Currypasta met groenten

Ronnie de Winter • 5 juni 2022

voor extra vezels

Alle groenten geven ons oplosbare en onoplosbare vezels. Deze vezels zorgen voor een goede spijsvertering, doordat ze het transport van de voedselbrij door ons verteringsstelsel bevorderen, maar ook doordat ze afvalstoffen (zoals zware metalen) binden en verwijderen. Daarnaast zorgen de vezels voor een betere opname van allerlei voedingsstoffen in ons voedsel. Ze zijn onmisbaar voor ons systeem.

Groenten bevatten naast vezels ook veel mineralen, vitaminen en fytonutriënten.

Het meeste werk om groenten te bereiden zit hem in het schoonmaken en snijden. De meeste groenten hebben om te garen maar heel weinig bereidingstijd nodig. Gelukkig maar want zo blijven veel voedingstoffen behouden.

Groenten zijn veelzijdig en allemaal met elkaar te combineren zodat er steeds weer verrassende smaken ontstaan.

In het gerecht van deze week geeft het schijfje limoen een heerlijke smaak aan dit groente gerecht. Het is de finishing touch!

De currypasta die de groenten wat meer pit geeft, frist erdoor op!

Currypasta met groenten

(2 pers)

Ingrediënten:

Voor de groentemix
  • 2 wortels
  • 1 oranje paprika
  • stukje prei van  ca 10 cm
  • 1/2 stronk Chinese paksoi
  • 4 spitskool bladeren
  • schijfje limoen
Voor de currypasta
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/2 tl zwart mosterdzaad
  • 1/4 tl venkelzaad
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl koriander
  • zwarte peper
  • 1 tl extra vierge kokosolie

Bereidingswijze:
  • Rasp de wortels en snijd ze in blokjes.
  • Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
  • Was de prei en snijd ze in dunne ringetjes.
  • Was de Chinese paksoi. Haal het blad van de stengel. Snijd het blad en de stengel apart in dunne reepjes.
  • Was de spitskool bladeren, verwijder de harde nerf en snijd ze in dunnen reepjes.
  • Verwarm de kokosolie in een pan.
  • Vermeng de kruiden en specerijen met elkaar in een schaaltje. Voeg de gesmolten kokosolie toe en roer tot er een dikke pasta ontstaat. Voeg eventueel nog wat meer kokosolie toe.
  • Doe de pasta in een hapjes pan. Verwarm de pasta op een laag vuurtje een minuutje tot hij geur gaat afgeven.
  • Voeg dan de blokjes wortel en paprika toe en roer goed door. Doe het vuur wat hoger en voeg het schijfje limoen toe en eventueel een klein beetje water toe. Smoor de groenten een paar minuten.
  • Voeg dan de preiringetjes toe en de reepjes stengel van de Chinese paksoi. Roer weer goed door. En laat ook deze een paarminuten smoren.
  • Voeg als laatste de reepjes spitskoolblad en Chinese paksoi blad toe, roer door en dien direct op.

Lekker met rijst.

Over currypasta


De basis van een currypasta vormen de verschillende specerijen vermengd met een olie.

Kokosolie is hier heel geschikt voor. Kokosolie bestaat uit verzadigd vet. Je lichaam heeft hier maar weinig van nodig. En ook om een gerecht lekker te maken kun je beter te weinig dan te veel kokosolie gebruiken.

Voor deze currypasta in dit gerecht voor twee personen wordt maar een theelepel kokosolie gebruikt.

Door de specerijen in vet te verwarmen op laag vuur geven ze hun geneeskrachtige werking en hun geur en smaak af. Kurkuma lost op in vet, niet in water. Dat kun je heel goed zien als je kurkuma gebruikt in een thee. Schenk maar eens kokend water op een beetje kurkuma poeder. De kurkuma blijft korrelig. Voeg een klein beetje vet toe en de kurkuma lost op.

De basis specerijen voor een curry pasta bestaan uit: kurkuma, koriander, komijnzaad, zwart mosterdzaad en zwarte peper.

Een klein beetje venkelzaad toevoegen aan dit mengsel geeft een wat frissere smaak en zorgt voor een betere vertering van kool of peulvruchten.

Gedroogde munt kan je ook toevoegen voor een meer Marokkaanse smaak, of een beetje harissa kruiden voor een wat meer Afrikaanse smaak.

De specerijen hebben allemaal hun specifieke werking voor het lichaam en de spijsvertering en ook al gebruik je er maar weinig van, ze geven net dat beetje wat je lichaam nodig heeft.

Meer info over de verschillende specerijen: https://ronniedewinter.nl/kruiden-en-specerijen

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More