Gestoomde aubergine
lekker met wortels en krieltjes!
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar.
Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vleesachtige structuur aan een gerecht.
De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd.
Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleuring.

Gestoomde aubergine
- Doe in een pan een klein bodempje water.
- Was de aubergine, verwijder het kapje met steel en snijd ze in de lengte door. Leg ze met de snijkant naar boven in het stoommandje.
- Zet het stoommandje in de pan met water en breng het water aan de kook. Stoom de aubergine ca 10 minuten. De aubergine is gaar als het vruchtvlees helemaal zacht is.
- Neem ze uit de stoompan en verwerk ze verder in een gerecht.
- Warme aubergines nemen andere smaken goed op. Snijd ze daarom nog warm in kleine blokjes en vermeng ze met een marinade, een kruiden mix of een dressing.
- citroensap
- verse munt
- zout en zwarte peper
- 1 1/2 tl harissa
- Roer de ingrediënten door elkaar en roer de aubergine blokjes er doorheen. Laat de aubergine blokjes een half uurtje in de marinade trekken.
Over aubergine
De vele vezels in de aubergine zorgen ervoor dat alle andere voedingsstoffen in het gerecht beter worden opgenomen. In aubergine zitten veel verschillende soorten mineralen en vitaminen maar allemaal in kleine hoeveelheden. Alleen mangaan vormt een uitschieter.
Aubergine bevat: molybdeen, kalium, mangaan, koper,magnesium, foliumzuur, vitamine B, C en K.
Daarentegen bevat deze paarse vruchtgroenten wel veel fytonutriënten, die onze gezondheid ondersteunen.
De meeste van deze stoffen zitten net onder de schil. Deze zgn. polyfenolen smaken wat bitter, maar het zijn juist deze stoffen waardoor de aubergine ons immuunsysteem versterkt en kankervorming tegengaat .
De aubergine bevat 13 verschillende polyfenolen waaronder nasunine, een polyfenol die een sterk antioxidant werking heeft en vooral de celmembramen van de hersencellen beschermd tegen vrije radicalen.
Daarnaast kan nasunine zich aan ijzer binden en zo overtollig ijzer op een veilige manier uit het lichaam afvoeren.
Het polyfenol chlorogeenzuur heeft ook een sterke antioxidant werking en is antiviraal, antibacterieel en gaat verandering van de cellen tot kankercellen tegen.
Belangrijke voedingstoffen in aubergine
Gerelateerde posts:









