zomers erwtensoep
Licht en lekker!
Erwtensoep gemaakt van spliterwten, vlees, knolselderij, winterwortel etc. is stevige kost en in de winter doet ons dat goed. Dan hebben we wat meer warmte nodig en meer voedingstoffen die ons die warmte kunnen geven. In de zomer eten we over het algemeen veel lichter en hebben salades en verse zomer groenten onze voorkeur. Peulvruchten eten we dan vaker vers zoals sperziebonen en snijbonen. Bruine bonen, kapucijners, en andere bonen die we kunnen drogen, bewaren we weer voor de winter.
Vegetariërs zullen ook in de zomer peulvruchten op hun menu hebben staan om aan voldoende eiwitten te komen. Het recept van deze week is een een zomers soepje waarin doperwten zijn verwerkt.
Wanneer je verse doperwtjes kunt krijgen, heeft dat zeker de voorkeur, maar geweckte doperwtjes zijn ook heel goed mogelijk in dit recept.
Zomerse erwtensoep
- 4 stengels bleekselderij
- 1 koolrabi
- 1/4 rode paprika
- 1 portobello
- klein potje doperwtjes
- 3/4 groente bouillonblokje
- 1th kokosolie
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/2 tl venkelzaad
- 1/2 tl zwart mosterdzaad
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl kurkuma
- zwarte peper
- Verwarm de kokosolie in een pan.
- Rooster hierin het komijnzaad, het venkelzaad, het zwart mosterdzaad, de korinande, kurkuma en zwarte peper.
- Voeg de rode paprika, de bleekselderij, de koolrabi en de portobello en het groentebouillonblokje toe.
- Roer goed.
- Voeg ca 500 ml. water toe.
- Breng het aan de kook en laat het ca 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Doe de inhoud van het potje doperwtjes in een zeef en spoel de erwtjes af. Houd 2 el erwtjes achter en doe de rest van de erwtjes in een kom. Voeg en wat vocht van de soep bij en mix het met een staafmixer tot een glad papje.
- Voeg het aan de soep toe, wanneer de groenten gaar zijn.
- Roer goed door, voeg eventueel nog wat zout toe.
Over peulvruchten
Peulvruchten bevatten ongeveer 50 % koolhydraten en 20 % eiwitten. ( doperwten 7 % eiwit) Door deze verhouding zijn peulvruchten zwaar te verteren. Verse peulvruchten zoals snijbonen, sperziebonen en peultjes zijn veel gemakkelijker te verteren doordat de verhouding tussen eiwitten en koolhydraten gunstiger is.
Verse peulvruchten bevatten vitamine C, gedroogde peulvruchten niet. Vitamine B is rijk aanwezig in alle peulvruchten. Evenals de mineralen ijzer, calcium en kalium. Ook bevat het een aanzienlijk hoeveelheid molybdeen, een mineraal wat vooral kwik kan binden en daarmee het lichaam ontgift.
Peulvruchten kun je niet rauw eten. Ze brengen ons lichaam dan schade toe door de antinutriënten lectine en saponine die ze bevatten. Weken, fermenteren en verhitten vermindert de schadelijke werking van deze antinutriënten. Door peulvruchten minimaal 10 minuten te koken, lossen de antinutriënten op in het water. Gebruik het kookvocht dus niet, maar gooi het weg, want hierin zitten de schadelijke stoffen.
Peulvruchten uit de diepvries, pot of blik zijn al voldoende verhit waardoor er geen schadelijke hoeveelheden lectines inzitten. Niet alle lectines zijn gevaarlijk. De lectines in erwten en linzen hebben nagenoeg geen schadelijke invloed op de mens.
Belangrijke voedingstoffen in doperwtjes
Gerelateerde posts:









