Sla
Zo gewoon en toch zo bijzonder!
Sla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Sla kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen.
Sla eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Sla werkt namelijk eetlust opwekkend.
Wanneer sla al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
sla met viooltjes en bieslook
- 1 krop sla
- kleine bosvioooltjes
- bieslook
- paar walnoten
- wat blauwe bessen
- citroen of limoensap
- extra vierge olijfolie
- peper
- zout
- Was de sla en sla hem droog.
- Was de bieslook, de bosviooltjes en de blauwe bessen.
- Doe de bessen en bosviootjes in een kom.
- Snijd de bieslook fijn en voeg ze eraan toe.
- Rooster de walnoten 5 minuten op een laag vuurtje en breek ze in kleine stukjes.
- Voeg ze toe.
- Maak een dressing van het citroensap, de extra vierge olijfolie, peper en zout en voeg het toe.
- Roer alles goed door.
- Scheur de slabladeren in stukjes en leg ze boven op de andere ingrediënten.
- Sla de sla er pas door heen vlak voor het opdienen. Zo blijven de blaadjes lekker knapperig.
Over sla
De vezels in sla zijn zowel oplosbaar als onoplosbaar en ze bevorderen de stoelgang en helpen een hoog cholesterolgehalte te verlagen. Romeinse sla, krulsla en ijsbergsla bevatten de meeste vezels. Sla bevat ook een kleine hoeveelheid omega 3 vetzuur en heeft van zichzelf nauwelijks calorieën. Het bestaat voor een heel groot deel uit water.
Sla die in de volle grond is geteeld bevat meer antioxidanten dan de sla uit de kas. Aan de kleur van de sla is af te lezen hoeveel waardevolle stoffen hij bevat. Hoe meer kleur de sla heeft, hoe meer beschermende stoffen hij bevat. Rode sla bevat dan ook meer antioxidanten dan de groene variant. De bladeren van doorgeschoten sla hebben meer smaak en hun geneeskrachtige eigenschappen zijn sterker.
Door sla te eten met een dressing waarin olie verwerkt zit, wordt de opname van de carotenoïden ( antioxidanten) sterk verbeterd.
De antioxidanten in sla werken anti kanker en beschermen de ogen en de huid tegen de negatieve invloed van het agressieve blauw licht van beeldschermen en telefoons en tegen de schadelijke invloed van de straling van de zon.
Sla bevat veel vitamine K. Deze vitamine is een natuurlijk bloedverdunner.
Sla heeft ook een rustgevend effect. Dit wordt veroorzaakt door het beetje tryptofaan die sla bevat. Hieruit maakt ons lichaam serotonine, ons gelukshormoon.
Verder bevat sla provitmine A, vitamimeB, C en E. Hoe groener het blad, hoe meer vitamine B9, chlorofyl en provitamine A hij bevat. Sla bevat de mineralen: kalium, calcium, fosfor, magnesium, mangaan, zink, koper en selenium.
Belangrijke voedingstoffen in
Gerelateerde posts:









