Saffraan

Ronnie de Winter • 17 april 2022

Meer dan alleen kleur en smaak!

Saffraan wordt gebruikt om een gerecht kleur en smaak te geven. Hij kan in heel veel gerechten worden gebruikt, zowel hartig of zoet, maar het is ook een geneesmiddel, al wordt het niet als zodanig gebruikt.  Saffraan is duur doordat het zoveel kost om het te oogsten. Gelukkig heb je er maal heel weinig van nodig in een gerecht. Je kunt het ook gebruiken in een thee mengsel. Saffraan week je in een weinig water alvorens zowel het water als de saffraan draadjes toe te voegen aan een gerecht.

Granen ontbijt

(1 pers)

Ingrediënten:
  • 5 el havervlokken
  • 1 el kasha
  • 1/2 el goybessen
  • 1 el kokosvlokken
  • paar draadjes saffraan
  • mespuntje kardamon
  • mespuntje kruidnagelpoeder
  • 1/2 ceylon kaneel
  • 1 tl psyllium
  • 1 tl kuzu
  • 1 el amandelen
  • 1 el pompoenpitten

Bereidingswijze:
  • Doe de havervlokken, de kasha, de goybessen, de kokosvlokken, de saffraan, de kardamon, het kruidnagelpoeder en de kaneel in een pan. Doe er 200 - 250 ml water bij  en laat het een uurtje weken.
  • Doe de kuzu en de psyllium in een kopje en doe er koud water bij. Roer het even goed door, zodat de kuzu oplost.
  • Zet de pan met de geweekte granen en kruiden op het vuur en breng het mengsel aan de kook.
  • Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. En roer dan als laatste het kusu/psylliummengsel er door.
  • Rooster de amandelen en de pompoenpitten 5 minuten op een heel zacht vuurtje.
  • Doe de pap op een bord. Strooi er de geroosterde noten over en indien gewenst nog een beetje lijnzaadolie.


Over saffraan


Saffraan komt oorspronkelijk uit Griekenland en bestaat uit de stampers van de saffraankrokus. Deze bloeit niet zoals de gewone krokus in het voorjaar maar hij bloeit in het najaar, zo in september/oktober.

De stampers worden gedroogd en verkocht.

Als medicijn wordt saffraan gebruikt om andere kruiden en voedingstoffen beter op te nemen en ze te transporteren naar de weefsels die ze nodig hebben. Doordat saffraan de bloedsomloop stimuleert zorgt hij voor meer vitaliteit. Saffraan is voor de vrouw een goed afrodisiacum. Het stimuleert ook de bloedsomloop in het bekken en de vrouwelijke geslachtsorganen.

Verder werkt saffraan tegen depressie, epilepsie en hysterie. Saffraan versterkt het zenuwstelsel en vermindert algemene zwakte.

Ook verbetert saffraan het geheugen.

Saffraan bevat de antioxidanten crocine, crocetine, safranal en kaempferol. Deze dragen bij aan bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress.

Door deze krachtige antioxidanten kan saffraan ook ingezet worden bij de oogziekte: leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (AMD) en bij de ziekte van  Alzheimer.

Saffraan kan het bloedsuikerniveau verlagen, de insuline gevoeligheid verhogen en het cholesterolniveau verlagen.


Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More