Yoghurt

Ronnie de Winter • 29 mei 2022

veelzijdig te gebruiken en gezond.

Yoghurt heeft verschillende mogelijkheden in de keuken. Je kunt het verwerken in een dressing voor een salade, in een oosterse curry, als garnering in soep of in een muesli tussendoortje. Toegevoegd aan een gerecht met peulvruchten zal het bijdragen aan een goede vertering daarvan. Geitenyoghurt is lichter verteerbaar dan yoghurt gemaakt van koemelk.  Dagelijks een beetje yoghurt aan je voeding toevoegen is goed voor je spijsvertering, je zenuwstelsel en je spieren.

Muesli

(1 pers)

Ingrediënten:
  • 1 el havermout
  • 1 el rijstvlokken
  • 1 gedroogde abrikoos in hele kleine stukjes gesneden
  • 2 walnoten, geroosterd 5 minuten op een zacht vuurtje
  • 1/2 el kokosrasp
  • 150 ml yoghurt

Bereidingswijze:
  • Doe alle ingrediënten door elkaar en laat de muesli een uurtje staan voor je het opeet.

Over yoghurt

Yoghurt is gefermenteerde melk. Door het toevoegen van melkzuurbacteriën wordt een deel van de lactose (melksuiker)  in de melk omgezet in melkzuur. De melk stremt, wordt dik en krijgt zijn typische yoghurtsmaak.

Het melkzuur wat ontstaat, bestaat uit zowel links- als rechtsdraaiend melkzuur.

Rechtsdraaiend melkzuur is lichter verteerbaar dan linksdraaiend melkzuur.


Yoghurt bevat de macronutriënten eiwit en vet, de vitaminen B2 en B12 en de mineralen kalium, magnesium, fosfor en calcium.

Verder is yoghurt rijk aan probiotica.

Probiotica zijn "goede bacteriën"  en zijn noodzakelijk in onze darmflora. Ze versterken ons immuunsysteem  en verhogen hiermee onze weerstand. Ook herstellen we sneller na een infectie wanneer we regelmatig probiotica consumeren.

Het aantal en de soort bacteriën in de yoghurt kan variëren. Biologische, ambachtelijk gemaakte yoghurt bevat veel meer probiotica dan fabrieksyoghurt. Ook is de smaak rijker en zijn de eiwitten vaak beter verteerbaar.


Yoghurt kun je op het laatst aan warme gerechten toevoegen. Kook  het niet, want dan gaat de yoghurt schiften.

Belangrijke voedingstoffen in yoghurt

  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B12

    - beschermt de zenuwcellen

    - is nodig bij de productie van rode bloedcellen

    - draagt bij aan een goed afweersysteem

    - is nodig voor een goede darmflora

    - is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More