Saffraan

Ronnie de Winter • 17 april 2022

Meer dan alleen kleur en smaak!

Saffraan wordt gebruikt om een gerecht kleur en smaak te geven. Hij kan in heel veel gerechten worden gebruikt, zowel hartig of zoet, maar het is ook een geneesmiddel, al wordt het niet als zodanig gebruikt.  Saffraan is duur doordat het zoveel kost om het te oogsten. Gelukkig heb je er maal heel weinig van nodig in een gerecht. Je kunt het ook gebruiken in een thee mengsel. Saffraan week je in een weinig water alvorens zowel het water als de saffraan draadjes toe te voegen aan een gerecht.

Granen ontbijt

(1 pers)

Ingrediënten:
  • 5 el havervlokken
  • 1 el kasha
  • 1/2 el goybessen
  • 1 el kokosvlokken
  • paar draadjes saffraan
  • mespuntje kardamon
  • mespuntje kruidnagelpoeder
  • 1/2 ceylon kaneel
  • 1 tl psyllium
  • 1 tl kuzu
  • 1 el amandelen
  • 1 el pompoenpitten

Bereidingswijze:
  • Doe de havervlokken, de kasha, de goybessen, de kokosvlokken, de saffraan, de kardamon, het kruidnagelpoeder en de kaneel in een pan. Doe er 200 - 250 ml water bij  en laat het een uurtje weken.
  • Doe de kuzu en de psyllium in een kopje en doe er koud water bij. Roer het even goed door, zodat de kuzu oplost.
  • Zet de pan met de geweekte granen en kruiden op het vuur en breng het mengsel aan de kook.
  • Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. En roer dan als laatste het kusu/psylliummengsel er door.
  • Rooster de amandelen en de pompoenpitten 5 minuten op een heel zacht vuurtje.
  • Doe de pap op een bord. Strooi er de geroosterde noten over en indien gewenst nog een beetje lijnzaadolie.


Over saffraan


Saffraan komt oorspronkelijk uit Griekenland en bestaat uit de stampers van de saffraankrokus. Deze bloeit niet zoals de gewone krokus in het voorjaar maar hij bloeit in het najaar, zo in september/oktober.

De stampers worden gedroogd en verkocht.

Als medicijn wordt saffraan gebruikt om andere kruiden en voedingstoffen beter op te nemen en ze te transporteren naar de weefsels die ze nodig hebben. Doordat saffraan de bloedsomloop stimuleert zorgt hij voor meer vitaliteit. Saffraan is voor de vrouw een goed afrodisiacum. Het stimuleert ook de bloedsomloop in het bekken en de vrouwelijke geslachtsorganen.

Verder werkt saffraan tegen depressie, epilepsie en hysterie. Saffraan versterkt het zenuwstelsel en vermindert algemene zwakte.

Ook verbetert saffraan het geheugen.

Saffraan bevat de antioxidanten crocine, crocetine, safranal en kaempferol. Deze dragen bij aan bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress.

Door deze krachtige antioxidanten kan saffraan ook ingezet worden bij de oogziekte: leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (AMD) en bij de ziekte van  Alzheimer.

Saffraan kan het bloedsuikerniveau verlagen, de insuline gevoeligheid verhogen en het cholesterolniveau verlagen.


Gerelateerde posts:

mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
Show More