Tuinbonen
Lekker met geitenkaas
De tuinbonen zijn er weer. Ze zijn echter maar zo'n twee maanden verkrijgbaar. En de eerste kleine boontjes zijn het lekkerste. Naarmate de tijd vordert worden de tuinbonen groter en taaier en minder smaakvol. Twee keer doppen kan dan een uitkomst zijn.
Tuinbonen schotel
- 250 gram tuinbonen
- 1 oranje bataat
- 1 1/2 punt paprika
- 1/2 prei
- 4 zoete kerstomaatjes
- zachte geitenkaas
- mespunt nootmuskaat
- 1/2 th harissa
- Dop de tuinboontjes en week ze in water.
- Schil de bataat en snijd ze in stukjes.
- Was de puntpaprika's , verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes.
- Was de prei en snijd hem in ringetjes.
- Was de tomaatjes en snijd ze in stukjes.
- Doe de stukjes bataat en puntpaprika in een pan. Doe er een klein beetje water bij en breng het aan de kook. laat het ca 5 minuten achtjes pruttelen.
- Spel de tuinboontjes af en voeg ze bij de baat en paprika en laat ze 5 minuten mee pruttelen.
- Voeg dan de kruiden en de fijngesneden tomaten toe en roer alles goed om.
- Doe het mengsel in een schaal en verbrokkel de zachte geitenkaas erover.
Over tuinbonen
De tuinboon is een verse peulvrucht en is de zomer volop verkrijgbaar. Verse tuinboonpeulen voelen stevig aan en zijn glad. Je kunt tuinbonen in hun peulen een paar dagen bewaren op een koele plaats. Eenmaal gedopt is het beter ze meteen te gebruiken. Tuinbonen kun je tweemaal doppen. Eerst uit de peulen en vervolgens uit de vliesjes. De vliesjes bieden veel vezels en zijn goed voor de spijsvertering, maar niet door iedereen evengoed te verteren door hun taaiheid. De vliesjes geven tuinbonen hun wat bittere smaak en uit culinair oogpunt kan het in een gerecht lekkerder zijn de vliesjes te verwijderen. De boontjes zijn dan kleiner en hebben een mooi frisse, groene kleur. Jonge, kleine tuinboontjes worden niet tweemaal gedopt. Die zijn veel malser en minder bitter.
Een keer gedopte tuinbonen week je net als andere verse peulvruchten het liefst een poosje van te voren in water. Hierdoor worden ze beter verteerbaar en het weken komt ook de smaak ten goede.
Ook nootmuskaat samen met de tomaatjes zorgen voor een betere verteerbaarheid van de tuinbonen. Om de bittere smaak wat zachter te maken wordt er in het recept de zoete puntpaprika's en de bataat toegevoegd.
De geitenkaas met zijn zachte smaak maakt het gerecht af en geeft vet en eiwitten aan het gerecht.
Gekookte tuinbonen laten zich ook goed pureren. Je kunt hier een lekkere dipsaus van maken door wat yoghurt, of zure room, wat citroensap, knoflook, munt en sesampasta aan toe te voegen. Ook smaakt het lekker in een dressing van avocado met citroensap, peper en zout en een paar fijne gemalen pruimtomaatjes.
Tuinbonen bevatten eiwitten, koolhydraten en vezels. Wat vitaminen betreft zijn vooral B-vitamines rijk vertegenwoordigd met name foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B1. Vitamine B1 is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel. Maar ook een heel scala aan mineralen kun je vinden in de tuinboon.
Aan fytonutriënten bevat de tuinboon genisteïne ( fyto oestrogeen) en L-dopa, een voorloper van dopamine.
Niet verkeerd dus de tuinboon juist in deze maanden eens wat vaker op het menu te zetten.
Belangrijke voedingstoffen in tuinbonen
Gerelateerde posts:









