Harissa soep
met rijst en linzen!
Harissa kruiden worden in de keuken van veel Afrikaanse landen gebruikt. Hierdoor kent dit kruidenmengsel regionale verschillen.
Echter chilipeper, koriander, komijn, knoflook en zout zul je altijd terug vinden in dit mengsel. Harissa kruiden worden met name gebruikt in soepen, sausen, salades, pasta's en pittige vleesgerechten. Maar dit kruidenmengsel smaakt ook heerlijk bij linzen- en rijstgerechten.
Dit soepje voor 1 persoon is snel, gemakkelijk en voedzaam. Door de ingrediënten met een factor naar keuze te vermeerderen, maak je van dit recept als snel een een hele pan vol!
Harissa soep
- 40 gr linzen
- 30 gr basmati zilvervlies rijst
- 1 kleine ui
- 1/2 rode paprika
- 1 kleine zoete bataat
- 1 laurierblaadje
- 1/2 groente bouillon blokje
- 1/2 tl harissa kruiden
- 1/2 tl komijzaad
- 1/4 tl venkelzaad
- 1/2 tl kokosolie
- 1 el tomatenpuree
- water
- beetje yoghurt
- Week de rijst samen met de linzen 4 uur in water.
- Giet de rijst en de linzen in een zeef en spoel ze nog een paar keer met schoon water. Laat ze uitlekken in de zeef.
- Pel de ui en snijd hem fijn.
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
- Schil de bataat en snijd hem in kleine blokjes.
- Verwarm de kokosolie in een pan. Voeg de komijn- en venkel zaad toe en rooster het een minuutje.
- Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze een minuut.
- Voeg de linzen en de rijst toe met 300 ml water.
- Breng de soep aan de kook.
- Voeg het laurierblaadje, de harissa kruiden en het groentebouillonblokjes toe en laat de soep op een klein vuurtje ca 10 minuten pruttelen.
- Voeg als de linzen gaar zijn, de tomatenpuree toe en roer de soep goed door.
- Zet het vuur uit.
- Doe de soep in een bord of kom, schenk er een beetje yoghurt over en dien hem op.
Over harissa kruiden
Om de spijsvertering optimaal te laten verlopen is het belangrijk om verwarmende en verkoelende voedingsmiddelen in balans zijn te brengen.
Specerijen en kruiden zijn hier bij uitstek geschikt voor.
Harissa is een mengsel van verschillende kruiden en specerijen waaronder met als basis: chilipeper, komijn, koriander, knoflook, zout.
In dit kruidenmengsel zijn de chilipeper, komijn en knoflook verwarmende specerijen. Koriander en zout zijn verkoelend. Munt wordt ook nog wel eens toegevoegd aan dit kruidenmengsel en heeft voor de spijsvertering een verfrissende werking. Met elkaar gecombineerd zullen de spijsvertering verwarmen zodat het verteringsvuur aangewakkerd worden, maar tegelijkertijd zullen de verkoelende specerijen ervoor zorgen dat het systeem niet oververhit raakt.
Niet alleen de thermische werking maar ook de hoeveelheid van de verschillende ingrediënten maken uit of voedingsmiddelen wel of niet goed verteren. Hoe meer chilipepers in dit kruiden mengsel verwerkt worden, hoe verhittender het kruidenmengsel wordt. Door de hitte zullen bacteriën minder kans van groeien hebben maar de slijmvliezen van het hele spijsverteringskanaal het maagslijmvlies krijgen het zwaar te verduren en kunnen zelfs beschadigen.
Probeer je voeding zo samen te stellen dat je zowel verkoelende als verwarmende voedingsmiddelen nuttigt. Gebruik hiervoor je intuïtie en je smaak.
Vind je de harissa kruiden te scherp in een gerecht dan kun je ze verwerken in een tomatensaus en deze apart bij de maaltijd serveren. Ieder kan dan naar eigen smaak en werking van de spijsvertering hier iets van toevoegen.
Gerelateerde posts:









