Chinese groentensoep
Als maaltijd!
Soep is een ideaal gerecht om in weinig tijd een gezonde maaltijd op tafel te toveren. In soep kun je veel groenten verwerken en veel variëren en combineren. Ook kruiden en specerijen kun je gemakkelijk in een soep verwerken en geven de soep zijn smaak. Deze Chinese groentensoep heeft is door zijn specerijen , kruiden en de keuze van groenten zijn oosters smaakje gekregen.
Het groentebouillonblokje bevat olie of vet, waardoor de specerijen zoals kurkuma en koriander goed opgenomen worden in de soep.
De groenten worden maar heel kort mee gekookt, om zoveel mogelijk goede voedingstoffen te behouden.
Chinese groentensoep
- 1/2 prei
- 1/2 Chinese kool
- 1 grote tomaat
- 5 grote champignons
- 80 gram gele of rode linzen
- een paar takjes selderij
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl koriander
- 1 groentebouillonblokje
- paar takjes verse tijm
- 3 laurierblaadjes
- zwarte peper
- water
- Was de linzen en zet ze op met schoon water. Breng ze aan de kook. Schep, als het kookt, de schuimlaag van het water.
- Voeg de laurierblaadjes en de takjes tijm toe en laat de linzen op een laag pitje koken tot ze gaar en zacht zijn.
- Maak de prei schoon en snijd hem in ringetjes.
- Was de Chinese kool en snijd hem in reepjes.
- Was de tomaat en snijd hem in stukjes.
- Borstel de champignons schoon en snijd ze in stukjes. of plakjes
- Was de selderij en snijd hem fijn.
- Pel de knoflook en snijd hem heel fijn.
- Als de linzen gaar gekookt zijn, voeg dan alle groente, het groenten bouillonblokje en de rest van de kruiden en specerijen toe en roer het goed door. Breng op nieuw aan de kook en laat de soep nog een paar minuutjes pruttelen.
- Breng op smaak met zwarte peper.
Over prei
De donkergroene bladeren van de prei bevatten de meeste voedingstoffen. De antioxidanten tegen kanker vinden we met name in dit gedeelte maar ook de vitaminen en mineralen zijn in dit gedeelte het best vertegenwoordigd. prei heeft een vochtafdrijvende werking en deze wordt sterker wanneer je prei in een soep verwerkt. Prei werkt laxerend op de darmen wat een uitkomst kan zijn voor mensen met een trage darmwerking. Voor mensen met gevoelige darmen kan prei juist te laxerend werken of teveel het darmslijmvlies irriteren. Een beetje prei is vaak wel mogelijk.
Prei heeft een positieve invloed op de cholesterolspiegel in het bloed. Door de aanwezigheid van het mineraal zwavel verbetert prei de werking van de de lever. Prei is antiseptisch en remt de groei van schimmels af.
Prei bevat de vitaminen B, C en K, de provitamine A en de mineralen natrium, calcium, magnesium, ijzer, koper, zink, selenium en mangaan.
Prei kun je koken, roerbakken, stoven en ook rauw eten. Het is een groente die met veel andere groenten combineert. Prei smaakt uitstekend bij vis. Het witte gedeelte van de prei heeft een wat zoetere smaak en wordt daarom vaak meer gewaardeerd dan het donkergroene gedeelte wat vezelrijker is en harder van structuur. Als je prei rauw wilt verwerken in een salade bijvoorbeeld is het witte en licht groene gedeeelte daar het meest geschikt voor. Terwijl in soepen juist het donkergroen gedeelte het beste gebruikt kan worden, want door het kort meekoken worden de harde vezels zachter.
Belangrijke voedingstoffen in prei
Gerelateerde posts:









