Groenlof als basis

Ronnie de Winter • 10 juli 2022

een stevige, bittere groente!

Groenlof, ook wel suikerbrood genoemd is een wat bittere groente die knapperig is en het heel goed doet in een salade.

Maar de grote bladeren zijn ook heel geschikt om er verschillende groenten op te serveren. Juist doordat de bladeren zo groot zijn en lekker knapperig kunnen deze groenten ook warm zijn. Door aan de verschillende groenten ook een wat zoeter groente toe te voegen zoals b.v. zoete aardappel, maak je de bittere smaak van de groenlof bladeren wat zachter.

Groenlof met koolrabi en zoete aardappel

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 4 grote bladeren groenlof
  • 1 zoete aardappel
  •  1 grote wortel
  •  1 koolrabi
  • 1/2 gele paprika
  • wat bieslook
  • wat munt
  • wat citroenmelisse
  • wat onsterfelijkheids kruid
  • paar takjes tijm

Bereidingswijze:
  • Was de groenlof bladeren, sla ze droog.
  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes.
  • Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes.
  • Rasp de wortel en snijd hem in blokjes.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes.
  • Was de kruiden en snijd ze fijn.
  • Leg de groenlof bladeren op een bord of op een de schaal.
  • Verwarm een klein beetje extra vierge olijfolie in een pan.
  • Voeg de blokjes zoete aardappel, wortel, koolrabi en gele paprika toe en een klein beetje water en stoof de groente in 5 minuten gaar.
  • Leg de groente op het groenlof blad op het bord of in de schaal en strooi er de fijngesneden kruiden over en een scheutje extra vierge olijfolie.

Lekker met gekookte aardappels.

Over groenlof


Groenlof is een bittere groente en behoort tot de composietenfamilie en is daarmee verwant aan de witlof.  Groenlof lijkt qua vorm wel wat op witlof alleen is de krop vele malen groter en groen van kleur. De grote bladeren zijn stevig en het groene gedeelte is het meest bitter.  Bittere groenten zijn heel gezond vanwege hun bitterstoffen. Deze bitterstoffen smaken bitter en kunnen uit verschillende fytonutriënten bestaan. Zo kunnen verschillende peptiden, zouten, fenolen, polyfenolen, flavonoïden, terpenen en cafeïne allemaal plantaardige bitterstoffen zijn.  Deze stoffen maakt de plant om zichzelf te beschermen tegen vraat.

De bitterstoffen zorgen  in je lichaam voor meer aanmaak van maag- en gal sappen. Hierdoor wordt het voedsel beter verteerd en kunnen de waardevolle voedingsstoffen beter opgenomen worden uit de voeding. Ook stimuleren bitterstoffen de alvleesklier waardoor de bloedsuikerspiegel beter in balans blijft. 

Bitterstoffen bevorderen verder de uitscheiding van virussen en bacteriën, zorgen voor een sneller verzadigd gevoel en gaan trek in iets lekkers tegen. Een stukje pure chocolade met een hoog cacao gehalte ( 85 - 99% ) laat zoete trek verdwijnen.


Andere groenten die veel bitterstoffen bevatten zijn witlof, andijvie, spruitjes, radicchio, broccoli, rucola en snijbiet.

Bitterstoffen kun je ook binnenkrijgen via kruiden (thee). Paardenbloemblad, brandnetel, zuring, kervel, fenegriek, gember, kurkuma, rozemarijn, tijm, kruidnagel, oregano zijn allemaal kruiden die verschillende structuren aan bitterstoffen bevatten.


Vind je de bittere smaak niet lekker en wil je toch van de gezondheidsvoordelen gebruik maken, combineer een bittere groente dan met een groente met een wat zoetere smaak. Zoals b.v. pompoen, zoete bataat, worteltjes, pastinaak of yacon.

Planten van biologische teelt bevatten meer bitterstoffen en zijn daardoor ook sterker van smaak. Dat komt omdat bij biologisch telen geen pesticiden worden gebruikt tegen insectenvraat en de plant zich zelf dus meer zal moeten beschermen.


Belangrijke voedingstoffen in groenlof

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More