Yoghurt
veelzijdig te gebruiken en gezond.
Yoghurt heeft verschillende mogelijkheden in de keuken. Je kunt het verwerken in een dressing voor een salade, in een oosterse curry, als garnering in soep of in een muesli tussendoortje. Toegevoegd aan een gerecht met peulvruchten zal het bijdragen aan een goede vertering daarvan. Geitenyoghurt is lichter verteerbaar dan yoghurt gemaakt van koemelk. Dagelijks een beetje yoghurt aan je voeding toevoegen is goed voor je spijsvertering, je zenuwstelsel en je spieren.
Muesli
- 1 el havermout
- 1 el rijstvlokken
- 1 gedroogde abrikoos in hele kleine stukjes gesneden
- 2 walnoten, geroosterd 5 minuten op een zacht vuurtje
- 1/2 el kokosrasp
- 150 ml yoghurt
- Doe alle ingrediënten door elkaar en laat de muesli een uurtje staan voor je het opeet.
Over yoghurt
Yoghurt is gefermenteerde melk. Door het toevoegen van melkzuurbacteriën wordt een deel van de lactose (melksuiker) in de melk omgezet in melkzuur. De melk stremt, wordt dik en krijgt zijn typische yoghurtsmaak.
Het melkzuur wat ontstaat, bestaat uit zowel links- als rechtsdraaiend melkzuur.
Rechtsdraaiend melkzuur is lichter verteerbaar dan linksdraaiend melkzuur.
Yoghurt bevat de macronutriënten eiwit en vet, de vitaminen B2 en B12 en de mineralen kalium, magnesium, fosfor en calcium.
Verder is yoghurt rijk aan probiotica.
Probiotica zijn "goede bacteriën" en zijn noodzakelijk in onze darmflora. Ze versterken ons immuunsysteem en verhogen hiermee onze weerstand. Ook herstellen we sneller na een infectie wanneer we regelmatig probiotica consumeren.
Het aantal en de soort bacteriën in de yoghurt kan variëren. Biologische, ambachtelijk gemaakte yoghurt bevat veel meer probiotica dan fabrieksyoghurt. Ook is de smaak rijker en zijn de eiwitten vaak beter verteerbaar.
Yoghurt kun je op het laatst aan warme gerechten toevoegen. Kook het niet, want dan gaat de yoghurt schiften.
Belangrijke voedingstoffen in yoghurt
Gerelateerde posts:









