Rettich
Een witte, ietwat bittere wortel
Rode radijsjes lenen zich goed in een salade of op de boterham. Rammenas of rettich is minder bekend bij ons maar zie je tegenwoordig steeds vaker in de winkel liggen. Ze zijn verwant aan de radijs en komen oorspronkelijk uit het oostelijk Middellandse Zee gebied.
Rammenas is zwart van kleur en rettich wit. Ze hebben een scherpe, ietwat bittere smaak. Rettich smaakt het mildst.
Rettich
- 1 kleine rettich
- zout
- extra vierge olijfolie
- Rasp met een komkommerschaaf de rettich in ragfijne plakjes.
- Strooi er een beetje zout over.
- Roer er wat extra vierge oijfolie door.
Over rettich
Rettich of te wel witte zomer rammenas bezit aardig wat vitamine C, B6, foliumzuur, het mineraal kalium en verschillende bioflavonoïden. De verschillende fytronutriënten in rettich versterken elkaar waardoor ze een gunstige invloed hebben op onze gezondheid.
Rettich stimuleert de spijsvertering doordat ze zorgt dat er meer gal geproduceerd wordt. Ook stimuleert ze de opname van voedingstoffen uit andere voedingsmiddelen.
Rettich bevat fytonutriënten, met name de allylisothiocyanaten, die kanker voorkomen. Deze stoffen zijn tevens antibacteriëel en helpen bij urineweginfecties.
Rettich heeft een pittige smaak. Het wordt meestal rauw gegeten. Vind je de smaak wat te pittig, is deze te verzachten door rettich met wat olie of vet te eten.
Ze smaakt dan ook heerlijk met een zachte geitenkaas of een notenpasta op brood of in een salade.
De kruiden bieslook, munt, onsterfelijkheidskruid en tijm smaken goed met rettich.
Combineer rettich ook eens met komkommer, courgette en wortel.
Belangrijke voedingstoffen in rettich
Gerelateerde posts:









