Saffraan

Ronnie de Winter • 17 april 2022

Meer dan alleen kleur en smaak!

Saffraan wordt gebruikt om een gerecht kleur en smaak te geven. Hij kan in heel veel gerechten worden gebruikt, zowel hartig of zoet, maar het is ook een geneesmiddel, al wordt het niet als zodanig gebruikt.  Saffraan is duur doordat het zoveel kost om het te oogsten. Gelukkig heb je er maal heel weinig van nodig in een gerecht. Je kunt het ook gebruiken in een thee mengsel. Saffraan week je in een weinig water alvorens zowel het water als de saffraan draadjes toe te voegen aan een gerecht.

Granen ontbijt

(1 pers)

Ingrediënten:
  • 5 el havervlokken
  • 1 el kasha
  • 1/2 el goybessen
  • 1 el kokosvlokken
  • paar draadjes saffraan
  • mespuntje kardamon
  • mespuntje kruidnagelpoeder
  • 1/2 ceylon kaneel
  • 1 tl psyllium
  • 1 tl kuzu
  • 1 el amandelen
  • 1 el pompoenpitten

Bereidingswijze:
  • Doe de havervlokken, de kasha, de goybessen, de kokosvlokken, de saffraan, de kardamon, het kruidnagelpoeder en de kaneel in een pan. Doe er 200 - 250 ml water bij  en laat het een uurtje weken.
  • Doe de kuzu en de psyllium in een kopje en doe er koud water bij. Roer het even goed door, zodat de kuzu oplost.
  • Zet de pan met de geweekte granen en kruiden op het vuur en breng het mengsel aan de kook.
  • Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. En roer dan als laatste het kusu/psylliummengsel er door.
  • Rooster de amandelen en de pompoenpitten 5 minuten op een heel zacht vuurtje.
  • Doe de pap op een bord. Strooi er de geroosterde noten over en indien gewenst nog een beetje lijnzaadolie.


Over saffraan


Saffraan komt oorspronkelijk uit Griekenland en bestaat uit de stampers van de saffraankrokus. Deze bloeit niet zoals de gewone krokus in het voorjaar maar hij bloeit in het najaar, zo in september/oktober.

De stampers worden gedroogd en verkocht.

Als medicijn wordt saffraan gebruikt om andere kruiden en voedingstoffen beter op te nemen en ze te transporteren naar de weefsels die ze nodig hebben. Doordat saffraan de bloedsomloop stimuleert zorgt hij voor meer vitaliteit. Saffraan is voor de vrouw een goed afrodisiacum. Het stimuleert ook de bloedsomloop in het bekken en de vrouwelijke geslachtsorganen.

Verder werkt saffraan tegen depressie, epilepsie en hysterie. Saffraan versterkt het zenuwstelsel en vermindert algemene zwakte.

Ook verbetert saffraan het geheugen.

Saffraan bevat de antioxidanten crocine, crocetine, safranal en kaempferol. Deze dragen bij aan bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress.

Door deze krachtige antioxidanten kan saffraan ook ingezet worden bij de oogziekte: leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (AMD) en bij de ziekte van  Alzheimer.

Saffraan kan het bloedsuikerniveau verlagen, de insuline gevoeligheid verhogen en het cholesterolniveau verlagen.


Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More