Wildsla

Ronnie de Winter • 24 april 2022

Altijd bij de hand!

Vele kruiden en bladeren van planten kun je vers uit je tuintje halen. Laat hiervoor  de paardenbloemen, brandnetels, bosviooltjes en zuring staan. Ze zaaien zich vanzelf uit. komen er teveel aan deze plantjes in je tuin dan zijn ze er gemakkelijk uit te trekken. Naast dat ze te gebruiken zijn voor een heerlijk wildsla fleuren ze ook de tuin op, met hun bonte blad of kleurige bloemetjes. Het houdt ander onkruid weg en je hebt minder last van katten die je tuin overhoop halen. Hoewel zevenblad ook heel goed te gebruiken is in een wildsla raad ik je aan die niet in je tuintje te zetten. Via wortelstokken neemt het zevenblad al gauw je hele tuin in beslag en het is heel lastig ze volledig te verwijderen. Wil je toch van zevenblad genieten zet het kruid dan in een pot op een schaduwrijke plek op je terras. Zevenblad is heel goed voor mensen die reumatische klachten hebben. Het kruid werkt sterk ontzurend.

Postelein zaait zichzelf heel gemakkelijk uit in je tuin. Als je het één seizoen gezaaid en geoogst hebt,  vind je ieder jaar weer nieuwe plantjes op verschillende plekken in je tuin weer terug.

Is je tuintje klein of heb je nog niet zoveel groenten en kruiden die je uit de tuin kunt halen vul de wildsla dan aan met gekochte bladgroenten zoals raapsteeltjes, rucola , spinazie of postelein.

Wildsla

(2 pers)

Ingrediënten:
  • raapsteeltjes
  • postelein
  • munt
  • zuring
  • paardenbloem blad en bloem
  • wilde (bos)viool bloemetjes
  • brandneteltoppen
  • citroenmelisse
  • peterselie
  • bieslook
  • 1 el kokosrasp
  • 1 á 2  el hennepzaad
  • wat citroensap
  • wat extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:
  • Was de kruiden en de groenten  en sla ze droog in een droogcentrifuge.
  • Snijd de kruiden heel fijn en de groenten wat grover. Gebruik van de bloemetje de bloemblaadjes.
  • Doe de gesneden groenten en kruiden in een schaal.
  • Sprenkel er wat citroensap overheen en strooi er de kokosrasp en hennepzaad over.
  • Sprenkel eventueel nog wat olijfolie over de wildsla.

Over paardenbloem


Het blad van de paardenbloem smaakt licht bitter. Jonge blaadjes smaken minder bitter dan de oudere. De jonge blaadjes van een paardenbloem, die nog niet bloeit, smaken het mildst. Deze bittere smaak komt door de verschillende zwavelverbindingen in paardenbloem. Deze zwavelverbindingen hebben een bloedzuiverende en urinedrijvende werking. Ook ondersteunen zij de werking van de lever.

Paardenbloemblad werkt ontstekingsremmend en  het heeft een ontgiftende werking. Het is hierdoor in staat om pijn in spieren en gewrichten te verlichten.

Paardenbloem is ook een antihistamine. Het helpt de lever met de afbraak van overtollige histamine en verlaagt daarnaast het histaminegehalte in ons lichaam. Voor mensen met hooikoorst is paardenbloem dan ook aan te raden. Het kalmeert de klachten als jeukende ogen, tranende ogen en een loopneus.

Door de bitterstoffen in paardenbloem verhoogt het eten van paardenbloem de afscheiding van gal waardoor de spijsvertering bevorderd wordt en vooral vetten beter verteerd worden.  Ook gaat paardenbloem de vorming van galstenen tegen. Maar de paardenbloem doet nog meer voor onze spijsvertering. Het zorgt ervoor dat meer speeksel wordt afgescheiden, waardoor het voedsel beter verteert wordt. Ook worden de spijsverteringssappen die de alvleesklier produceert beter uitgescheiden wat de vertering van voeding bevordert.

En verder bevat paardebloem heel veel voedingstoffen zoals allerlei fytonutriënten, vitaminen en mineralen. 

Een teveel aan paardenbloem is niet goed voor je  lichaam. Gebruik je paardenbloem eenmalig in een soep of sla dan is 100 gram veilig. Gebruik je paardenbloem dagelijks, dan niet meer dan 2 blaadjes per dag.

Soms kun je paardenbloem blad nog op een groentemarkt vinden. Het wordt dan molsla genoemd.

Belangrijke voedingstoffen in paardenbloemblad

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Choline

    - is nodig voor een goede vet- en cholesterolsotfwisseling

    - helpt de lever te ontgiften

    - voorkomt leververvetting

    - is een onderdeel van de stof lecithine

    - belangrijk voor het geheugen en de concentratie

    - in nodig voor de zenucellen en vaatwanden

    - helpt de nieren hun werk te kunnen doen

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More