Groenlof als basis
een stevige, bittere groente!
Groenlof, ook wel suikerbrood genoemd is een wat bittere groente die knapperig is en het heel goed doet in een salade.
Maar de grote bladeren zijn ook heel geschikt om er verschillende groenten op te serveren. Juist doordat de bladeren zo groot zijn en lekker knapperig kunnen deze groenten ook warm zijn. Door aan de verschillende groenten ook een wat zoeter groente toe te voegen zoals b.v. zoete aardappel, maak je de bittere smaak van de groenlof bladeren wat zachter.
Groenlof met koolrabi en zoete aardappel
- 4 grote bladeren groenlof
- 1 zoete aardappel
- 1 grote wortel
- 1 koolrabi
- 1/2 gele paprika
- wat bieslook
- wat munt
- wat citroenmelisse
- wat onsterfelijkheids kruid
- paar takjes tijm
- Was de groenlof bladeren, sla ze droog.
- Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes.
- Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes.
- Rasp de wortel en snijd hem in blokjes.
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes.
- Was de kruiden en snijd ze fijn.
- Leg de groenlof bladeren op een bord of op een de schaal.
- Verwarm een klein beetje extra vierge olijfolie in een pan.
- Voeg de blokjes zoete aardappel, wortel, koolrabi en gele paprika toe en een klein beetje water en stoof de groente in 5 minuten gaar.
- Leg de groente op het groenlof blad op het bord of in de schaal en strooi er de fijngesneden kruiden over en een scheutje extra vierge olijfolie.
Over groenlof
Groenlof is een bittere groente en behoort tot de composietenfamilie en is daarmee verwant aan de witlof. Groenlof lijkt qua vorm wel wat op witlof alleen is de krop vele malen groter en groen van kleur. De grote bladeren zijn stevig en het groene gedeelte is het meest bitter. Bittere groenten zijn heel gezond vanwege hun bitterstoffen. Deze bitterstoffen smaken bitter en kunnen uit verschillende fytonutriënten bestaan. Zo kunnen verschillende peptiden, zouten, fenolen, polyfenolen, flavonoïden, terpenen en cafeïne allemaal plantaardige bitterstoffen zijn. Deze stoffen maakt de plant om zichzelf te beschermen tegen vraat.
De bitterstoffen zorgen in je lichaam voor meer aanmaak van maag- en gal sappen. Hierdoor wordt het voedsel beter verteerd en kunnen de waardevolle voedingsstoffen beter opgenomen worden uit de voeding. Ook stimuleren bitterstoffen de alvleesklier waardoor de bloedsuikerspiegel beter in balans blijft.
Bitterstoffen bevorderen verder de uitscheiding van virussen en bacteriën, zorgen voor een sneller verzadigd gevoel en gaan trek in iets lekkers tegen. Een stukje pure chocolade met een hoog cacao gehalte ( 85 - 99% ) laat zoete trek verdwijnen.
Andere groenten die veel bitterstoffen bevatten zijn witlof, andijvie, spruitjes, radicchio, broccoli, rucola en snijbiet.
Bitterstoffen kun je ook binnenkrijgen via kruiden (thee). Paardenbloemblad, brandnetel, zuring, kervel, fenegriek, gember, kurkuma, rozemarijn, tijm, kruidnagel, oregano zijn allemaal kruiden die verschillende structuren aan bitterstoffen bevatten.
Vind je de bittere smaak niet lekker en wil je toch van de gezondheidsvoordelen gebruik maken, combineer een bittere groente dan met een groente met een wat zoetere smaak. Zoals b.v. pompoen, zoete bataat, worteltjes, pastinaak of yacon.
Planten van biologische teelt bevatten meer bitterstoffen en zijn daardoor ook sterker van smaak. Dat komt omdat bij biologisch telen geen pesticiden worden gebruikt tegen insectenvraat en de plant zich zelf dus meer zal moeten beschermen.
Belangrijke voedingstoffen in groenlof
Gerelateerde posts:









