar de Chinese kool voor het laatst. Het is met een paar minuten klaar en is het lekkerst als je hem direct opdient.

    Chinese kool bevat veel water, wat vrij komt bij verwarmen. Past het vocht niet zo goed bij het gerecht dat je met de Chinese kool maakt, giet het vocht dan af en bewaar en gebruik het voor b.v. de tahinsaus. Zo maak je optimaal gebruik van de voedingstoffen en hetgeen de kool ons te bieden heeft.

    Belangrijke voedingstoffen in Chinese kool

    • Vitamine B2

      - speelt een rol bij de eiwitvertering

      - voorkomt spierkramp

      - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

      - voorkomt migraine

      - verbetert de huid

      - repareert spierweefsel

    • Vitamine B6

      - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

      - geeft energie

      - helpt de lever bij de ontgifting

      - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

    • Foliumzuur (B11)

      - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

      - verbetert de werking van de hersenen

      - ondersteunt de functie van de lever

      - is stemmings verbeterend

      - ondersteund het ontgiftingsproces 

    • Vitamine C

      - ondersteunt het immuunsysteem

      - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

      - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

      - biedt bescherming tegen kanker

      - het beschermt ons tegen infecties en virussen

      - verbetert onze stessbestendigheid

      - verhoogt onze vitaliteit



    • Vitamine E

      - belangrijke antioxidant

      - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

      - ondersteunt het immuunsysteem

      - is belangrijk voor de cholesterol balans

      - zorgt voor een juist weefselherstel

      - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

      - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

      - helpt tegen hart - en vaatziekten

    • Vitamine K

      - zorgt voor den goede bloedstolling

      - ondersteunt de leverfunctie

      - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

      - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

    • Calcium

      - nodig voor de botopbouw

      - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

      - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

      - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


    • IJzer

      - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

      - ondersteunt de celfunctie

      - vermindert vermoeidheid

      - zorgt voor aanmaak van maagzuur

      - is een onderdeel van de spieren

    • Kalium

      - reguleert de bloeddruk

      - goed voor een normaal hartritme

      - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

      - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

      - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

      - regeleert de zuur- base balans

      - helpt bij de energieproductie


    • Magnesium

      - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

      - gaat vermoeidheid tegen

      - vermindert spierkrampen

      - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

      - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

      - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

      - voorkomt galstenen


    • Mangaan

      - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

      - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

      - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

    • fytonutriënten

      - ontstekingsremmend

      - kankerremmend

      - gaan ziektes en veroudering tegen

      - maken vrije radicalen onschadelijk

      - cholesterol verlagend



    • Bètacaroteen

      - geeft de vrucht/groente kleur

      - onstekingsremmend

      - kankerwerend

      - beschermt tegen hart- en vaatziekten

      - werkt afweer verhogend

      - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



    • Vezels

      - zijn belangrijk voor onze darmflora

      - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

      - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

      - verhogen de spijsverteringssnelheid

      - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

      - helpen ontgiften

      - vergroten onze weerstand

      - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

      - verlagen het cholesterolniveau.

      - werken als probiotica

    Gerelateerde posts:

    Groene aspergesoep met geitenkaas
    door Ronnie de Winter 27 juli 2025
    Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
    wilgen aquarel
    door Ronnie de Winter 20 juli 2025
    Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
    Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
    door Ronnie de Winter 13 juli 2025
    Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
    Een aquarel van een molen
    door Ronnie de Winter 6 juli 2025
    Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
    Paksoi stamppot
    door Ronnie de Winter 29 juni 2025
    Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
    Groentepasta met paddenstoelen
    door Ronnie de Winter 22 juni 2025
    Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
    mus in aquarel
    door Ronnie de Winter 15 juni 2025
    Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
    snijbonen
    door Ronnie de Winter 8 juni 2025
    Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
    Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
    door Ronnie de Winter 1 juni 2025
    Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
    Penseel en Pollepel
    door Ronnie de Winter 25 mei 2025
    Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
    Show More