Tuinbonen

Ronnie de Winter • 3 juli 2022

Lekker met geitenkaas

De tuinbonen zijn er weer. Ze zijn echter maar zo'n twee maanden verkrijgbaar.  En de eerste kleine boontjes zijn het lekkerste. Naarmate de tijd vordert worden de tuinbonen groter en taaier en minder smaakvol. Twee keer doppen kan dan een uitkomst zijn.

Tuinbonen schotel

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 250 gram tuinbonen
  • 1 oranje bataat
  • 1 1/2 punt paprika
  • 1/2 prei
  • 4 zoete kerstomaatjes
  • zachte geitenkaas
  • mespunt nootmuskaat
  • 1/2 th harissa
Bereidingswijze:
  • Dop de tuinboontjes en week ze in water.
  • Schil de bataat en snijd ze in stukjes.
  • Was de puntpaprika's , verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes.
  • Was de prei en snijd hem in ringetjes.
  • Was de tomaatjes en snijd ze in stukjes.
  • Doe de stukjes bataat en puntpaprika in een pan. Doe er een klein beetje water bij en breng het aan de kook. laat het ca 5 minuten achtjes pruttelen.
  • Spel de tuinboontjes af en voeg ze bij de baat en paprika en laat ze 5 minuten mee pruttelen.
  • Voeg dan de kruiden en de fijngesneden tomaten toe en roer alles goed om.
  • Doe het mengsel in een schaal en verbrokkel de zachte geitenkaas erover.

Lekker met een groene salade.

Over tuinbonen


De tuinboon is een verse peulvrucht en is de zomer volop verkrijgbaar. Verse tuinboonpeulen voelen stevig aan en zijn glad. Je kunt tuinbonen in hun peulen een paar dagen bewaren op een koele plaats. Eenmaal gedopt is het beter ze meteen te gebruiken. Tuinbonen kun je tweemaal doppen. Eerst uit de peulen en vervolgens uit de vliesjes. De vliesjes bieden veel vezels en zijn goed voor de spijsvertering, maar niet door iedereen evengoed te verteren door hun taaiheid. De vliesjes geven tuinbonen hun wat bittere smaak en uit culinair oogpunt kan het in een gerecht lekkerder zijn de vliesjes te verwijderen. De boontjes zijn dan kleiner en hebben een mooi frisse, groene kleur. Jonge, kleine tuinboontjes worden niet tweemaal gedopt. Die zijn veel malser en minder bitter.


Een keer gedopte tuinbonen week je net als andere verse peulvruchten het liefst een poosje van te voren in water. Hierdoor worden ze beter verteerbaar en het weken komt ook de smaak ten goede. 

Ook nootmuskaat samen met de tomaatjes zorgen voor een betere verteerbaarheid van de tuinbonen.  Om de bittere smaak wat zachter te maken wordt er in het recept de zoete puntpaprika's en de bataat toegevoegd.

De geitenkaas met zijn zachte smaak maakt het gerecht af en geeft vet en eiwitten aan het gerecht.


Gekookte tuinbonen laten zich ook goed pureren. Je kunt hier een lekkere dipsaus van maken door wat yoghurt, of zure room, wat citroensap, knoflook, munt en sesampasta aan toe te voegen. Ook smaakt het lekker in een dressing van avocado met citroensap, peper en zout en een paar fijne gemalen pruimtomaatjes.


Tuinbonen bevatten  eiwitten, koolhydraten en vezels. Wat vitaminen betreft zijn vooral B-vitamines rijk vertegenwoordigd met name foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B1. Vitamine B1 is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel.  Maar ook een heel scala aan mineralen kun je vinden in de tuinboon.

Aan fytonutriënten bevat de tuinboon genisteïne ( fyto oestrogeen) en L-dopa, een voorloper van dopamine.

Niet verkeerd dus de tuinboon juist in deze maanden eens wat vaker op het menu te zetten.


Belangrijke voedingstoffen in tuinbonen

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More