Saffraan

Ronnie de Winter • 17 april 2022

Meer dan alleen kleur en smaak!

Saffraan wordt gebruikt om een gerecht kleur en smaak te geven. Hij kan in heel veel gerechten worden gebruikt, zowel hartig of zoet, maar het is ook een geneesmiddel, al wordt het niet als zodanig gebruikt.  Saffraan is duur doordat het zoveel kost om het te oogsten. Gelukkig heb je er maal heel weinig van nodig in een gerecht. Je kunt het ook gebruiken in een thee mengsel. Saffraan week je in een weinig water alvorens zowel het water als de saffraan draadjes toe te voegen aan een gerecht.

Granen ontbijt

(1 pers)

Ingrediënten:
  • 5 el havervlokken
  • 1 el kasha
  • 1/2 el goybessen
  • 1 el kokosvlokken
  • paar draadjes saffraan
  • mespuntje kardamon
  • mespuntje kruidnagelpoeder
  • 1/2 ceylon kaneel
  • 1 tl psyllium
  • 1 tl kuzu
  • 1 el amandelen
  • 1 el pompoenpitten

Bereidingswijze:
  • Doe de havervlokken, de kasha, de goybessen, de kokosvlokken, de saffraan, de kardamon, het kruidnagelpoeder en de kaneel in een pan. Doe er 200 - 250 ml water bij  en laat het een uurtje weken.
  • Doe de kuzu en de psyllium in een kopje en doe er koud water bij. Roer het even goed door, zodat de kuzu oplost.
  • Zet de pan met de geweekte granen en kruiden op het vuur en breng het mengsel aan de kook.
  • Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. En roer dan als laatste het kusu/psylliummengsel er door.
  • Rooster de amandelen en de pompoenpitten 5 minuten op een heel zacht vuurtje.
  • Doe de pap op een bord. Strooi er de geroosterde noten over en indien gewenst nog een beetje lijnzaadolie.


Over saffraan


Saffraan komt oorspronkelijk uit Griekenland en bestaat uit de stampers van de saffraankrokus. Deze bloeit niet zoals de gewone krokus in het voorjaar maar hij bloeit in het najaar, zo in september/oktober.

De stampers worden gedroogd en verkocht.

Als medicijn wordt saffraan gebruikt om andere kruiden en voedingstoffen beter op te nemen en ze te transporteren naar de weefsels die ze nodig hebben. Doordat saffraan de bloedsomloop stimuleert zorgt hij voor meer vitaliteit. Saffraan is voor de vrouw een goed afrodisiacum. Het stimuleert ook de bloedsomloop in het bekken en de vrouwelijke geslachtsorganen.

Verder werkt saffraan tegen depressie, epilepsie en hysterie. Saffraan versterkt het zenuwstelsel en vermindert algemene zwakte.

Ook verbetert saffraan het geheugen.

Saffraan bevat de antioxidanten crocine, crocetine, safranal en kaempferol. Deze dragen bij aan bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress.

Door deze krachtige antioxidanten kan saffraan ook ingezet worden bij de oogziekte: leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (AMD) en bij de ziekte van  Alzheimer.

Saffraan kan het bloedsuikerniveau verlagen, de insuline gevoeligheid verhogen en het cholesterolniveau verlagen.


Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More