Spinazie
Lekker met een zachte geitenkaas!
Spinazie is een bladgroente die rijk is aan mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Juist hierdoor is deze groente heel geschikt om te eten bij vermoeidheid, bloedarmoede, herstelprocessen en tijden de groei. Spinazie kan zowel gekookt, geroerbakt of rauw gegeten worden.
Vooral de jonge blaadjes lenen zich goed voor een salade bijvoorbeeld met radijs, walnoten en wat kwark of geitenkaas.
Geroerbakt vormt spinazie met tomaten en de kruiden oregano en basilicum een goede en smaakvolle combinatie.
Doordat spinazie nauwelijks gegaard hoeft te worden, voeg je ze altijd pas op het laatst toe. Zo blijven de waardevolle stoffen het best bewaard. Door spinazie te combineren met vlees wordt er door het lichaam meer ijzer uit spinazie geabsorbeerd.
Spinazie
- 250 gram spinazie
- 1 ui
- 1/2 gele paprika
- 1 grote tomaat
- knoflookbieslook
- verse oregano
- 1 á 2 el tomatenpuree
- 1/2 el extra vierge olijfolie
- zachte geitenkaas
- Was de spinazie, sla hem droog en snijd hem in reepjes.
- Pel de ui en snijd hem fijn.
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes.
- Was de tomaat en snijd hem in stukjes.
- Was de knoflookbieslook en de oregano en snijd ze heel fijn.
- Verwarm de olijfolie in de pan en voeg de gesnipperde ui toe. Laat een minuutje op een zacht vuurtje de ui glazig worden.
- Voeg de stukjes paprika en tomaat toe en een klein beetje water en laat alles 5 minuutjes pruttelen.
- Voeg de spinazie, de kruiden en de tomatenpuree toe en roer alles goed door.
Over spinazie
Spinazie is een groente die licht verteerbaar is. Zoals alle bladgroenten bevat het veel water en weinig koolhydraten, vet en eiwit. Daarentegen is deze groente rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen.
Spinazie met zijn donkergroen bladeren is rijk aan chlorofyl. Dit groene pigment zuivert onze spijsvertering en kan zware metalen aan zich binden die zo via de ontlasting ons lichaam kunnen verlaten.
De antioxidanten luteïne en zeaxanthine in spinazie hebben een heilzame werking op de ogen. Ze voorkomen de oogaandoening macula degeneratie (minder gezichtsscherpte) en cataract (staar) Ook beschermen deze antioxidanten tegen het ontstaan van kanker en kunnen ze hart- en vaatziekten voorkomen.
Betaïne, een andere belangrijke fytonutriënt waar spinazie rijk aan is, is een stikstofhoudende stof, die een zeer positieve werking op de lever heeft. Het zorgt voor een beter uithoudingsvermogen en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Spinazie bevat net als snijbiet, rabarber, bieten veel oxaalzuur. Oxzaalzuur bindt om geneutraliseerd te worden in het lichaam mineralen zoals calcium. Bij het eten van grote hoeveelheden oxaalzuurrijke groenten kunnen nierstenen ontstaan bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Vroeger deed met wat krijt door de spinazie om het oxaalzuur te binden. Door de spinazie aan te vullen met een calciumrijke groente of een zuivelproduct als kaas of yoghurt kunnen we hiermee ook het oxaalzuur binden waardoor het geen calcium aan ons lichaam onttrekt.
Belangrijke voedingstoffen in spinazie
Gerelateerde posts:









