Chinese kool met paprika

Ronnie de Winter • 10 april 2022

Snel klaar en vol fytonutriënten!

Wanneer er een koolsoort op het menu staat, is het zinvol de kool als eerste van alle andere ingrediënten te snijden. Alle kruisbloemigen bevatten namelijk tal van zwavelverbindingen, de glucosinolaten. Deze in combinatie met de antioxidanten, die de kolen rijk zijn, verminderen het risico op kanker en remmen ontstekingen. Het aantal glucosinolaten neemt door snijden toe en neemt af door verhitting.

Daarom snijden we kolen als eerste en verhitten we ze zo kort mogelijk om zoveel mogelijk glucosinolaten voor onze gezondheid te behouden.

Chinese kool met paprika

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 Chinese kool
  • 2 gele wortels
  • halve ui
  • rode puntpaprika
  • stukjes gember
  • schijfje citroen
  • 1/2 tl venkelzaadjes
  • 1/2 tl komijnzaadjes
  • 1/2 tl zwart mosterdzaad
  • kleine beetje extra vierge kokosolie
Bereidingswijze:
  • Was indien nodig de bladeren van de Chinese kool en snijd de bladeren in dunne reepjes.
  • Schrap de wortels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snipper ze.
  • Maak de puntpaprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Schil de gember en snijd ze heel fijn.
  • Verwarm de kokosolie in de pan en laat de venkelzaadjes, het komijnzaad en het zwart mosterdzaad even roosteren tot ze geur gaan afgeven.
  • Voeg dan de gesnipperde ui en de kleingesneden gember toe en bak de ui tot ze glazig ziet.
  • Zet het vuur laag. Voeg de wortel- en paprika stukjes, het schijfje citroen en een klein beetje water toe en laat het geheel 5 minuten sudderen.
  • Voeg dan de Chinese kool toe, roer nog even door en dien de groente op.
  • Lekker met rijst, tahinsaus en een gekookt eitje.

Tahin saus

Roer een paar el tahin ( je kunt ook pindakaas gebruiken voor een pindasaus) , een tl sambal, een scheutje ketjap manis en wat gekookt water of groente vocht door elkaar.
Dit vorm de basis. Je kunt dit aanvullen met wat citroenrasp, citroensap ( voor een betere vertering van de vetten) , wat gemalen koriander en gemalen komijn. Ook kokosrasp is er lekker door of wat geroosterde sesamzaadjes.

    Over Chinese kool


    Chinese kool is een makkelijke en licht verteerbare koolsoort. Het heeft niet een uitgesproken koolsmaak en is goed te combineren met allerlei granen. Toch is rijst bij uitstek geschikt om met Chinese kool te combineren.  Rode peper of rode paprika peppen de kool qua smaak en kleur wat op en voegen ook nog eens extra voedingsstoffen toe. Voeg eerst alle andere onderdelen van het gerecht toe en bewaar de Chinese kool voor het laatst. Het is met een paar minuten klaar en is het lekkerst als je hem direct opdient.

    Chinese kool bevat veel water, wat vrij komt bij verwarmen. Past het vocht niet zo goed bij het gerecht dat je met de Chinese kool maakt, giet het vocht dan af en bewaar en gebruik het voor b.v. de tahinsaus. Zo maak je optimaal gebruik van de voedingstoffen en hetgeen de kool ons te bieden heeft.

    Belangrijke voedingstoffen in Chinese kool

    • Vitamine B2

      - speelt een rol bij de eiwitvertering

      - voorkomt spierkramp

      - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

      - voorkomt migraine

      - verbetert de huid

      - repareert spierweefsel

    • Vitamine B6

      - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

      - geeft energie

      - helpt de lever bij de ontgifting

      - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

    • Foliumzuur (B11)

      - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

      - verbetert de werking van de hersenen

      - ondersteunt de functie van de lever

      - is stemmings verbeterend

      - ondersteund het ontgiftingsproces 

    • Vitamine C

      - ondersteunt het immuunsysteem

      - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

      - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

      - biedt bescherming tegen kanker

      - het beschermt ons tegen infecties en virussen

      - verbetert onze stessbestendigheid

      - verhoogt onze vitaliteit



    • Vitamine E

      - belangrijke antioxidant

      - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

      - ondersteunt het immuunsysteem

      - is belangrijk voor de cholesterol balans

      - zorgt voor een juist weefselherstel

      - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

      - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

      - helpt tegen hart - en vaatziekten

    • Vitamine K

      - zorgt voor den goede bloedstolling

      - ondersteunt de leverfunctie

      - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

      - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

    • Calcium

      - nodig voor de botopbouw

      - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

      - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

      - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


    • IJzer

      - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

      - ondersteunt de celfunctie

      - vermindert vermoeidheid

      - zorgt voor aanmaak van maagzuur

      - is een onderdeel van de spieren

    • Kalium

      - reguleert de bloeddruk

      - goed voor een normaal hartritme

      - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

      - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

      - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

      - regeleert de zuur- base balans

      - helpt bij de energieproductie


    • Magnesium

      - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

      - gaat vermoeidheid tegen

      - vermindert spierkrampen

      - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

      - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

      - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

      - voorkomt galstenen


    • Mangaan

      - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

      - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

      - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

    • fytonutriënten

      - ontstekingsremmend

      - kankerremmend

      - gaan ziektes en veroudering tegen

      - maken vrije radicalen onschadelijk

      - cholesterol verlagend



    • Bètacaroteen

      - geeft de vrucht/groente kleur

      - onstekingsremmend

      - kankerwerend

      - beschermt tegen hart- en vaatziekten

      - werkt afweer verhogend

      - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



    • Vezels

      - zijn belangrijk voor onze darmflora

      - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

      - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

      - verhogen de spijsverteringssnelheid

      - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

      - helpen ontgiften

      - vergroten onze weerstand

      - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

      - verlagen het cholesterolniveau.

      - werken als probiotica

    Gerelateerde posts:

    Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
    door Ronnie de Winter 2 november 2025
    Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
    bloemkoolsaus met boekweitspirali
    door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
    Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
    bomen in landschap semi abstract
    door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
    Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
    Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
    door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
    In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
    Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
    door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
    Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
    B
    door Ronnie de Winter 28 september 2025
    In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
    aquarel van een open deur
    door Ronnie de Winter 21 september 2025
    Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
    Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
    door Ronnie de Winter 14 september 2025
    In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
    Een aquarel van rozenknoppen
    door Ronnie de Winter 7 september 2025
    Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
    tuinboontjes salade
    door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
    De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
    Show More