Slasaus / yogonaise

Ronnie de Winter • 17 juli 2022

maak je zelf...

Zelf gemaakte dressings en sla-sauzen zijn gezond en lekker. Doordat je de sauzen zelf maakt, heb je de regie over de ingrediënten en kun je zo een heel gezonde saus maken. Slasoorten verteren beter met wat citroensap en wat olie. Zout is ook nodig voor een betere vertering maar hier heb je maar heel weinig van nodig. Een snufje is al meer dan voldoende. Mosterd en zwarte peper zorgen dat onze spijsvertering wordt aangewakkerd en het vuurtje voor de verbranding van de voedingsmiddelen alvast wordt opgestookt. Zodat als onze maaltijd begint, waarbij eiwitten, vetten en koolhydraten verteerd moeten worden, het spijsverteringsvuur al volop brandt.

Het maken van een dressing of slasaus kost niet veel tijd. En de basis ingrediënten ( olie, citroensap, zout mosterd en zwarte peper) heb je meestal al wel in huis. Het zelf maken van sauzen is lekker, gezond, goedkoop maar ook duurzaam. Je bereidt alleen dat wat je nodig hebt en je kunt het steeds aanpassen qua smaak aan het gerecht.

Probeer het eens!

Yogonaise

(2 pers)

Ingrediënten:
  • sap van een schijfje citroen
  • zout
  • zwarte peper
  • 1/4 tl mosterd
  • 2 tl extra vierge olijfolie
  • 2 el yoghurt
Optioneel:
  • groene kruiden als bieslook, knoflookbieslooi, oregano, basilicum, tijm, munt
  • specerijen als kerrie, paprikapoeder, sereh, kurkuma, gember

Bereidingswijze:
  • Doe het citroensap in een kommetje.
  • Voeg de peper en zout toe en roer goed.
  • Voeg de mosterd toe en roer nogmaals goed.
  • Voeg dan de extra vierge olijfolie toe en roer tot een homogeen mengsel ontstaat.
  • Voeg dan als laatste de yoghurt toe en roer dit goed door het mengsel heen.
  • Voordat je deze dressing aan de sla toevoegt, roer je het nogmaals goed door.

De specerijen en/of fijn gesneden kruiden voeg je als laatste toe.

Over citroensap


Het is handig om altijd een paar citroenen in huis te hebben. Citroensap of geraspte citroenschil geeft een gerecht een frisse smaak. Het voorkomt verkleuring van groenten als witlof en bloemkool of vruchten als avocado, appel, peer en banaan en maakt ze makkelijker te verteren. Eiwitrijke voeding zoals linzen, vlees en vis verteren beter als er voor het opdienen wat citroensap aan wordt toegevoegd en het zuur van citroensap maakt in een marinade het vlees malser.


Het gebruik van citroen in gerechten bevordert onze gezondheid.

De zure smaak (door het citroenzuur) en het basische effect dat citroenzuur op ons lichaam heeft, zorgt er voor dat je je eerder verzadigd voelt.


Het citroenzuur zorgt samen met de vitamine C voor een beter ijzeropname. IJzer uit een plantaardige bron is vaak moeilijker op te nemen voor ons lichaam. Een goede oplossing is daarom om in de dressing van een salade citroensap te verwerken.

Citroenzuur verhoogt de urineproductie en de zuurgraad van de urine. Als de zuurgraad verhoogd wordt, houdt dit in dat de urine meer basisch wordt. In een basische omgeving zullen er minder gauw nierstenen in de nieren ontstaan.

Het pectine (een vezelsoort) van de citroen is een oplosbare vezel. Deze vezel neemt vocht op in de maag en zet daardoor uit waardoor deze vezel voor een verzadigd gevoel zorgt. Vandaar dat een salade waar je ook wat rasp van een citroenschil (biologisch) door heen doet wat meer vulling geeft.

Citroensap heeft een ontgiftende werking op de lever en het versterkt de werking van het maagzuur waardoor het voedsel sneller verteert. Toegevoegd aan kool of aan rauwkost gaat het constipatie en een opgeblazen buik tegen.


Een citroen bevat naast vitamine C en citroenzuur de mineralen kalium, calcium fosfor en magnesium.


Een schijfje citroen is ook handig om je handen schoon te krijgen, als je in de tuin gewerkt heb. Ook onder de nagelriemen en nagels wordt het dan gemakkelijk schoon en de huid wordt heel zacht. Ook werkt citroensap tegen voetschimmel en schimmelnagels. Dagelijks de aangedane huid insmeren met citroensap en drie tot vier kopjes muntthee per dag drinken en gaande weg verdwijnen de schimmelnagels en voetschimmel.

Een aangesneden citroen in de koelkast zorgt ervoor dat de koelkast lekker fris ruikt.

Belangrijke voedingstoffen in citroen

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More