Blog Post

Harissa soep

Ronnie de Winter • mei 22, 2022

met rijst en linzen!

Harissa kruiden worden in de keuken van veel Afrikaanse landen gebruikt. Hierdoor kent dit kruidenmengsel regionale verschillen.

Echter chilipeper, koriander, komijn, knoflook en zout zul je altijd terug vinden in dit mengsel. Harissa kruiden worden met name gebruikt in soepen, sausen, salades, pasta's en pittige vleesgerechten. Maar dit kruidenmengsel smaakt ook heerlijk bij linzen- en rijstgerechten.

Dit soepje voor 1 persoon  is snel, gemakkelijk en voedzaam. Door de ingrediënten met een factor naar keuze te vermeerderen, maak je van dit recept als snel een een hele pan vol!


Harissa soep

(1 pers)

Ingrediënten:
  • 40 gr linzen
  • 30 gr basmati zilvervlies rijst
  • 1 kleine ui
  • 1/2 rode paprika
  • 1 kleine zoete bataat
  • 1 laurierblaadje
  • 1/2  groente bouillon blokje
  • 1/2 tl harissa kruiden
  • 1/2 tl komijzaad
  • 1/4 tl venkelzaad
  • 1/2 tl kokosolie
  • 1 el tomatenpuree
  • water
  • beetje yoghurt
Bereidingswijze:

  • Week de rijst samen met de linzen 4 uur in water.
  • Giet de rijst en de linzen in een zeef en spoel ze nog een paar keer met schoon water. Laat ze uitlekken in de zeef.
  • Pel de ui en snijd hem fijn.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
  • Schil de bataat en snijd hem in kleine blokjes.
  • Verwarm de kokosolie in een pan. Voeg de komijn- en venkel zaad toe en rooster het een minuutje.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze een minuut.
  • Voeg de linzen en de rijst toe met 300 ml water.
  • Breng de soep aan de kook.
  • Voeg het laurierblaadje, de harissa kruiden en het groentebouillonblokjes toe en laat de soep op een klein vuurtje ca 10 minuten pruttelen.
  • Voeg als de linzen gaar zijn, de tomatenpuree toe en roer de soep goed door.
  • Zet het vuur uit.
  • Doe de soep in een bord of kom, schenk er een beetje yoghurt over en dien hem op.
Wil je de soep garneren? Dan is een blaadje verse munt of verse koriander hier heel geschikt voor.

Over harissa kruiden


Om de spijsvertering optimaal te laten verlopen is het belangrijk om verwarmende en verkoelende voedingsmiddelen in balans zijn te brengen.

Specerijen en kruiden zijn hier bij uitstek geschikt voor.

Harissa is een mengsel van verschillende kruiden en specerijen waaronder met als basis: chilipeper, komijn, koriander, knoflook, zout.

In dit kruidenmengsel zijn de chilipeper, komijn en knoflook verwarmende specerijen. Koriander en zout zijn verkoelend. Munt wordt ook nog wel eens toegevoegd aan dit kruidenmengsel en heeft voor de spijsvertering een verfrissende werking. Met elkaar gecombineerd zullen de spijsvertering verwarmen zodat het verteringsvuur aangewakkerd worden, maar tegelijkertijd zullen de verkoelende specerijen ervoor zorgen dat het systeem niet oververhit raakt.

Niet alleen de thermische werking maar ook de hoeveelheid van de verschillende ingrediënten maken uit of voedingsmiddelen wel of niet goed verteren.  Hoe meer chilipepers in dit kruiden mengsel verwerkt worden, hoe verhittender het kruidenmengsel wordt. Door de hitte zullen bacteriën minder kans van groeien hebben maar de slijmvliezen van het hele spijsverteringskanaal het maagslijmvlies krijgen het zwaar te verduren en kunnen zelfs beschadigen. 

Probeer je voeding zo samen te stellen dat je zowel verkoelende als verwarmende voedingsmiddelen nuttigt. Gebruik hiervoor je intuïtie en je smaak.

Vind je de harissa kruiden te scherp in een gerecht dan kun je ze verwerken in een tomatensaus en deze apart bij de maaltijd serveren. Ieder kan dan naar eigen smaak en werking van de spijsvertering hier iets van toevoegen.

 

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: