Wildsla
Altijd bij de hand!
Vele kruiden en bladeren van planten kun je vers uit je tuintje halen. Laat hiervoor de paardenbloemen, brandnetels, bosviooltjes en zuring staan. Ze zaaien zich vanzelf uit. komen er teveel aan deze plantjes in je tuin dan zijn ze er gemakkelijk uit te trekken. Naast dat ze te gebruiken zijn voor een heerlijk wildsla fleuren ze ook de tuin op, met hun bonte blad of kleurige bloemetjes. Het houdt ander onkruid weg en je hebt minder last van katten die je tuin overhoop halen. Hoewel zevenblad ook heel goed te gebruiken is in een wildsla raad ik je aan die niet in je tuintje te zetten. Via wortelstokken neemt het zevenblad al gauw je hele tuin in beslag en het is heel lastig ze volledig te verwijderen. Wil je toch van zevenblad genieten zet het kruid dan in een pot op een schaduwrijke plek op je terras. Zevenblad is heel goed voor mensen die reumatische klachten hebben. Het kruid werkt sterk ontzurend.
Postelein zaait zichzelf heel gemakkelijk uit in je tuin. Als je het één seizoen gezaaid en geoogst hebt, vind je ieder jaar weer nieuwe plantjes op verschillende plekken in je tuin weer terug.
Is je tuintje klein of heb je nog niet zoveel groenten en kruiden die je uit de tuin kunt halen vul de wildsla dan aan met gekochte bladgroenten zoals raapsteeltjes, rucola , spinazie of postelein.
Wildsla
- raapsteeltjes
- postelein
- munt
- zuring
- paardenbloem blad en bloem
- wilde (bos)viool bloemetjes
- brandneteltoppen
- citroenmelisse
- peterselie
- bieslook
- 1 el kokosrasp
- 1 á 2 el hennepzaad
- wat citroensap
- wat extra vierge olijfolie
- Was de kruiden en de groenten en sla ze droog in een droogcentrifuge.
- Snijd de kruiden heel fijn en de groenten wat grover. Gebruik van de bloemetje de bloemblaadjes.
- Doe de gesneden groenten en kruiden in een schaal.
- Sprenkel er wat citroensap overheen en strooi er de kokosrasp en hennepzaad over.
- Sprenkel eventueel nog wat olijfolie over de wildsla.
Over paardenbloem
Het blad van de paardenbloem smaakt licht bitter. Jonge blaadjes smaken minder bitter dan de oudere. De jonge blaadjes van een paardenbloem, die nog niet bloeit, smaken het mildst. Deze bittere smaak komt door de verschillende zwavelverbindingen in paardenbloem. Deze zwavelverbindingen hebben een bloedzuiverende en urinedrijvende werking. Ook ondersteunen zij de werking van de lever.
Paardenbloemblad werkt ontstekingsremmend en het heeft een ontgiftende werking. Het is hierdoor in staat om pijn in spieren en gewrichten te verlichten.
Paardenbloem is ook een antihistamine. Het helpt de lever met de afbraak van overtollige histamine en verlaagt daarnaast het histaminegehalte in ons lichaam. Voor mensen met hooikoorst is paardenbloem dan ook aan te raden. Het kalmeert de klachten als jeukende ogen, tranende ogen en een loopneus.
Door de bitterstoffen in paardenbloem verhoogt het eten van paardenbloem de afscheiding van gal waardoor de spijsvertering bevorderd wordt en vooral vetten beter verteerd worden. Ook gaat paardenbloem de vorming van galstenen tegen. Maar de paardenbloem doet nog meer voor onze spijsvertering. Het zorgt ervoor dat meer speeksel wordt afgescheiden, waardoor het voedsel beter verteert wordt. Ook worden de spijsverteringssappen die de alvleesklier produceert beter uitgescheiden wat de vertering van voeding bevordert.
En verder bevat paardebloem heel veel voedingstoffen zoals allerlei fytonutriënten, vitaminen en mineralen.
Een teveel aan paardenbloem is niet goed voor je lichaam. Gebruik je paardenbloem eenmalig in een soep of sla dan is 100 gram veilig. Gebruik je paardenbloem dagelijks, dan niet meer dan 2 blaadjes per dag.
Soms kun je paardenbloem blad nog op een groentemarkt vinden. Het wordt dan molsla genoemd.
Belangrijke voedingstoffen in paardenbloemblad
Gerelateerde posts:









