Chinese kool met paprika
Snel klaar en vol fytonutriënten!
Wanneer er een koolsoort op het menu staat, is het zinvol de kool als eerste van alle andere ingrediënten te snijden. Alle kruisbloemigen bevatten namelijk tal van zwavelverbindingen, de glucosinolaten. Deze in combinatie met de antioxidanten, die de kolen rijk zijn, verminderen het risico op kanker en remmen ontstekingen. Het aantal glucosinolaten neemt door snijden toe en neemt af door verhitting.
Daarom snijden we kolen als eerste en verhitten we ze zo kort mogelijk om zoveel mogelijk glucosinolaten voor onze gezondheid te behouden.
Chinese kool met paprika
- 1/2 Chinese kool
- 2 gele wortels
- halve ui
- rode puntpaprika
- stukjes gember
- schijfje citroen
- 1/2 tl venkelzaadjes
- 1/2 tl komijnzaadjes
- 1/2 tl zwart mosterdzaad
- kleine beetje extra vierge kokosolie
- Was indien nodig de bladeren van de Chinese kool en snijd de bladeren in dunne reepjes.
- Schrap de wortels en snijd ze in kleine blokjes.
- Pel de ui en snipper ze.
- Maak de puntpaprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
- Schil de gember en snijd ze heel fijn.
- Verwarm de kokosolie in de pan en laat de venkelzaadjes, het komijnzaad en het zwart mosterdzaad even roosteren tot ze geur gaan afgeven.
- Voeg dan de gesnipperde ui en de kleingesneden gember toe en bak de ui tot ze glazig ziet.
- Zet het vuur laag. Voeg de wortel- en paprika stukjes, het schijfje citroen en een klein beetje water toe en laat het geheel 5 minuten sudderen.
- Voeg dan de Chinese kool toe, roer nog even door en dien de groente op.
- Lekker met rijst, tahinsaus en een gekookt eitje.
Over Chinese kool
Chinese kool is een makkelijke en licht verteerbare koolsoort. Het heeft niet een uitgesproken koolsmaak en is goed te combineren met allerlei granen. Toch is rijst bij uitstek geschikt om met Chinese kool te combineren. Rode peper of rode paprika peppen de kool qua smaak en kleur wat op en voegen ook nog eens extra voedingsstoffen toe. Voeg eerst alle andere onderdelen van het gerecht toe en bewaar de Chinese kool voor het laatst. Het is met een paar minuten klaar en is het lekkerst als je hem direct opdient.
Chinese kool bevat veel water, wat vrij komt bij verwarmen. Past het vocht niet zo goed bij het gerecht dat je met de Chinese kool maakt, giet het vocht dan af en bewaar en gebruik het voor b.v. de tahinsaus. Zo maak je optimaal gebruik van de voedingstoffen en hetgeen de kool ons te bieden heeft.
Belangrijke voedingstoffen in Chinese kool
Gerelateerde posts:









