Snijbonen met aubergine en pastinaak
De zachte geitenkaas maakt deze schotel af!
In deze snijbonenschotel vormen de groenten de koolhydraten bron. Door de vele vezels die deze schotel rijk is, geeft deze maaltijd geen bloedsuikerspiegelschommelingen en is erg voedzaam door de eiwitten in de snijbonen en in de geitenkaas. Door de juiste combinatie van vetten en eiwitten zullen de eiwitten optimaal verteren en door de zoete, anijsachtige smaak van de pastinaak geeft deze maaltijd ook psychisch voldoening en zal je niet gauw naar een zoete snack verlangen.
Snijbonenschotel met aubergine en pastinaak
- 250 gram snijbonen
- 1 aubergine
- 1 pastinaak
- 1 tomaat
- 2 teentjes knoflook
- 2 el tomatenpuree
- beetje extra vierge olijfolie
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl koriander
- 1 tl harissa
- mespunt nootmuskaat
- zachte geitenkaas
- Was de snijbonen en zet week ze een paar uur in ruim water.
- Snijd de snijbonen daarna in kleine reepjes.
- Pel de knoflook en snijd ze fijn.
- Was de tomaat en nijd hem in kleine stukjes.
- Schil de patinaak, snijd ze in plakjes en kook de plakjes in weinig water in 15 minuten gaar.
- Was de aubergine, snijd hem in blokjes en kook deze in wenig water met zout in ca 10 minuten gaar en zacht.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan. Voeg de gesnipperde knoflook toe en fruit de knoflook een minuutje op zacht vuur.
- Voeg de gesneden snijbonen toe en wat water en stoof de snijbonen in 7 minuten gaar.
- Voeg aan de snijbonen de stukjes tomaat, de kruiden, de schijfjes pastinaak met het kookvocht en de aubergine blokjes met het kookvocht toe.
- Roer de tomatenpuree er doorheen.
- Serveer deze schotel met zachte geitenkaas.
Over snijbonen
Verse snijbonen zijn stevig, frisgroen en ongeveer 20 cm lang. Deze peulen snijden we in reepjes als we ze bereiden. Snijbonen kun je niet rauw eten vanwege de antinutriënten (lectines) die de plant aanmaakt om ongewenste vraat tegen te gaan. Daarom weken we de snijbonen voor het koken een paar uur in water om zo een deel van die antinutriënten te verwijderen. Door de bonen daarna te koken wordt de rest van de lectines onschadelijk gemaakt. Bijkomend voordeel van het weken is dat de bonen veel zachter van smaak worden en sneller garen.
Snijbonen behoren tot de vlinderbloem-familie en net als andere verse peulvruchten, zoals sperziebonen en doperwtjes, bevatten ze voor een groente relatief veel eiwitten. Daarnaast zij ze rijk aan onverteerbare voedingsvezels.
Snijbonen bevatten te weinig eiwitten om ze als vleesvervanger te kunnen gebruiken. In bovenstaand gerecht voegen we dan de geitenkaas toe als aanvulling voor de eiwitten.
Snijbonen bevatten de vitaminen B1, B3, B6, B11,C en de mineralen magnesium, calcium, kalium, ijzer, zink en fosfor.
De fytonutriënten in snijbonen werken ontstekingsremmend en kankerwerend.
Belangrijke voedingstoffen in
Gerelateerde posts:









