Yoghurt

Ronnie de Winter • 29 mei 2022

veelzijdig te gebruiken en gezond.

Yoghurt heeft verschillende mogelijkheden in de keuken. Je kunt het verwerken in een dressing voor een salade, in een oosterse curry, als garnering in soep of in een muesli tussendoortje. Toegevoegd aan een gerecht met peulvruchten zal het bijdragen aan een goede vertering daarvan. Geitenyoghurt is lichter verteerbaar dan yoghurt gemaakt van koemelk.  Dagelijks een beetje yoghurt aan je voeding toevoegen is goed voor je spijsvertering, je zenuwstelsel en je spieren.

Muesli

(1 pers)

Ingrediënten:
  • 1 el havermout
  • 1 el rijstvlokken
  • 1 gedroogde abrikoos in hele kleine stukjes gesneden
  • 2 walnoten, geroosterd 5 minuten op een zacht vuurtje
  • 1/2 el kokosrasp
  • 150 ml yoghurt

Bereidingswijze:
  • Doe alle ingrediënten door elkaar en laat de muesli een uurtje staan voor je het opeet.

Over yoghurt

Yoghurt is gefermenteerde melk. Door het toevoegen van melkzuurbacteriën wordt een deel van de lactose (melksuiker)  in de melk omgezet in melkzuur. De melk stremt, wordt dik en krijgt zijn typische yoghurtsmaak.

Het melkzuur wat ontstaat, bestaat uit zowel links- als rechtsdraaiend melkzuur.

Rechtsdraaiend melkzuur is lichter verteerbaar dan linksdraaiend melkzuur.


Yoghurt bevat de macronutriënten eiwit en vet, de vitaminen B2 en B12 en de mineralen kalium, magnesium, fosfor en calcium.

Verder is yoghurt rijk aan probiotica.

Probiotica zijn "goede bacteriën"  en zijn noodzakelijk in onze darmflora. Ze versterken ons immuunsysteem  en verhogen hiermee onze weerstand. Ook herstellen we sneller na een infectie wanneer we regelmatig probiotica consumeren.

Het aantal en de soort bacteriën in de yoghurt kan variëren. Biologische, ambachtelijk gemaakte yoghurt bevat veel meer probiotica dan fabrieksyoghurt. Ook is de smaak rijker en zijn de eiwitten vaak beter verteerbaar.


Yoghurt kun je op het laatst aan warme gerechten toevoegen. Kook  het niet, want dan gaat de yoghurt schiften.

Belangrijke voedingstoffen in yoghurt

  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B12

    - beschermt de zenuwcellen

    - is nodig bij de productie van rode bloedcellen

    - draagt bij aan een goed afweersysteem

    - is nodig voor een goede darmflora

    - is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More