Ui
Onmisbaar in de keuken en voor onze gezondheid!
De ui heeft al sinds de middeleeuwen een plek in onze maaltijden veroverd. Het is één van de oudste smaakmakers. Heel veel recepten bevatten ui en de ui biedt ook veel voor onze gezondheid. Mits je darmen er niet te gevoelig voor zijn. Mocht dat zo zijn, eet dan er een klein beetje van, als je darmen dat aan kunnen.
De geneeskrachtige eigenschappen van uien nemen toe, wanneer de uien rijper zijn als ze worden geoogst. Wanneer ze dan ook nog een paar dagen in de zon gedroogd worden, neemt de hoeveelheid antioxidanten nog eens behoorlijk toe.

Haver met sperziebonen en geitenkaas
- 1 ui
- 1 aubergine
- 1 tomaat
- 200 gr sperziebonen
- 100 gr haver
- venkelkruid
- extra vierge olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl harissa
- zachte geitenkaas
- Was de sperzieboontjes, snijd er de puntjes vanaf en week ze een paar uur in water.
- Was de haver en week ook die een paar uur in water.
- Spoel de sperziebonen en de haver ieder apart na het weken af met schoon water.
- Zet de haver met ca 130 ml schoon water op en laat het in 30 minuten gaar koken.
- Breek de sperzieboontjes en kook ze in weinig water in 10 minuten gaar.
- Giet ze af en bewaar het kookvocht.
- Was de aubergine, snijd ze in blokjes en kook ze in een klein beetje water met zou in 10 minuten zacht en gaar.
- Pel de ui en snipper hem.
- Doe een beetje extra vierge olijfolie in een hapjes pan en fruit de ui op een laag vuurtje hierin.
- Was de tomaat, snijd hem open en voeg het vocht toe aan de ui. Snijd het vrucht vlees dan in stukjes en voeg dat ook toe.
- Voeg de aubergine blokjes met het vocht toe.
- Snijd de sperzieboontjes in stukjes en voeg die ook toe.
- Voeg de harissa en de tomatenpuree toe en roer alles goed door. Voeg eventueel nog wat kookvocht van de sperziebonen toe.
- Roer de gare haver erdoorheen en dien op met het venkelkruid en de geitenkaas.
Over uien
Uien zijn familie van de prei, knoflook, het lente-uitje en andere lookachtigen. Bij het snijden van uien komt er een stofje vrij (zwavelverbinding) die onze ogen doet tranen. Dit stofje is in water oplosbaar. Door de ui eerst even onder de kraan af te spoelen heb je veel minder last van tranende ogen tijdens het snijden. Uien blijven lang goed, wel enkele maanden, op een frisse plaats. Er zijn verschillende soorten uien: gele, witte, rode en sjalotjes. Ze hebben allemaal een iets andere smaak, de rode ui heeft ook nog eens extra antioxidanten door zijn rode kleur.
De antioxidanten van de uien zitten met name in de buitenste lagen. Pel ze dus zuinig. De antioxidant quercitine is goed tegen ontstekingen en oxidatie in het lichaam. Ze heeft een positief effect op osteoporose en heeft een positieve invloed op het cholesterolniveau. De ui werkt hierdoor bloeddrukverlagend. De antioxidanten luteïne en zaxanthine beschermen de ogen tegen o.a. de straling van de zon en de straling van beeldschermen. Ook vermindert de ui de samenklontering van bloedplaatjes en verlaagt zo de kans op trombose. Uien zijn antiseptisch en antibacterieel. Rauwe uien werken goed tegen keelpijn en houden de luchtwegen open bij een verstopte neus. Zet een schoteltje met ui bij verkoudheid in de slaapkamer en je neus blijft open tijdens de slaap.
Uien zijn vochtafdrijvend en hebben door hun zwavelverbindingen in combinatie met selenium een kankerremmende werking: ze verminderen de mutatie van gezonde cellen en remmen de groei van kankercellen. Wanneer we de ui klein snijden komen er meer zwavelverbindingen vrij.
Belangrijke voedingstoffen in ui
Gerelateerde posts:









