Slasaus / yogonaise
maak je zelf...
Zelf gemaakte dressings en sla-sauzen zijn gezond en lekker. Doordat je de sauzen zelf maakt, heb je de regie over de ingrediënten en kun je zo een heel gezonde saus maken. Slasoorten verteren beter met wat citroensap en wat olie. Zout is ook nodig voor een betere vertering maar hier heb je maar heel weinig van nodig. Een snufje is al meer dan voldoende. Mosterd en zwarte peper zorgen dat onze spijsvertering wordt aangewakkerd en het vuurtje voor de verbranding van de voedingsmiddelen alvast wordt opgestookt. Zodat als onze maaltijd begint, waarbij eiwitten, vetten en koolhydraten verteerd moeten worden, het spijsverteringsvuur al volop brandt.
Het maken van een dressing of slasaus kost niet veel tijd. En de basis ingrediënten ( olie, citroensap, zout mosterd en zwarte peper) heb je meestal al wel in huis. Het zelf maken van sauzen is lekker, gezond, goedkoop maar ook duurzaam. Je bereidt alleen dat wat je nodig hebt en je kunt het steeds aanpassen qua smaak aan het gerecht.
Probeer het eens!
Yogonaise
- sap van een schijfje citroen
- zout
- zwarte peper
- 1/4 tl mosterd
- 2 tl extra vierge olijfolie
- 2 el yoghurt
- groene kruiden als bieslook, knoflookbieslooi, oregano, basilicum, tijm, munt
- specerijen als kerrie, paprikapoeder, sereh, kurkuma, gember
- Doe het citroensap in een kommetje.
- Voeg de peper en zout toe en roer goed.
- Voeg de mosterd toe en roer nogmaals goed.
- Voeg dan de extra vierge olijfolie toe en roer tot een homogeen mengsel ontstaat.
- Voeg dan als laatste de yoghurt toe en roer dit goed door het mengsel heen.
- Voordat je deze dressing aan de sla toevoegt, roer je het nogmaals goed door.
Over citroensap
Het is handig om altijd een paar citroenen in huis te hebben. Citroensap of geraspte citroenschil geeft een gerecht een frisse smaak. Het voorkomt verkleuring van groenten als witlof en bloemkool of vruchten als avocado, appel, peer en banaan en maakt ze makkelijker te verteren. Eiwitrijke voeding zoals linzen, vlees en vis verteren beter als er voor het opdienen wat citroensap aan wordt toegevoegd en het zuur van citroensap maakt in een marinade het vlees malser.
Het gebruik van citroen in gerechten bevordert onze gezondheid.
De zure smaak (door het citroenzuur) en het basische effect dat citroenzuur op ons lichaam heeft, zorgt er voor dat je je eerder verzadigd voelt.
Het citroenzuur zorgt samen met de vitamine C voor een beter ijzeropname. IJzer uit een plantaardige bron is vaak moeilijker op te nemen voor ons lichaam. Een goede oplossing is daarom om in de dressing van een salade citroensap te verwerken.
Citroenzuur verhoogt de urineproductie en de zuurgraad van de urine. Als de zuurgraad verhoogd wordt, houdt dit in dat de urine meer basisch wordt. In een basische omgeving zullen er minder gauw nierstenen in de nieren ontstaan.
Het pectine (een vezelsoort) van de citroen is een oplosbare vezel. Deze vezel neemt vocht op in de maag en zet daardoor uit waardoor deze vezel voor een verzadigd gevoel zorgt. Vandaar dat een salade waar je ook wat rasp van een citroenschil (biologisch) door heen doet wat meer vulling geeft.
Citroensap heeft een ontgiftende werking op de lever en het versterkt de werking van het maagzuur waardoor het voedsel sneller verteert. Toegevoegd aan kool of aan rauwkost gaat het constipatie en een opgeblazen buik tegen.
Een citroen bevat naast vitamine C en citroenzuur de mineralen kalium, calcium fosfor en magnesium.
Een schijfje citroen is ook handig om je handen schoon te krijgen, als je in de tuin gewerkt heb. Ook onder de nagelriemen en nagels wordt het dan gemakkelijk schoon en de huid wordt heel zacht. Ook werkt citroensap tegen voetschimmel en schimmelnagels. Dagelijks de aangedane huid insmeren met citroensap en drie tot vier kopjes muntthee per dag drinken en gaande weg verdwijnen de schimmelnagels en voetschimmel.
Een aangesneden citroen in de koelkast zorgt ervoor dat de koelkast lekker fris ruikt.
Belangrijke voedingstoffen in citroen
Gerelateerde posts:









