Currypasta met groenten

Ronnie de Winter • 5 juni 2022

voor extra vezels

Alle groenten geven ons oplosbare en onoplosbare vezels. Deze vezels zorgen voor een goede spijsvertering, doordat ze het transport van de voedselbrij door ons verteringsstelsel bevorderen, maar ook doordat ze afvalstoffen (zoals zware metalen) binden en verwijderen. Daarnaast zorgen de vezels voor een betere opname van allerlei voedingsstoffen in ons voedsel. Ze zijn onmisbaar voor ons systeem.

Groenten bevatten naast vezels ook veel mineralen, vitaminen en fytonutriënten.

Het meeste werk om groenten te bereiden zit hem in het schoonmaken en snijden. De meeste groenten hebben om te garen maar heel weinig bereidingstijd nodig. Gelukkig maar want zo blijven veel voedingstoffen behouden.

Groenten zijn veelzijdig en allemaal met elkaar te combineren zodat er steeds weer verrassende smaken ontstaan.

In het gerecht van deze week geeft het schijfje limoen een heerlijke smaak aan dit groente gerecht. Het is de finishing touch!

De currypasta die de groenten wat meer pit geeft, frist erdoor op!

Currypasta met groenten

(2 pers)

Ingrediënten:

Voor de groentemix
  • 2 wortels
  • 1 oranje paprika
  • stukje prei van  ca 10 cm
  • 1/2 stronk Chinese paksoi
  • 4 spitskool bladeren
  • schijfje limoen
Voor de currypasta
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/2 tl zwart mosterdzaad
  • 1/4 tl venkelzaad
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl koriander
  • zwarte peper
  • 1 tl extra vierge kokosolie

Bereidingswijze:
  • Rasp de wortels en snijd ze in blokjes.
  • Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
  • Was de prei en snijd ze in dunne ringetjes.
  • Was de Chinese paksoi. Haal het blad van de stengel. Snijd het blad en de stengel apart in dunne reepjes.
  • Was de spitskool bladeren, verwijder de harde nerf en snijd ze in dunnen reepjes.
  • Verwarm de kokosolie in een pan.
  • Vermeng de kruiden en specerijen met elkaar in een schaaltje. Voeg de gesmolten kokosolie toe en roer tot er een dikke pasta ontstaat. Voeg eventueel nog wat meer kokosolie toe.
  • Doe de pasta in een hapjes pan. Verwarm de pasta op een laag vuurtje een minuutje tot hij geur gaat afgeven.
  • Voeg dan de blokjes wortel en paprika toe en roer goed door. Doe het vuur wat hoger en voeg het schijfje limoen toe en eventueel een klein beetje water toe. Smoor de groenten een paar minuten.
  • Voeg dan de preiringetjes toe en de reepjes stengel van de Chinese paksoi. Roer weer goed door. En laat ook deze een paarminuten smoren.
  • Voeg als laatste de reepjes spitskoolblad en Chinese paksoi blad toe, roer door en dien direct op.

Lekker met rijst.

Over currypasta


De basis van een currypasta vormen de verschillende specerijen vermengd met een olie.

Kokosolie is hier heel geschikt voor. Kokosolie bestaat uit verzadigd vet. Je lichaam heeft hier maar weinig van nodig. En ook om een gerecht lekker te maken kun je beter te weinig dan te veel kokosolie gebruiken.

Voor deze currypasta in dit gerecht voor twee personen wordt maar een theelepel kokosolie gebruikt.

Door de specerijen in vet te verwarmen op laag vuur geven ze hun geneeskrachtige werking en hun geur en smaak af. Kurkuma lost op in vet, niet in water. Dat kun je heel goed zien als je kurkuma gebruikt in een thee. Schenk maar eens kokend water op een beetje kurkuma poeder. De kurkuma blijft korrelig. Voeg een klein beetje vet toe en de kurkuma lost op.

De basis specerijen voor een curry pasta bestaan uit: kurkuma, koriander, komijnzaad, zwart mosterdzaad en zwarte peper.

Een klein beetje venkelzaad toevoegen aan dit mengsel geeft een wat frissere smaak en zorgt voor een betere vertering van kool of peulvruchten.

Gedroogde munt kan je ook toevoegen voor een meer Marokkaanse smaak, of een beetje harissa kruiden voor een wat meer Afrikaanse smaak.

De specerijen hebben allemaal hun specifieke werking voor het lichaam en de spijsvertering en ook al gebruik je er maar weinig van, ze geven net dat beetje wat je lichaam nodig heeft.

Meer info over de verschillende specerijen: https://ronniedewinter.nl/kruiden-en-specerijen

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More