Currypasta met groenten
voor extra vezels
Alle groenten geven ons oplosbare en onoplosbare vezels. Deze vezels zorgen voor een goede spijsvertering, doordat ze het transport van de voedselbrij door ons verteringsstelsel bevorderen, maar ook doordat ze afvalstoffen (zoals zware metalen) binden en verwijderen. Daarnaast zorgen de vezels voor een betere opname van allerlei voedingsstoffen in ons voedsel. Ze zijn onmisbaar voor ons systeem.
Groenten bevatten naast vezels ook veel mineralen, vitaminen en fytonutriënten.
Het meeste werk om groenten te bereiden zit hem in het schoonmaken en snijden. De meeste groenten hebben om te garen maar heel weinig bereidingstijd nodig. Gelukkig maar want zo blijven veel voedingstoffen behouden.
Groenten zijn veelzijdig en allemaal met elkaar te combineren zodat er steeds weer verrassende smaken ontstaan.
In het gerecht van deze week geeft het schijfje limoen een heerlijke smaak aan dit groente gerecht. Het is de finishing touch!
De currypasta die de groenten wat meer pit geeft, frist erdoor op!
Currypasta met groenten
- 2 wortels
- 1 oranje paprika
- stukje prei van ca 10 cm
- 1/2 stronk Chinese paksoi
- 4 spitskool bladeren
- schijfje limoen
- 1 tl komijnzaad
- 1/2 tl zwart mosterdzaad
- 1/4 tl venkelzaad
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl koriander
- zwarte peper
- 1 tl extra vierge kokosolie
- Rasp de wortels en snijd ze in blokjes.
- Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
- Was de prei en snijd ze in dunne ringetjes.
- Was de Chinese paksoi. Haal het blad van de stengel. Snijd het blad en de stengel apart in dunne reepjes.
- Was de spitskool bladeren, verwijder de harde nerf en snijd ze in dunnen reepjes.
- Verwarm de kokosolie in een pan.
- Vermeng de kruiden en specerijen met elkaar in een schaaltje. Voeg de gesmolten kokosolie toe en roer tot er een dikke pasta ontstaat. Voeg eventueel nog wat meer kokosolie toe.
- Doe de pasta in een hapjes pan. Verwarm de pasta op een laag vuurtje een minuutje tot hij geur gaat afgeven.
- Voeg dan de blokjes wortel en paprika toe en roer goed door. Doe het vuur wat hoger en voeg het schijfje limoen toe en eventueel een klein beetje water toe. Smoor de groenten een paar minuten.
- Voeg dan de preiringetjes toe en de reepjes stengel van de Chinese paksoi. Roer weer goed door. En laat ook deze een paarminuten smoren.
- Voeg als laatste de reepjes spitskoolblad en Chinese paksoi blad toe, roer door en dien direct op.
Over currypasta
De basis van een currypasta vormen de verschillende specerijen vermengd met een olie.
Kokosolie is hier heel geschikt voor. Kokosolie bestaat uit verzadigd vet. Je lichaam heeft hier maar weinig van nodig. En ook om een gerecht lekker te maken kun je beter te weinig dan te veel kokosolie gebruiken.
Voor deze currypasta in dit gerecht voor twee personen wordt maar een theelepel kokosolie gebruikt.
Door de specerijen in vet te verwarmen op laag vuur geven ze hun geneeskrachtige werking en hun geur en smaak af. Kurkuma lost op in vet, niet in water. Dat kun je heel goed zien als je kurkuma gebruikt in een thee. Schenk maar eens kokend water op een beetje kurkuma poeder. De kurkuma blijft korrelig. Voeg een klein beetje vet toe en de kurkuma lost op.
De basis specerijen voor een curry pasta bestaan uit: kurkuma, koriander, komijnzaad, zwart mosterdzaad en zwarte peper.
Een klein beetje venkelzaad toevoegen aan dit mengsel geeft een wat frissere smaak en zorgt voor een betere vertering van kool of peulvruchten.
Gedroogde munt kan je ook toevoegen voor een meer Marokkaanse smaak, of een beetje harissa kruiden voor een wat meer Afrikaanse smaak.
De specerijen hebben allemaal hun specifieke werking voor het lichaam en de spijsvertering en ook al gebruik je er maar weinig van, ze geven net dat beetje wat je lichaam nodig heeft.
Meer info over de verschillende specerijen:
https://ronniedewinter.nl/kruiden-en-specerijen
Gerelateerde posts:









